Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak se jihlavským zastupitelům líbí vítězný návrh Horácké arény?

Na začátku října představilo vedení města vítězný návrh Horácké arény, která vyroste na místě stávajícího Horáckého zimního stadionu. Jak se stavba, která by měla sloužit od podzimu 2023, líbí jednotlivým politikům z jihlavského zastupitelstva? Zeptali jsme se v naší rubrice Politická korida.

Více o budoucí podobě Horácké arény v článku ZDE.

Redakční dotazy:

1) Jak vítězný návrh hodnotíte? Je něco, co se vám na něm velmi líbí nebo naopak?

2) Byl(a) jste dříve zastáncem stavby nové arény na zelené louce nebo rekonstrukce stávajícího stadionu a proč?

Eva Nováková (ŽiJ!) 

1) Z vítězného návrhu jsem nadšená. Z mého laického pohledu opravdu splňuje vše, co jsme záměrem postavit nový zimní stadion v centru města sledovali. Vnímám jej jako urbanistický prvek, který povede k oživení centra, bude vhodně napojen na stávající instituce a infrastrukturu a přinese nové služby pro všechny. Nejvíce oceňuji přístup architektů, kteří se při prezentaci projektu aktivně zajímali o názory všech zúčastněných a svou otevřeností přispěli k mému přesvědčení, že budou hledat způsoby, jak připomínkám na zlepšení vyhovět. Je vidět, že politici, ale zejména úředníci města odvedli při zadávání soutěže velmi kvalitní práci.

2) Takto významné budovy patří jednoznačně do centra, proto jsem při hlasování zastupitelstva návrh stavby na místě stávajícího stadionu podpořila. Během zasedání byly představeny studie, které například ukazovaly dopad na individuální dopravu. V okolí stadionu, který by stál na zelené louce, žije daleko méně lidí, návštěvníci by se k němu proto dopravovali především auty. Řešit by se musela i městská hromadná doprava a další návazné služby. Po skončení zápasu by se fanoušci pravděpodobně přesunovali do centra města, což by působilo další komplikace. Současná poloha je optimální jak pro školy, veřejnost, která využívá veřejné bruslení, tak i pro jednotlivé sportovní oddíly. Jako velkou přidanou hodnotu umístění multifunkční arény v centru města vnímám právě její výbornou dostupnost pěšky nebo MHD.

Josef Kodet (KDU-ČSL) 

1) Na vítězném návrhu se mi líbí rozčlenění do tří samostatných celků, které celý prostor otevřou jako pomyslnou moderní bránu do města. A pochopitelně i jeho multifunkčnost, kdy aréna bude moci plnohodnotně plnit i řadu dalších funkcí než jen jako hokejový stadion.

2) Nebyl jsem zastáncem stavby na zelené louce, i když je to technicky jistě jednodušší. Jsem přesvědčen, že výhody snazší dostupnosti a začlenění arény do živého organismu města oceníme nakonec všichni a že se pozitivně promítne do vnímání Jihlavy jako moderního města příjemného pro život a lákajícího k návštěvě.

Richard Šedivý (ANO) 

1) Jako velký fanoušek Dukly Jihlava, který chodí na hokej od dětství, mám radost, že snad bude mít Dukla nový stadion, hodný její tradici a jejím ambicím. Ačkoliv nesouhlasím s tím, aby stál stadion na místě stávajícího, musím říct, že se mi vítězný architektonický návrh prof. Chybíka líbí. Vizualizace vnitřního uspořádání haly vypadá velmi dobře, hezký pohled je na revitalizovanou ulici Tolstého. Bohužel postrádám prostor pro parkování autobusů, nevhodně umístěné jsou rampy z podzemního parkoviště, které ústí přímo do Jiráskovy ulice. Pozitivní je, že hala bude multifunkční a bude sloužit nejen pro sportovní, ale také kulturní vyžití široké veřejnosti.  

2) Od počátku já i celé hnutí ANO podporujeme stavbu nového zimního stadionu na zelené louce. Zbourání starého stadionu a výstavba nové multifunkční arény na stávajícím místě je ekonomický nesmysl. Celá stavba se značně prodraží kvůli ztíženým stavebním podmínkám. Také není zatím jasné, kde bude po dobu výstavby Dukla hrát hokej a veřejnost sportovat. V tuto chvíli nikdo neví, jaké budou celkové náklady spojené ať už s demolicí, výstavbou nové multifunkční arény, nebo se stěhováním Dukly. Myslím si, že suma bude dosahovat 1 mld. Kč, což je téměř roční rozpočet města Jihlavy. Platnost statického posudku na konstrukci střechy Horáckého zimního stadionu skončí po sezoně 2021/2022. Uvidíme, jak se bude situace vyvíjet dále, aktuálně je však budoucnost Dukly a ledních sportů v Jihlavě zahalena v mlze.

