Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pokojíček v Jihlavě: Část náměstí bude od pondělí krýt oplocení. Budou za ním pracovat archeologové

Část jihlavského Masarykova náměstí bude od pondělí 14. února krýt oplocení. Důvodem je archeologický průzkum, který znamená první etapu plánované revitalizace.

Jak jsme vás již informovali, od jara budou zdobit centrum Jihlavy jerlíny japonské. Pět stromů vytvoří kruh a kolem jednoho z nich bude posezení. „Figurantky uprostřed vyznačené plochy na fotografii naznačují, kde budou na jaře vysazené stromy takzvaného „pokojíčku“. Jde o místo mezi morovým sloupem, kašnou a zastávkou MHD," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

V „pokojíčku“ na jihlavském náměstí se už brzy zabydlí pět vzrostlých stromů. Kolem jednoho vznikne posezení

Na jihlavském Masarykově náměstí se na jaře plánuje vysadit pět nových stromů, konkrétně půjde o jerlíny japonské. Dohromady vytvoří kruh a kolem jednoho z nich se lidé mohou těšit na posezení. Zeleň přibude v takzvaném „pokojíčku“, což je podle...

Stromy jsou nyní zazimovány u Správy městských lesů Jihlava. A než budou zasazeny, tak je nutné provést zmíněný archeologický průzkum. Navíc je potřeba v místech, kde budou stromy stát, vytvořit vhodné podloží se strukturním substrátem. „Protože stromy v městském prostředí trpí nejen nedostatkem vody, ale i nedostatkem půdního vzduchu, budou zasázeny do speciálního substrátu, který by jim měl zajistit přístup pro jejich dobrý růst,“ vysvětlila vedoucí odboru životního prostředí Katarína Ruschková s tím, že stejný substrát byl již použit u výsadeb ve Vrchlického ulici, kde se zatím velmi osvědčil.

Pětice jerlínů by měla být na jihlavském náměstí vysazena nejpozději v březnu či dubnu, celý „pokojíček“ by pak měl být dokončen do prázdnin. 

Revitalizaci Masarykova náměstí odstartuje sázení stromů v „pokojíčku“. Prohlédněte si výsledek

Jihlavské Masarykovo náměstí se zazelená. A to už příští rok na jaře, kdy v rámci akce s názvem Revitalizace Masarykova náměstí začne první etapa výsadby stromů.

Stromy budou na Masarykově náměstí přibývat i do budoucna v dalších etapách revitalizace. Počítá se s celkem 105 dřevinami. V současnosti jich je na náměstí 58. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky náměstí, archeologický, průzkum, revitalizace, jerlín, stromy, výsadba. Masarykovo náměstí, Jihlava, strom, substrát, plot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokojíček v Jihlavě: Část náměstí bude od pondělí krýt oplocení. Budou za ním pracovat archeologové | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.