Počasí dnes21 °C, zítra18 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na Vysočině kvůli větru padají stromy, bez elektřiny je 11 tisíc domácností. Byl vyhlášen kalamitní stav

, aktualizováno 15. září 2024, 12:10

Na Vysočině je kvůli stromům popadaným do vedení bez elektřiny 11 tisíc domácností v distribuční síti EG.D. Uvedl to mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák. Společnost ČEZ, která spravuje část území kraje včetně Havlíčkobrodska, tam ráno poruchy hlášené neměla. Kvůli větrnému počasí s deštěm je omezený provoz na několika železničních tratích v kraji. Kvůli zaplavenému úseku nebudou vlaky dopoledne jezdit mezi Jihlavou a Batelovem na trati z Havlíčkova Brodu na Veselí nad Lužnicí. České dráhy tam nasadily autobusy.

„Společnost EG.D ve čtyřech okresech Vysočiny - Jihlavsko, Pelhřimovsko, Třebíčsko a Žďársko vyhlásila kalamitní stav, ten platí i pro Jihomoravský kraj, Zlínský kraj a v OLK Prostějovsko," informovala dnes dopoledne mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Problémy jsou i v dopravě 

Autobusy jezdí místo vlaků také mezi Horní Cerekví a Pelhřimovem. Kvůli stromům v kolejích je přerušený provoz i na tratích Havlíčkův Brod - Ždírec nad Doubravou a Studenec - Rapotice na Třebíčsku. Vlaky nejezdí ani mezi Křižanovem na Ždársku a Studencem.  Na trati 238 Pardubice – Havlíčkův Brod vlak narazil do stromu. 

Silný vítr zvedá nejen hladiny vodních toků, ale způsobuje problémy také v dopravě. Aktuálně jsou velké problémy na železnici mezi Jihlavou a Batelovem. Na trati 238 Pardubice – Havlíčkův Brod vlak narazil do stromu.

Hasiči na Vysočině měli od sobotních 20:00 kvůli počasí okolo 250 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům. Nejčastěji zasahovali na Třebíčsku, Žďársku a na Jihlavsku.

Aktuální stav řek 

Na Vysočině je třetí povodňový stupeň, ohrožení, na čtyřech řekách, na Svratce v Dalečíně, Želivce v Želivě, Sázavě v Havlíčkově Brodě - Pohledských Dvořácích a na Doubravě v Bílku. Na Želetavce v Jemnici dnes ráno hladina klesla z třetího na druhý povodňový stupeň.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michaela Čiháková

Štítky záplavy, železnice, energie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině kvůli větru padají stromy, bez elektřiny je 11 tisíc domácností. Byl vyhlášen kalamitní stav | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.