Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ANKETA: Prezident Petr Pavel byl v prvním roce od zvolení aktivní ve výjezdech do zahraničí i krajů

Aktivní ve výjezdech do zahraničí i do krajů byl v prvním roce od zvolení prezidentem armádní generál ve výslužbě Petr Pavel, jenž se oficiálně hlavou státu stal po březnové inauguraci. Zároveň rozhodoval o osudu několika legislativních předloh, které vyvolaly rozpory mezi koalicí a opozicí, výrazně obměnil Ústavní soud, jmenoval několik ministrů nebo rozdal prvních 62 vyznamenání.

Výrazně se personálně obměnila Kancelář prezidenta republiky, stále se ale čeká na nového mluvčího Pražského hradu. Eva Hromádková z odboru komunikace ČTK tento týden sdělila, že zatím vybrán nebyl.

Petr Pavel uspěl v přímé volbě ve druhém kole 28. ledna 2023, kdy porazil předsedu opozičního hnutí ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše.

Už před inaugurací dal Pavel najevo, jakým směrem se bude ubírat jeho pojetí zahraniční politiky. Telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, jehož země je ve válce s Ruskem, nebo s tchajwanskou prezidentskou Cchaj Jing-wen. Zatímco agentura Reuters tehdy druhý zmíněný hovor označila za diplomatický průlom, čínské ministerstvo zahraničí ho odsoudilo.

Petr Pavel v zahraničí 

Dosud Pavel stihl navštívit všechny sousední země, Ukrajinu, kde byl na konci dubna společně se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, summit NATO ve Vilniusu, zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku, Evropský parlament, Itálii či Francii. Naposled v polovině letošního ledna vyrazil do Izraele, který bojuje v Pásmu Gazy s hnutím Hamás považovaným EU a USA za teroristickou organizaci, a následně do Kataru. V polovině roku také Zelenského přivítal v České republice.

Dnešní slavnostní den, kdy si připomínáme den vzniku Československa v roce 1918, prezident Petr Pavel zakončil vyznamenáním šedesátky významných osobností. Nezapomněl ani na několik rodáků z Vysočiny.

Na domácí půdě Pavel jmenoval ministry životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL), školství Mikuláše Beka (STAN), pro evropské záležitosti Martina Dvořáka (STAN) a zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL). Celkem také prezident jmenoval se souhlasem Senátu sedm svých nominantů na soudce Ústavního soudu.

Myslíte, že za první rok ve funkci prezident Petr Pavel dobře reprezentoval Českou republiku?

Celkem hlasovalo644 čtenářů

Krátce po nástupu do funkce Pavel podepsal spornou vládní předlohu o snížení červnové valorizace důchodů. Hnutí ANO ji následně napadlo u Ústavního soudu, který svůj verdikt sdělí ve středu. Do rozepře s vládou se dostal prezident na konci letních prázdnin, kdy kabinet čekal na jeho rozhodnutí ohledně penzijní novely. Vláda chtěla, aby některá opatření byla účinná už od září, Pavel novelu ale přes výhrady podepsal právě 1. září, účinnost se tak posunula o měsíc. K nevoli opozice se Pavel rozhodl podepsat vládní konsolidační balíček nebo státní rozpočet na letošní rok se schodkem 252 miliard korun.

Prezidentská kancelář 

S Pavlovým nástupem se změnila také personální podoba prezidentské kanceláře. Její vedoucí se po Vratislavu Mynářovi stala Jana Vohralíková. Ředitelem vnitropolitického odboru je politolog Tomáš Lebeda, šéfem zahraničního odboru Jaroslav Zajíček, ředitelem protokolu Tomáš Pernický či bezpečnostní ředitelkou Mlada Princová. Od ledna nově nemají s Hradem smlouvu šéf poradců Tomáš Richter nebo bývalý diplomat Petr Kolář. Druhý jmenovaný ale zůstal v expertním zahraničněpolitickém poradním týmu.

Od října se stal novým ředitelem odboru komunikace Hradu manažer, bývalý novinář a diplomat Vít Kolář. Nahradil Markétu Řehákovou, která skončila i jako prezidentova mluvčí. Nástupce stále nemá. „Mluvčí zatím nebyl vybrán a žádné další zásadní personální změny v Kanceláři prezidenta republiky se v lednu nestaly," sdělila Eva Hromádková.

Návštěvy v regionech 

Prezident Petr Pavel se svou manželkou Evou postupně objíždí jednotlivé kraje v rámci ČR. V úterý 23. ledna strávil manželský pár den v Plzeňském kraji, na Vysočinu zavítal vloni na konci května. 

Nový český prezident Petr Pavel s manželkou Evou dnes ráno zahájil dvoudenní návštěvu Vysočiny. Ráno strávili v Pelhřimově, kde navštívil ZŠ Komenského. Pak cestovali do Jihlavy, kde stráví zbytek dne. Dopoledne prezidentský pár navštívil krajský...

Program dvoudenní návštěvy v Kraji Vysočina byl pestrý. Mimo jiné strávil aktivní odpoledne ve sportovním jihlavském areálu Český mlýn, kde závodil ve štafetovém běhu s prvky biatlonu, postavil se i na skateboard. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky prezident, výjezdy, reprezentace, anketa, Petr Pavel, ČR

ANKETA: Prezident Petr Pavel byl v prvním roce od zvolení aktivní ve výjezdech do zahraničí i krajů | Politika | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.