Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

VIDEO: Provoz na všech trasách je omezen nebo zastaven, řekl hejtman k situaci na vysočinské železnici

Situace na kolejích je komplikovaná, a to na tratích na Brno, Pardubice i České Budějovice, řekl k aktuálnímu vývoji hejtman Vítězslav Schrek (ODS + STO). Problémy pociťují i řidiči osobních aut, zavřených je téměř dvacet úseků silnic.

Některé vlaky stojí kvůli překážkám na kolejích, například vlaky mezi Jihlavou a Batelovem. Jiné z preventivních důvodů, často kvůli silnému větru. To se týká třeba trati Křižanov - Studenec - Rapotice. České dráhy se snaží zajistit náhradní autobusovou dopravu, což je ale v neděli problematické.

Na druhou stranu však ustává déšť a predikce pro Vysočinu je dobrá. „Všechny ORP, kterých je v Kraji Vysočina patnáct, v minulých dnech zasedali, řeší povodňovou situaci,“ poznamenal Vítězslav Schrek. Srážek spadlo v průměru kolem 130 milimetrů, ve Žďárských vrších může přibýt ještě kolem čtyřiceti centimetrů, na Pelhřimovsku by mělo zítra napršet 30 milimetrů.

Celkem na šesti místech kraje je vyhlášený třetí stupeň povodňové aktivity. Svratka dále stoupá v Dalečíně nad Vírem, stejně tak Doubrava u Bílku nebo Jihlava v Třebíči-Ptáčově. Naopak pokles hlásí Želetavka v Jemnici. Vysoká je také hladina Sázavy v Havlíčkově Brodě nebo v Chlístově nebo Želivka na Pelhřimovku, kde je ale upouští, a stav je tak regulován.

Třetí stupeň byl dále vyhlášený třeba v obci Kuklík, to je ale tok lokálního významu, které si hlídají především starostové. Podle hejtmana nelze vyloučit, že se situace na některých místech kraje ještě lokálně výrazně nezhorší. Historie ukazuje, že to možné je.

Hasiči zachránili sedm koz

Povodňová situace nadále zaměstnává hasiče, kteří od čtvrtka evidují 844 událostí, kde zasahovali. Zranila se při nich jedna osoba, dvě se podařilo zachránit a pětatřicet jich bylo v Bítovčicích, Jimramově a Svratce evakuovaných. „K žádnému vážnému zranění ani k úmrtí nedošlo,“ oddechl si hejtman.

V neděli potom hasiči v Golčově Jeníkově zachránili z chlívku sedm koz, kromě toho chránili pytli s pískem nemovitosti a odčerpávali vodu. Na hřbitově v Třebíči pak padl strom na několik hrobů.

V permanenci jsou také energetici, kteří přes obtížné podmínky dokázali během dopoledne snížit více než pět tisíc problémů na odběrných místech na zhruba devět set.

Na Vysočině je kvůli stromům popadaným do vedení bez elektřiny 11 tisíc domácností v distribuční síti EG.D. Uvedl to mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák. Společnost ČEZ, která spravuje část území kraje včetně Havlíčkobrodska, tam ráno poruchy...

Závěrem se hejtman vyjádřil také k chování veřejnosti během víkendu. „Ještě to není za námi, ale vnímám to tak, že obyvatelé na Vysočině jsou takoví vycvičení. Byli ukáznění a nedostal jsem informace, že by někdo extrémně hazardoval se svým zdravím nebo životem,“ řekl hejtman a poděkoval lidem, že situaci brali vážně. Bylo pro něj přitom obtížné informovat veřejnost v maximální možné míře a zároveň nechtěl nikoho děsit.

Dle posledních informací je také možné směřovat potravinovou nebo materiální pomoc na Potravinovou banku v Ledči nad Sázavou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Provoz na všech trasách je omezen nebo zastaven, řekl hejtman k situaci na vysočinské železnici | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.