Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vánoční stromky Jihlavanů půjdou na nový kompost. Na skládku v Henčově bylo přivezeno rekordní množství

Zaměstnanci Služeb města Jihlavy (SMJ) začali se štěpkováním použitých vánočních stromečků. Letos byl na kompostárnu v Henčově dovezen rekordní počet odstrojených vánočních stromečků. To svědčí o tom, že lidé upouštějí od umělých stromečků a opět se vrací k přírodnímu symbolu Vánoc.

Na kompostárnu v Henčově proběhl svoz stromečků během ledna a února. „SMJ prováděly o sobotách dva mimořádné svozy, a to v termínech 14. ledna a 21. ledna 2023. Naši pracovníci nakládali stromky během dvou mimořádných svozů do popelářských aut. Další svozy se už plánovali jednotlivě, a to podle dané situace u kontejnerových stání. Kvůli menšímu množství vyhozených stromečků už jezdilo jenom jedno kontejnerové vozidlo," informoval ve zprávě pro novináře Martin Málek, mluvčí SMJ.

Pracovníci SMJ letos do Henčova dovezli rekordní množství vánočních stromků - celkem bude seštěpkováno 29 tun, oproti loňskému roku je to nárůst o čtyři tuny.

„Podle opětovného nárůstu množství odložených vánočních stromečků to vypadá, že občané opravdu upouštějí od umělých stromků. Nejspíše nastává doba, že se opět vracíme zpátky k přírodnímu symbolu Vánoc," zamyslel se mluvčí Málek.

Základ do nového kompostu 

Zaměstnanci skládky budou vánoční stromky postupně štěpkovat na speciálním stroji a ukládat na kompostárnu. Rozdrcený biologicky rozložitelný odpad poslouží jako základ do nově vznikajícího kompostu. SMJ používají kompost i při rekultivaci skládky. Také se s ním přihnojuje a udržuje veřejná zeleň.

„Vzhledem k tomu, že vyprodukovaný kompost je velmi kvalitní, tak ho lze používat na hnojení zahrádek i záhonů. Kompost si mohou zakoupit firmy i fyzické osoby. Momentálně máme na kompostárně v Henčově u Jihlavy uloženo zhruba 400 tun tohoto biologického materiálu. Cena prodeje je 500 korun bez DPH za 1 tunu," dodává Martin Málek. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Roman Kořinek | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky stromek, vánoční, Vánoce, štěpkování, štěpky, skládka, kompost, SMJ, Jihlava, Henčov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční stromky Jihlavanů půjdou na nový kompost. Na skládku v Henčově bylo přivezeno rekordní množství | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.