Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident dnes vyznamenal také osobnosti z Vysočiny. Třeba Radka Jaroše nebo Františka Mertla

, aktualizováno 28. října 2023, 22:36

Dnešní slavnostní den, kdy si připomínáme den vzniku Československa v roce 1918, prezident Petr Pavel zakončil vyznamenáním šedesátky významných osobností. Nezapomněl ani na několik rodáků z Vysočiny.

In memoriam byl dnes oceněný rodák z Havlíčkova Brodu Stanislav Zimprich, válečný pilot, který zahynul 12. dubna 1942 na stroji Supermarine Spitfire při srážce se strojem Stanislava Halamy během cvičného souboje nedaleko letiště Perranporth. Ani jeden z pilotů srážku nepřežil. V roce 1945 byly v Londýně vydány československé poštovní známky s jeho portrétem.

Ze žijících osobností dnes převzal ocenění rodák z Třebíče František Mertl, jenž od 60. let užívá ve Francii umělecké jméno Franta. Tento český umělec – malíř a sochař - roku 1958 emigroval za svou partnerkou do Francie a žije ve Vence, v oblasti Nice.

Vyznamenání jsou řády a medaile. Řády jsou vyšší formou vyznamenání; propůjčují se občanům České republiky a udělují se těm, kteří nejsou občany České republiky.

Medaile jsou nižší formou vyznamenání.

Konkrétně se uděluje: 
- Řád Bílého lva
- Řád Tomáše Garrigua Masaryka
- Medaile Za hrdinství
- Medaile Za zásluhy

Zdroj: wikipedia

Pro ocenění si došel i novoměstský horolezec Radek Jaroš. Stal se patnáctým horolezcem na světě a prvním Čechem, který vystoupil na všech 14 světových osmitisícovek bez použití kyslíku. V roce 2019 dokončil výstupy na nejvyšší vrcholy všech kontinentů. Je členem Českého klubu fair play Českého olympijského výboru. V roce 1994 se neúspěšně pokusil o Mount Everest (8 848 m n. m.). Kouzlu nejvyšší hory podlehl a při své druhé expedici v roce 1998 se mu společně s Vladimírem Noskem podařilo z Tibetu, severním žebrem, vystoupit bez použití kyslíkových přístrojů na vrchol. „Mount Everest jsem nepokořil, ale hora mi souhrou okolností dovolila, abych na ni vystoupil,“ okomentoval v roce 1998 Radek Jaroš.

Radek Jaroš měl být oceněný už v roce 2014 z rukou exprezidenta Miloše Zemana. To však tehdy odmítl. „ČOV mě 2014 navrhnul na medaili. Sněmovna schválila. Ale já nakonec odmítl. Toužil jsem po ní a vážil bych si tohoto ocenění. Ale vzhledem k tomu, kdo by mě ho měl předat...! Dvakrát jsem odmítnul s ním jít na večeři. A byl konec...," zavzpomínal Radek Jaroš na svém facebookovém profilu.  A dodal, že si velmi váží toho, že „druhý pokus" opravdu přišel. 

Za svou celoživotní práci byl z rukou prezidenta dnes večer oceněný i sbormistr z obce Moraveč na Pelhřimovsku Jiří Chvála. Vyrůstal v Písku a již v šesti letech se začal učit na klavír u Vladimíra Polívky, který do Písku jezdil vyučovat. Jako malý pak doprovázel svého otce, středoškolského kantora a nadšeného houslistu–amatéra–samouka s přirozeným hudebním talentem.  V roce 1959 se stal druhým sbormistrem Kühnova dětského sboru. V roce 1986 se stal profesoremna katedře dirigování HAMU.

Jiří Brady a František Cipro 

V souvislosti s tradičním oceněním v den státního svátku 28. října již dříve zaznělo třeba i jméno rodáka z Nového Města na Moravě Jiřího Brady, který jako jediný z rodiny přežil koncentrační tábor. Je známý jako kanadský podnikatel českého původu, který se podle svých slov rád vracel do svého rodného Nového Města na Moravě, a to dokonce i za minulého režimu. Ten vyznamenán nakonec nebyl.

Předávání vyznamenání proběhlo ve Vladislavském sále Pražského hradu. Oceněno bylo 62 osobností, přičemž nominovaných bylo více než 400 lidí. 

„Ve hře“ bylo i jméno bývalého hráče a trenéra fotbalového klubu SK Slavia Praha Františka Cipro. Ten byl rodákem z Jihlavy. Byl aktivním hráčem, který největší část své kariéry spojil se Slavií Praha. Hrál na postu obránce, záložníka i útočníka, jeho hru charakterizovala rychlost. V československé lize nastoupil ve 285 utkáních a dal 16 gólů. V Poháru vítězů pohárů nastoupil v 6 utkáních a v Poháru UEFA nastoupil ve 4 utkáních. Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal trenérem. Cipro zemřel začátkem letošního února po dlouhé těžké nemoci, bylo mu 75 let. Ani jeho jméno se mezi oceněnými nakonec neobjevilo.