Martin Hyský (ČSSD) 

1) Vítězný návrh mému oku lahodí. Co se mi však absolutně nelíbí, tak to je částka 90 miliónů korun, která je v návrhu rozpočtu na rok 2020 určena na projektovou dokumentaci a činnosti úzce související. To je pro mě jako z jiného světa! Samozřejmě jsem také zvědav na částku realizace samotné. Obávám se, že se pod 1 miliardu nedostaneme. Stávající situaci budu parafrázovat: jistě, Ferrari 812 Superfast je nádherné auto, ale nemám na něj, tak ho prostě mít nebudu, maximálně mohu mít jeho obrázek na zdi a model ve vitríně – obávám se, že tak dopadne i zmiňovaný projekt – obrázek na zdi a model ve vitríně, a to vše, bratru, za 90 mega. Vítejte v továrně na iluze!

2) Z mého pohledu byla realizace stavby na zelené louce racionálnějším řešením. Má sice určité nevýhody související zejména s přípravou, které zdánlivě „rekonstrukce“ nemá (uvozovky z toho důvodu, že se jedná se o demolici stávajícího stadionu a následně výstavbu novou). Nicméně v tuto chvíli je o variantě rozhodnuto a čas ukáže, zda organizačně značně náročná varianta „rekonstrukce“ byla tou správnou volbou.

Tomáš Havlík (SPD) 

1) Když si prohlížím vítězné návrhy, tak musím říct, že to nevypadá špatně. Mě osobně se víc líbí návrh číslo 2. Nicméně u všech návrhů mi přijde strašně málo parkovacích míst, cca pro 750 lidí. Na to, že hala má pojmout 5600 fanoušků, mi to přijde žalostně málo. Můj osobní odhad je, že to Jihlavu bude stát 1,1 miliardy bez DPH. Protože nikdo neví co se vyskytne, až se začne bourat.

2) Ano, byl jsem a stále jsem zastáncem stavby na zelené louce. Myslím si, že to přijde podstatně levněji. Hodně se mi líbil návrh, který nám představil spolek fanoušků HC Dukla, vedle budovaného Aventinu. K dispozici je tam aréna, tělocvična, venkovní hřiště a hlavně 570 parkovacích míst. Plus další v nedalekém Aventinu. Nicméně, je důležité, že se konečně něco děje. Až čas ukáže...

Libor Kuchyňa (Fórum Jihlava) 

1) Vítězný návrh hodnotím pozitivně. Líbí se mi návrh víceúčelového využití, tělocvična, běžecký ovál na střeše arény, kavárna a další prostory, které naznačují využitelnost pro širokou veřejnost, která je velmi důležitá, protože takto drahá stavba by neměla sloužit pouze hokejistům, ale co nejširší veřejnosti. Místo na sportování a trávení volného času by zde mohli najít všichni obyvatelé Jihlavy, ale i kraje, protože takto impozantní stavba nemá v kraji obdoby. Co se mi velmi nelíbí je předpokládaná celková cena stavby, která je opravdu vysoká.

2) Dřív jsem byl zastánce stavby na zelené louce, ale to jsem neměl dostatek relevantních informací. Myslel jsem si, že to bude pro rozvoj sportu v Jihlavě lepší varianta a podaří se na vhodném místě postavit sportovní centrum s více sportovišti, které by sloužilo celému městu, okresu, kraji, ale i celé republice. Sportovní a kongresová turistika by mohla být pro město velmi zajímavá, ale to momentálně není na pořadu dne. Státní prostředky jdou do jiných, velkých sportovních staveb a pro samotný hokej a život ve městě je varianta výrazné proměny stávajícího místa velmi pozitivní.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Další oslovení zastupitelé Jaroslav Huňáček (ODS) a Pavel Šlechtický (KSČM) na dotaz redakce neodpověděli.  

Foto Magistrát města Jihlavy (vizualizace)

Štítky korida, politická, Horácká aréna, Politická korida, zimní stadion, Jihlava, hokej, stavba, Eva Nováková, ANO 2011, Martin Hyský, ČSSD, ODS, KSČM

POLITICKÁ KORIDA: Jak se jihlavským zastupitelům líbí vítězný návrh Horácké arény? | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.