Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé se modlili za předčasně narozené děti. Spojují nás podobné osudy, říká stavitel kaple u Antonínova Dolu

Zhruba 150 lidí přišlo nedělní odpoledne strávit ke kapličce Panny Marie u Antonínova Dolu, kde se konala již tradiční venkovní bohoslužba za „děti do dlaně“. Ta byla prosbou za nedonošené děti, jejich rodiče a ty, kdo se o ně po porodu a celé následné roky starají. Mši sloužil otec Jakub Med, přítomen byl také vděčný dědeček Miroslav Pernička, který v roce 2008 vlastníma rukama kapličku postavil.

„Je to malá stavba, byla vysvěcená v roce 2010. Stavba nebyla nijak náročná. Bydlím tady kousek, párkrát jsem vzal kotouč a projel jsem se sem a bylo to postavené. Důvodem, proč byla kaplička zhruba před 15 lety postavena, jsou předčasně narozená dvojčata od mé dcery. Děti byly po svém narození hospitalizované v Brně a říkalo se, že to může být i špatné. A tak jsem si řekl, že když to dobře dopadne, tak postavím jako poděkování tuto kapličku," sdělil před samotnou mší redakci Drbny Miroslav Pernička.

Bohoslužba za "děti do dlaně"

Pondělí, 14. listopadu 2022, 09:10

Modlitba za
Modlitba za

Zhruba tři roky Miroslavu Perničkovi trvalo, než zařídil vše potřebné na úřadech. Dodal, že včerejší modlitba se konala už podvanácté. „Akci nepřekazil ani covid. Vždy přijde minimálně stovka lidí, které spojují podobné osudy," doplnil Pernička. 

Během hodinové mše k lidem promluvila také primářka dětského oddělení havlíčkobrodské nemocnice Magdalena Chvílová Weberová. Ta má pravidelně nad celou akcí patronát. „Na tato setkání, jako je to dnešní, vzpomínám nejčastěji během nočních služeb. Vždy mi dodávají velkou sílu," vyjádřila velký vděk všem přítomným lidem primářka dětského oddělení Magdalena Chvílová Weberová. Právě Nemocnice Havlíčkův Brod ve spolupráci s havlíčkobrodskou Charitou tuto akci pravidelně pořádá.

Nedělní mši, která se 13. listopadu konala u příležitosti celosvětového dne předčasně narozených dětí, doprovázeli hudebníci z kapely Výbuch. 

Kaplička se stovkami andělů 

Jak již zaznělo, kaplička Panny Marie u Antonínova Dolu, v níž se nedělní mše sloužila, byla postavena v roce 2008 a vysvěcená v roce 2010 jako poděkování dědečka za život a zdraví těžce nezralých dvojčat. Kaplička se nachází u hlavní silnice spojující Havlíčkův Brod a Jihlavu naproti obci Antonínův Důl a je viditelná přímo ze silnice. Interiér zdobí stovky sošek andělů, ty sem donesli vděční lidé. 


Neonatologie. Medicínský obor, který se bouřlivě rozvíjel v posledních 20 letech minulého století. Lékaři tak díky němu mohli pomoci přežít těm dětem, které se narodily předčasně, velmi často s hodně nízkou porodní hmotností. Na světě se ročně narodí cca 16 milionů nedonošených dětí. Tyto děti mají svůj významný den - den předčasně narozených dětí, který si připomínáme 17. listopadu. V rámci připomínky palčivosti péče o tyto děti a jejich rodiče se uskutečňuje tradiční řetěz akcí v ČR. Jednou z akcí je i bohoslužba za „děti do dlaně“. Je prosbou za nedonošené děti, jejich rodiče a ty, kdo se o ně po porodu a celé následné roky starají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky mše, bohoslužba, předčasný, narození, dítě, miminko, kaple, Antonínův Důl, kaplička, Panna Marie, Nemocnice Havlíčkův Brod, Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se modlili za předčasně narozené děti. Spojují nás podobné osudy, říká stavitel kaple u Antonínova Dolu | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.