Počasí dnes16 °C, zítra12 °C
Pátek 27. září 2024  |  Svátek má Jonáš
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Měla by Jihlava mít novou rozhlednu jako další turistický cíl? Odpovídají zastupitelé

V Jihlavě, konkrétně na vrchu Šacberk, by po letech znovu mohla stát rozhledna, a to ideálně do čtyř let. Jak novináře informovalo vedení Jihlavy, na kopci se podařilo najít dvě místa, kde by se rozhledna mohla v budoucnu objevit. Je to dobrý krok? Ptali jsme se městských zastupitelů v dalším díle našeho pravidelného seriálu Politická korida.

Redakční dotaz: V ideálním případě do roku 2028 by na vrchu Šacberk po letech mohla znovu stát rozhledna. Jak novináře informovalo vedení Jihlavy, na kopci se podařilo najít dvě místa, kde by se rozhledna mohla v budoucnu objevit. Měla by Jihlava mít novou rozhlednu jako další turistický cíl?

Martin Laštovička (ODS a KDU-ČSL) 

Šacberk je německý název a znamená v překladu hora pokladů. Vrch je jak ementál provrtaný stovkou středověkých horních děl. Hora začala Jihlavany přitahovat již v 19. století. Tehdejší jihlavský starosta Leupold von Löwenthal zde v roce 1854 nechal postavit vůbec první rozhlednu na Českomoravské vrchovině. V roce 1870 rozhlednu poničila vichřice. Za 37 let byla postavena okrašlovacím spolkem rozhledna druhá. Ta vyhořela až v roce 1940, kdy za války sloužila jako pozorovatelna. Touha obnovit rozhlednu po roce 1940 a v roce 2000 selhala. Nyní máme obrovskou možnost obnovit tradiční jihlavský turistický cíl téměř po 90 ti letech. Určitě neváhejme!

Tereze Kafková (Piráti a Fórum Jihlava) 

Šacberk je dobrý turistický cíl – tradiční zastávka na výletě, napojený na MHD, se zázemím skvělé hospody ve Zborné a se sjezdovkou v zimě. Neumím si představit lepší místo pro vybudování rozhledny u Jihlavy. Oceňuji, že podoba rozhledny vzejde z architektonické soutěže. Ráda bych ale rozhlednu viděla zasazenou do koncepčního turistického rozvoje Šacberku a okolí – singletracky, interaktivní naučné stezky, turisticky atraktivní skanzen... To všechno by soutěž měla vzít v potaz. Tak aby spolu se ZOO byl Šacberk důvodem proč v Jihlavě jako návštěvník přespat. Chtěla bych také pracovat s torzem původní rozhledny, ideálně by z něj nová rozhledna měla vyrůst.

Libor Kuchyňa (Starostové a nezávislí) 

Rozhledna na Šacberku je skvělý nápad. V minulosti tam už stála a bylo by dobré ji tam vrátit. Rozhledny jsou oblíbeným cílem turistů a v Jihlavě zatím takový cíl chybí. Zvýšení atraktivity města je důležité jak pro místní obyvatele, tak pro turisty. Jedinou nevýhodou by mohlo být, že město získá další objekt, o který se bude muset starat, a bohužel v údržbě majetku máme stále velké rezervy. Rád bych zmínil jeden příklad – často navštěvuji dětská hřiště, a jejich stav, čistota a údržba rozhodně neodpovídají úrovni krajského města, které má rodinnou politiku mezi svými prioritami. Věřím, že se to podaří konečně změnit.


Odpovědi byly seřazeny chronologicky od nejdřívější po nejpozdější. Zbylí oslovení zastupitelé - Jiří Pokorný (ANO) a Petr Paul (SP) do redakční uzávěrky neodpověděli. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením geocaching.com

Štítky korida, anketa, zastupitel, názor, strana, klub, politická, korida, rozhledna, Šacberk, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Dvořáková

Omlouváme se, omylem jsme vložili starší odpověď, už je opraveno. :-)

Dnes, 21:51Odpovědět

Martin VYSTRČIL

Dotaz byl na rozhlednu! Co s tím má společného monitorovací auto?

Dnes, 19:58Odpovědět

POLITICKÁ KORIDA: Měla by Jihlava mít novou rozhlednu jako další turistický cíl? Odpovídají zastupitelé | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.