Dnes je to přesně měsíc, co v Jihlavě funguje první veřejné griloviště. Nachází se v lokalitě na Skalce, a kdokoliv si sem může zdarma přijít upéct maso či špekáček. Jak naše redakce zjistila, toto veřejné místo zatím slouží spíše k sezení než k samotnému opékání. To je způsobeno hlavně tím, že grilování zatím příliš nepřálo počasí.
„Griloviště je využíváno zatím spíše jako lavička, ale to přisuzujeme špatnému počasí, je pravděpodobné, že grilovačky začnou až s příchodem teplejšího počasí. Nutno zmínit, že je stále ještě brzo na hodnocení, jarní počasí podobným radovánkám zatím moc nepřeje a lidé griloviště pravděpodobně ještě nezačali plně využívat,“ zodpověděla na redakční dotaz Aneta Hrdličková z jihlavského oddělení vnějších vztahů.
Jihlavské griloviště, které najdeme poblíž turisticky oblíbeného místa zvaného U Křížku, bylo slavnostně otevřeno ve středu 10. května. Desítky, možná stovky návštěvníků, měly možnost zdarma ochutnat kuřecí a vepřové maso z dílny kuchaře Davida Valíčka, fronty se tvořily i na pivo.
„Věříme, že zóna poslouží k rozvoji komunitního života v Jihlavě. Že si lidé v pěkném prostředí opečou ty špekáčky, pokud budou mít chuť, a že se tu budou lidé rádi scházet. Tak ať griloviště vzkvétá,“ pronesl na slavnostním otevření náměstek jihlavského primátora Radek Popelka. Griloviště bylo pokřtěno pivem.
„Moc se mi tu líbí,“ chválila před měsícem návštěvnice Mirka Dobešová, „opravdu si dokážu představit, že bych tady s kamarády v létě něco opekla. Jen doufám, že tu budou lidi dodržovat pořádek, byla by škoda, kdybychom takový pěkný kout Jihlavy a snahu jiných znehodnotili,“ dodala redakci Drbny během slavnostního otevření.
Podle vyjádření Anety Hrdličkové to vypadá, že lidé pořádek opravdu zatím udržují. Uklizeno bylo i včera dopoledne, kdy byla naše redakce na místě. Přímo v ohništi se nacházelo několik odpadků, jinak byl ale všude pořádek. „Prostor je strážníky monitorován. Žádné poškození jsme zatím řešit nemuseli. Jediné co, tak je okolo více ušlapaná tráva, ale s tím se dalo počítat. Možná bych využila příležitosti a apelovala na zdejší návštěvníky, aby respektovali barvy košů na tříděný odpad, jednou jsem šla okolo a všimla si, že je papír v plastu,“ popsala Hrdličková svoji osobní zkušenost.
Radnice při otevření zaznamenala většinou pozitivní reakce od obyvatel. Najdou se ale i ti, kterým se griloviště příliš nezamlouvá. „Pár negativních ohlasů jsme zaznamenali na sociálních sítích, oficiálně žádná stížnost ale na magistrát nepřišla, a to ani na Útvar městského architekta, ani na odbor životního prostředí. Ani na místě se neobjevil žádný problém,“ říká Hrdličková.
Grilovací místo, jehož součástí jsou i nádoby na tříděný odpad, město dostalo darem od pivovaru. „Lokalita byla zvolena ve spolupráci s dárcem tak, aby umožnila grilování zejména obyvatelům bytových domů, kteří nedisponují vlastnímu zahradami. Jedná se místo s vysokou sociální kontrolou, která by měla zajistit prevenci před případným vandalismem nebo jinými nežádoucími projevy,“ doplnila Aneta Hrdličková a dodala, že toto griloviště bude zatím v Jihlavě jediným. „V současné době se umístění podobného zařízení v jiné lokalitě neplánuje,“ uzavřela.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.