Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Revitalizaci Masarykova náměstí odstartuje sázení stromů v „pokojíčku“. Prohlédněte si výsledek

Jihlavské Masarykovo náměstí se zazelená. A to už příští rok na jaře, kdy v rámci akce s názvem Revitalizace Masarykova náměstí začne první etapa výsadby stromů.

Příprava Revitalizace Masarykova náměstí tak úspěšně pokračuje. Po architektonické soutěži, ze které vyšel zpracovatel projektové dokumentace MCA Atelier, se nyní zpracovává projektová dokumentace. Zároveň probíhá příprava první etapy výsadby stromů nad Obchodním domem Jihlava, při níž dojde k  vysazení pěti jerlínů. Nový „pokojíček“, jak architekti pobytové místo nazývají, bude první ze tří plánovaných. Další dva vzniknou v jižní části náměstí při dalších etapách.

„Jerlíny budou zasazeny do takzvaného strukturního substrátu, který optimalizuje půdu. Podle nedávného průzkumu litologického složení a vsakovacích vlastností zemin v severní části náměstí vyplynulo, že je zdejší zemina do hloubky skoro dvou metrů extrémně propustná. Bude tedy nutné vytvořit vrstvu, která dokáže zadržet takové množství vody, jaké budou jerlíny pro dobrý růst potřebovat,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí jihlavského magistrátu Katarína Ruschková s tím, že další stromy by měly postupně přibývat v dalších etapách výstavby. Ve výsledku se na Masarykově náměstí počítá se 105 stromy, což je oproti dnešním 58 stromům o 47 více.

Vytvoření pobytového místa včetně výsadby stromové skupiny potrvá přibližně do konce června. Vznikne v severní části náměstí mezi Mariánským sloupem, který je dominantou náměstí, a historickou budovou jihlavské radnice.

Vybudování prvního „pokojíčku“ bude stát přibližně 2,7 milionu korun. Přesnější konečná cena však bude známa až po výběru zhotovitele. „Předpokládáme, že celá revitalizace náměstí bude stát více než 200 milionů korun, její dokončení je plánováno do konce roku 2030 a rádi bychom pro financování  této akce využili evropské dotace,“ doplnila primátorka města Karolína Koubová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Masarykovo, náměstí, zeleň, revitalizace, výsadba, strom, Jihlava, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Revitalizaci Masarykova náměstí odstartuje sázení stromů v „pokojíčku“. Prohlédněte si výsledek | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.