Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Štěpánka Matějková utekla z Prahy a založila Statek u zvířátek

Náhlý impuls a touha po splněném snu žít obklopena přírodou a zvířaty. Štěpánka Matějková neváhala, opustila Prahu a koupila statek v srdci Vysočiny. Nyní je z mladé ženy farmářka, která se stará o dvě malé děti, 8 hektarů půdy, několik desítek zvířat a o prázdninách i o spoustu dětí z celé České republiky, které jezdí na tábory pořádané jejím občanským sdružením.

Na Vysočině žijete už čtyři roky, líbí se Vám tu?
Nu, je tu strašná zima (směje se). To v inzerátu na statek nebylo. Zezačátku jsme vnímali jistý odstup místních, kteří nevěřili, že tu holka z paneláku přežije, ale sousedské vztahy se snad lepší, jsem v tomto ohledu optimista. Děti i školy jsou u nás spokojení, rádi se k nám vrací a přiváží své příbuzné a kamarády, což je pro nás ta nejlepší reklama i odměna.

O návštěvníky tedy nouzi nemáte?
Vůbec ne. Jezdí k nám rodiče s dětmi z Mostu, z Jeseníku, z Prahy i Brna. Naopak místních tu bohužel moc nemáme.

A proč si myslíte, že se k Vám lidé rádi vrací?
Důvodů je určitě několik. Snažíme se stále přicházet s inovativními programy a aktivitami, například chystáme divadlo, máme tu i pohádkový les, výtvarné dílny, ukázky výcviku koní a svezení se na nich, chystáme se vyjíždět na programy i do škol, aby nemuseli oni k nám. Myslím, že i statek samotný a toto místo má jisté charisma - okolní krajina je překrásná, vidíte z našich polí do širokého okolí, za hezkého počasí až na Javořici. V neposlední řadě je to určitě díky skvělému týmu pomáhajících nadšenců, kteří k nám jezdí z celé republiky i, a třeba ty barevné obrázky na vývěsním štítě i všude kolem mi pomáhala tvořit „skorotchýně“, akademická umělkyně Marie Součková.

Založila jste občanské sdružení. Jaké je vlastně jeho poslání?
Občanské sdružení Statek u zvířátek má za cíl přibližovat život na vsi a chov hospodářských zvířat dětem i dospělým, pořádáme tradiční i jednodenní akce či exkurze a vůbec pečujeme o statek. V současné době stavíme pro děti z táborů malé lanové centrum, dolaďujeme program letních pobytů „Festiválku na statku“, budujeme nové podkroví pro naše letní návštěvníky, připravujeme místní akce jako „Blešák“ a „Den dětí“, přemýšlíme o projektech pro školy a školky.

A jaký program pro letošní sezonu nabízíte?
Máme pobytové i jednorázové aktivity. Rodiče s dětmi mohou kdykoli po domluvě přijet a pomazlit se zvířátky, nabízíme pro školy rozmanité přírodopisné programy – Hrátky se zvířátky, Zaříkávač koní, Od ovečky po ponožku a Od zvířátek na náš stůl. Snažíme se v nich – v souladu s waldorfskou pedagogikou- koncepčně propojit naučené dovednosti ze školy s praktickou stránkou tradičního způsobu života. Po celý rok pořádáme akce jako Velikonoce, Den dětí, Drakiádu. V létě to pak jsou prázdninové pobyty, kdy letos máme celkem 7 turnusů pro děti od 6 do 15 let, většina z nich je už ale zcela zaplněna.


Kromě zmíněných krásných obrazů i zvířat jsem si nemohla nevšimnout rozrůstající se zahrady. I s ní máte plány?
Ano, ráda bych ji přeměnila na permakulturní, proto jsme udělali vysoké záhony a jen loni vysázeli sad a keře. Mnoho zeleniny, a do budoucna i ovoce z ní, spotřebujeme na táborech a děti alespoň uvidí, jak vypadá „opravdová“ mrkev, jak třeba kapusta, budou moci poznávat bylinky a tak. Přebytky si rozdělíme s lidmi, kteří nám na statku pomáhají. Zahradničení mě moc baví, stejně jako třeba výroba domácích sýrů, tvarohu, pečení chleba a vůbec ten pocit, že jste soběstační, minimalizujete svůj negativní vliv na životní prostředí a zároveň můžete vše v pořádku předat další generaci.

Takže Váš statek je veskrze skvělé místo pro život?
Pro mě a doufám, že i pro mou rodinu a návštěvníky určitě. Až na tu zimu (opět smích). Ale jinak děláme to, co nás baví, zušlechťujeme statek i okolí a snažíme se, aby byla spokojená i naše zvířata, která jsou převážně ve volné přírodě. Dětem zde nenabízíme wifi ani luxus, ale ukazujeme jim, jak se dá žít jinak – zodpovědně, s úctou k přírodě a zvířatům, ale také s velkou dávkou svobody. Snídani dostávají až poté, co nakrmí zvířata, o která se tu starají, ale zase třeba odpolední programy vymýšlejí spolu s námi, a tak zažijí přesně to, co chtějí.

Pozvánka k Vám na statek by tedy zněla?
Pokud hledáte pro své děti i pro sebe příjemné místo pro odpočinek, kde se můžete vrátit ke svým kořenům a vyzkoušet dříve obyčejné věci jako starat se o domácí zvířata, dojit krávu, plstit z vlny oveček, kosit kosou, seznámit se s myšlením hospodářských zvířat a koní, ukázat dětem jak jste si hráli v dětství u babičky nebo jen tak „pobejt“, jste tu správně.

Napsala: Monika Brzoňová

Štítky statek, Praha, zvířata, klid, pohoda, příroda, občanské sdružení, Kraj Vysočina, Česko, Velikonoce, Marie Součková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štěpánka Matějková utekla z Prahy a založila Statek u zvířátek | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.