Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Češi tloustnou. Podle statistik si od covidu kupují stále větší spodní prádlo

Češi stále více bojují s nadváhou. Jak ukazují statistiky, za posledních pět let průměrně přibrali dva až tři kilogramy. S tím souvisí fakt, že si kupují stále větší spodní prádlo, což potvrzují statistiky společnosti Trenýrkárna.cz.

Podle údajů v tiskové zprávě největší nárůst prodejů větších velikostí odstartovalo období covidu, kdy narůstala čísla velikostí zejména dámského spodního prádla. Nyní nejsou propady tak velké, mírný nárůst větších velikostí ale setrvává, tentokrát u mužů více než u žen.

Ještě před pěti lety byly nejprodávanějšími velikostmi M a S, letos příčkám vévodí velikost L, u pánského prádla je na druhém místě dokonce velikost XL, vyplývá to ze statistik sítě obchodů a e-shopu Trenýrkárna.cz, která každý rok prodá statisíce kusů spodního prádla. Nárůst váhy české populace potvrzují také čísla Českého statistického úřadu.

Více mužů s nadváhou 

Mírná nadváha trápí více než třetinu žen v ČR, u mužů jde dokonce o polovinu. Dámského prádla velikosti L se v letošním roce prodalo o 5,5 % více než v loňském roce ve stejném období. „Naopak však mírně klesly prodané počty dámských velikostí XL, které narůstaly v období covidu. Větší nárůst, v průměru o 2 % byl také v pánských velikostech L a XL,“ komentuje výsledky statistik Adam Rožánek, jenž zastupuje síť prodejen a e-shopů Trenýrkárna.cz.

Jak ukazují další statistiky a průzkumy, lidé v ČR celkově tloustnou. Například podle dat Českého statistického úřadu dosáhla v roce 2017 hodnota BMI indexu tělesné hmotnosti obyvatel České republiky 25,2, v loňském roce to bylo již 26,2, což značí mírnou nadváhu. Průměrně za posledních pět let Češi přibrali dvě až tři kila.

„Průměrná hodnota BMI obyvatel ČR se pohybuje těsně za horní hranicí normální zdravé váhy. Za rok 2022 dosáhla hodnoty 26,2, což značí mírnou nadváhu. Více než třetina žen bojuje s mírnou nadváhou a u mužů je to téměř polovina. Každý pátý muž trpí obezitou, u žen je to o něco méně,“ uvedla Simona Měřinská z ČSÚ. Podotkla, že BMI se s věkem podle zjištění zvyšoval.

Češi hodně málo sportují 

Nadváha, a především pak obezita, je výraznou příčinou a také rizikem řady onemocnění. Důležitým předpokladem, jak nadváze předcházet nebo přebytečná kila shodit je zdravý jídelníček a dostatek pohybu. Právě pohybu se ale podle statistik ČSÚ věnuje pravidelně jednou až třikrát týdně pouze necelá čtvrtina dospělé populace. Zcela bez pohybu nebo s minimální aktivitou je pak více než třetina Čechů.

„Kromě úpravy jídelníčku je důležitý i pravidelný pohyb. Často však k odhodlání sportovat chybí motivace a chuť aktivitu vykonávat. S tím může pomoci kolektivní sportování. S organizací společných sportovních aktivit mohou pomoci i chytré aplikace v telefonu,“ říká Petr Salomon z Týmuj.cz.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto taniadimas/pixabay

Štítky váha, nadváha, stravování, obezita, spodní, prádlo, statistika, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

To chce nepřežírat se jako prase a nejezdit pro každý prd autem,u některých jak ráno pozorujui i pro noviny a cigára do trafiky!!!!!!!!!to je potom těžký!!!!!!!!!

Úterý, 12. září 2023, 14:02Odpovědět

Češi tloustnou. Podle statistik si od covidu kupují stále větší spodní prádlo | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.