Pavlova premiéra 

Dnešní slavnostní předávání vyznamenání bylo pro Petra Pavla premiérou. Ocenění bylo uděleno dvaašedesáti lidem, nominovaných bylo přes 400.

Kdo ještě dostal vyznamenání? 

Za svoje celoživotní jméno bylo oceněno i několik veřejně známých osobností – herec Petr Kostka, politik Milan Uhde, politik Petr Pithart, bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, teolog Tomáš Halík, hudebník Vladimír Mišík, herci Viktor Preiss, Petr Kostka a Jiří Bartoška, operní pěvkyně Magadaléna Kožená nebo třeba významná česká zpěvačka Marta Kubišová.

Proslov prezidenta Petra Pavla 

Před slavnostním předání ocenění osobnostem měl prezident Petr Pavel zhruba dvacetiminutový projev. V něm zmínil významné události, kterým naše země od roku 1918 musela čelit. „Vědomí, že je Česko součástí nejsilnějšího obranného uskupení na světě, které budí respekt, je základem naší jistoty," řekl dnes Petr Pavel ve svém projevu ve Vladislavském sále Pražského hradu.

Češi mají podle hlavy státu mnoho důvodů ke zdravému sebevědomí, ač mají možná i kvůli složité novodobé historii někdy tendence se podceňovat, nevěřit ve vlastní schopnosti a ztrácet naději v lepší budoucnost. 

Na závěr dnešního projevu uvedl, že by si ocenění zasloužily děti, které se nebojí bránit své spolužáky proti šikaně, rodiče samoživitelé, kteří zvládají péči o své děti bez podpory partnera, či ti, kdo se starají o své blízké s postižením, i ti, kteří pomáhají potřebným, které často ani neznají. „Jsou to všichni ti, kteří volí cestu dobra, spravedlnosti a poctivosti, i když pro ně ani zdaleka není tou nejpohodlnější," dodal Pavel.

Dnešního večera se ve Vladislavském sále zúčastnila řada představitelů české politické scény. Například ministr zahraničních věcí Jiří Lipavský na předávání ocenění ocenil nestísněnou atmosféru. „Po dlouhé době jde skutečně o důstojný akt a oslavu těch, kteří se zasloužili o naši republiku," vyjádřil se na síti X. 

„Loni jsem se Miloši Zemanovi z účasti omluvil, tentokrát si to však nemůžu nechat ujít. Letošní ceremoniál mi dělá obzvláště velkou radost, panuje tu opravdu příjemná slavnostní atmosféra," zhodnotil na síti X Ivan Bartoš, ministr pro místní rozvoj. 

Pozvání na dnešní slavnostní večer přijal Pavlův předchůdce Václav Klaus, mezi hosty nechyběla ani bývalá první dáma Dagmar Havlová. Pozvánku nepřijal bývalý prezident Miloš Zeman. „Když se mě ptali na nového prezidenta, řekl jsem, že dobře o něm mluvit nemohu a špatně o něm mluvit nechci,“ informoval server idnes.cz.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook Radka Jaroše, Město Třebíč | Zdroj filabrno.net, wikipedia.org

Štítky ocenění, vyznamenání, osobnost, 28. říjen, ceremoniál, prezident, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ctirad Přikryl

Těší mě, že byl vyznamenán i pan Radek Jaroš, ze sousedního Nového Města na Moravě, jelikož si to zaslouží; přestože jeden z pozvaných politologů na CNN Prima News, při spolukomentování přímého přenosu konstatoval, že tady toho sportovce sice nezná, prý ale „proč ne, leze si po horách, je pěkně opálený ... ale máme i jiné sportovce, třeba tenisty ...“
No, kdyby alespoň řekl: „ ... třeba tenistky“...

Pondělí, 30. října 2023, 14:47Odpovědět

Libor Burian

To je diagnóza dnešní doby bendostudentů, danuschprodavačů a kupců titulů kteří sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné' mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. I tento jistě nezná mnoho dalších opálených i neopálenych sportovců a dokonce to neváhá v tv vykřičet do světa. Hahaha. Mafie elektrikářů, prodavaček, učitelů má hroší kůži. A důvody ve vláknech diskusí.

Úterý, 31. října 2023, 09:44Odpovědět

Libor Burian

Napsal nám i bartoš. Nabídku na Práci na tu jejich digitalizaci v minulé vládě dostali, odmítli a šli se válet do opozice s jejich věrnými přáteli kteří je potom v té dnešní vládě vykroužkovali. Tak hlavně že letos přišel. O důvodech mafiánského bahna píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Neděle, 29. října 2023, 05:11Odpovědět

Prezident dnes vyznamenal také osobnosti z Vysočiny. Třeba Radka Jaroše nebo Františka Mertla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.