Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zámek v Telči se po tříleté obnově naplno otevře koncem července. Nabídne také zimní prohlídky

Státní zámek v Telči poprvé představí veřejnosti opravené prostory 27. července a o den později už bude v plném provozu všech pět prohlídkových tras, řekl kastelán Bohumil Norek. Tříletá revitalizace zámku podle dřívějších informací stála přes 200 milionů korun, památka bude nově přístupná i v zimním období. Turisté si zatím mohou v omezením režimu procházet jen jeden prohlídkový okruh s bydlením posledního majitele zámku.

„Ještě finišujeme, doděláváme, musíme všechno napucovat, naleštit," uvedl kastelán Bohumil Norek. Letošní turistická sezona na telčském zámku začala 29. dubna. Do konce tohoto měsíce bude prohlídková trasa B otevřená jen od čtvrtka do neděle, od června do 27. července pak už denně mimo pondělí.

K původním třem návštěvnickým trasám přibude díky obnově dotované z evropských fondů kromě zámeckého muzea i trasa po instalovaném depozitáři. Celoročně budou otevřené tři prohlídkové trasy, a to zámecké podzemí, muzeum a depozitář, malá přestávka bude pouze v lednu. „V prosinci by k nim měla naskočit s nějakou vánoční tematikou prohlídková trasa B," doplnila Lucie Norková ze správy zámku. Poslední zámecký okruh bude přístupný jako dřív od dubna do konce října.

Telčským zámkem prošlo v letech před rekonstrukcí i 100 tisíc lidí za sezonu. Vzhledem k jeho otevření po opravách se dá uprostřed léta v Telči očekávat větší nápor návštěvníků než obvykle. V pátek 28. července navíc začne tradiční hudební festival Prázdniny v Telči, poslední červencovou sobotu budou na Štěpnickém rybníku závody dračích lodí. „My to zvládneme," řekl telčský starosta Vladimír Brtník (ODS).

Starosta předpokládá, že se počty návštěvníků zvýší také v průběhu roku. Nečeká, že třeba v lednu budou do Telče přes týden jezdit davy turistů, ale má za to, že pokud si lidé budou vybírat místo pro víkendový pobyt, pojedou raději tam, kde je otevřený zámek, než tam, kde jsou památky v zimě zavřené.

Zámek, který je součástí historického centra Telče zapsaného v seznamu UNESCO, spravuje Národní památkový ústav.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto turistickamapa.cz

Štítky kultura, sezona, zámek, památky, správa, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Telči se po tříleté obnově naplno otevře koncem července. Nabídne také zimní prohlídky | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.