Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Jihlavě začali sčítat škody po orkánu Sabine. Na ústředním hřbitově se uklízí

Orkán Sabine, který se v pondělí a v úterý prohnal celou naší zemí, významně prověřil stabilitu všech stromů, ty jihlavské nevyjímaje. Nyní je potřeba sečíst škody, které silný vítr napáchal. A to jak v lesích města, tak třeba i v parcích.

Podle místního správce zeleně měla Jihlava v porovnání s ostatními městy štěstí. Pracovníci správy zaznamenali pouze tři vývraty jehličnanů a jeden zlom javoru. K optimismu je však ještě daleko.

„Některé stromy, které byly špatně zapěstovány před čtyřiceti až padesáti lety, mohou mít po silnějších větrech aktivované růstové defekty, například tlakové vidlice. V praxi se negativní dopad těchto tzv. tlakovek snažíme snížit redukcemi kosterních větví v kombinaci s dynamickými vazbami. Nicméně musíme si uvědomit, že pracujeme s živými organismy a míra rizika jejich selhání zde bude vždy. Přála bych si, aby toto naši spoluobčané pochopili a byli v případě extrémních větrů maximálně opatrní. Dá se bohužel předpokládat, že podobné Sabiny nás v budoucnu budou „navštěvovat“ mnohem častěji,“ uvedla Katarina Ruschková, vedoucí jihlavského odboru životního prostředí (OŽP).

Hřbitov se otevře snad ve čtvrtek

Na začátku týdne byl z bezpečnostních důvodů uzavřený třeba jihlavský ústřední hřbitov na Žižkově ulici. Během úterý se podařilo odstranit rizikový vývrat jedné z jedlí. Bylo to velmi obtížné, ale profesionální tým stromolezců to podle Katariny Ruschkové zvládl perfektně.

Nyní se na hřbitově uklízí, odvážejí se odřezané a popadané větve a kontrolují se náhrobky. „Těžko soudit, zda by jedle zavěšená na sousedním smrku spadla. Každopádně jsme strašně rádi, že stromolezci byli ochotni provést práci okamžitě,“ uvedl David Marek z OŽP s tím, že se tak zamezilo škodám na náhrobcích odhadem za 300 tisíc korun. „Dnes ještě zkontrolujeme statické poměry všech exemplářů na hřbitově. Pak nic nebude bránit jeho znovuotevření,“ dodal.

Orkán Sabine, který se dnes prohnal i Vysočinou, zaměstnal kromě záchranářů také operátory linek 112 a 150. Ti od dnešního rána přijímali hlášení o mimořádných událostech. A to nejen z našeho kraje.

Pokud budou stromy v pořádku, přestane foukat a během dneška se dokončí veškerý úklid, pak by se ve čtvrtek 13. února mohl hřbitov opět otevřít.

Lesníci ze Správy městských lesů (SML) dnes provádějí kontroly také na porostech v majetku města, kam stále platí zákaz vstupu. „Teprve před pár minutami jsme vyrazili do terénu monitorovat škody, každý lesník musí zkontrolovat kolem 600 hektarů lesa. Nejdříve ve čtvrtek dopoledne budeme připraveni popsat stav našich porostů a sdělit první odhady škod. Teď jsou nejdůležitější životy a zdraví lidí a našich zaměstnanců,“ uvedl k situaci ve středu v 9:00 jednatel SML Václav Kodet, podle kterého situaci komplikuje i čerstvě napadaný sníh.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky orkán, Sabine, škoda, úklid, hřbitov, vítr, Jihlava, Storm Ciara, les, strom, David Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě začali sčítat škody po orkánu Sabine. Na ústředním hřbitově se uklízí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.