Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Opoziční SPD: Chceme MHD pro seniory a studenty zdarma. S tím nesouhlasíme, budeme ale jednat o slevě, reaguje primátor Jihlavy

Žáci a studenti od 6 do 26 let, senioři nad 65 let a lidé pobírající invalidní důchod by ideálně od 1. ledna 2024 měli jezdit jihlavskou městskou hromadnou dopravou (MHD) zdarma. S tímto návrhem nyní přichází jihlavští zastupitelé z opoziční SPD. V úterý 19. září o tomto návrhu na změnu tarifů jízdného MHD budou jednat jihlavští zastupitelé. Redakce Jihlavské Drbny zjišťovala, jak se k jízdnému zdarma pro uvedené skupiny staví koalice a také, co na to říká jihlavský dopravní podnik.

„Naše představa vychází z našeho volebního programu, který jsme dali voličům. Žáci, studenti, invalidní důchodci a důchodci by jezdili městskou hromadnou dopravou zdarma. Trošku to koresponduje i s volebním programem ODS a KDU-ČSL, která tam slíbila výhody mladým rodinám,“ nastínil redakci Drbny opoziční zastupitel Petr Paul (SPD), který bude na úterním zastupitelstvu předkladatelem návrhu.

10 milionů z rozpočtu 

Tuto úpravu jízdného dává do souvislosti s novou parkovací koncepcí, která v krajském městě Vysočiny platí od letošního května. „V souvislosti se změnou parkování se teď v Jihlavě vybírá kolem 16 milionů za rok, je to jen za těch 8 měsíců, tedy od konce dubna do konce prosince. A podle propočtů z ekonomického odboru tu mám spočítáno, kolik by stála námi navrhovaná změna, tedy MHD zdarma pro studenty a seniory. Dopad na rozpočet města by tu byl 10 milionů. Jinými slovy, v Jihlavě se lidem určí částka, kolik budou platit za parkování, a tak na druhé straně by se jim to mělo nějakým způsobem vracet,“ pokračuje Paul a zamýšlí se nad tím, jaké dopady by mělo to, kdyby MHD byla zdarma pro všechny cestující. Podle něj by to bylo pro město likvidační.

Řidiče v Jihlavě omezí souběžné opravy v ulici Romana Havelky a Pávovská. U nákupní zóny čekejte kolony

Se začátkem školního roku v Jihlavě pokračují další opravy silnic a s tím související dopravní omezení. Řidiči se od úterý 12. září musí obrnit trpělivostí, protože v ten den začne rekonstrukce frekventované jihlavské ulice Romana Havelky. Půjde...

Důvodem tohoto návrhu, tedy MHD zdarma pro seniory a studenty, je podle jihlavské SPD hlavně to, aby byly trolejbusy a autobusy v Jihlavě více využívané, tím pádem by ve městě jezdilo méně aut.

Kdo návrh podpoří? 

Paul se zamyslel i nad tím, jak by mohlo dopadnout úterní hlasování, který zastupitelský klub by mohl návrh opoziční SPD podpořit. „Po loňských volbách během koaličních vyjednávání jsme toto řekli ODS a lidovcům, jaký je náš volební program, to stejné jsme řekli i lidem z ANO. Myslím, že nějaké zamítavé reakce z jejich strany tam nebyly. Předpokládám, že si k tomu sednou a udělají nějaké stanovisko. Na druhou stranu, 10 milionů je sice dost, ale s ohledem na rozpočet města 1,8 miliard, to zase tolik není. Dávají se peníze do něčeho úplně jiného. Třeba hala (Horácká multifunkční aréna), ale ta se zatím neplatí. Takže nevím, jak to v úterý dopadne,“ pokrčil Paul rameny.

MHD bude častěji zajíždět do okrajových částí města a průmyslových zón. Nový jízdní řád platí od 4. září

Od začátku nového školního roku vstupují v platnost nové jízdní řády. Dopravní podnik města Jihlavy zareagoval na připomínky cestujících a doplnil chybějící spoje a upravil některé odjezdy tak, aby na sebe lépe navazovaly v přestupních zastávkách.

Redakce Drbny se obrátila v souvislosti s výše zmíněným návrhem, který budou v úterý projednávat jihlavští zastupitelé, na jihlavský dopravní podnik. „Já nemohu a nechci komentovat názory a rozhodnutí našeho akcionáře. Osobně nejsem zastáncem cestování zdarma. Současné nastavení pro seniory, kdy je této skupině cestujících poskytnuta sleva 91 % ze základní ceny ročního časového kuponu, je podle mne v pořádku, spíše chceme zapracovat na tom, aby senioři nemuseli pro roční časový kupon na středisko předprodeje. U žáků a studentů se stavím k poskytnutí zlevněné roční časové jízdenky nejenom žákům, ale i starším studentům středních škol. Obecně mi u nás schází zásadnější podpora mladých rodin s dětmi,“ vyjádřil se za jihlavský dopravní podnik předseda představenstva Radim Rovner.

Plnocenné jízdné v jihlavské MHD platí pro cestující od 15 let včetně, kteří nemají právo na bezplatnou přepravu nebo slevu.

Zlevněné jízdné platí pro děti od 6 do 14 let včetně, žáci, studenti a učni od 15 do 26 let věku včetně, kteří se soustavně připravují na budoucí povolání, dále pak ho mohou využívat lidé nad 65 let, držitelé Janského plakety a ti, co mají nárok na zaměstnanecké jízdné.

Bezplatná přeprava platí pro děti do dovršení 6 let věku, držitele platného průkazu ZTP, případně ZTP-P včetně průvodce a psa, případně invalidního vozíku, přímé účastníky bojů za svobodu (držitelé platných průkazů Českého svazu bojovníků za svobodu), politické vězně (držitelé platných průkazů Konfederace politických vězňů České republiky), politické vězně (držitelé platných průkazů Sdružení bývalých politických vězňů České republiky, účastníky bývalých PTP nebo VNTP (držitelé platných průkazů Svazu PTP – VTNP).

Zdroj: Dopravní podnik města Jihlavy 

To, jak by mohlo úterní hlasování probíhat, nastínil redakci Drbny primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Sdělil, že o slevě jízdného koaliční zastupitelé poslední měsíc intenzivně diskutují. „Obecně je názorem vedení města, že jízdné by nemělo být zdarma. Po jednání v koalici ale předpokládám, že tarif MHD by se mohl u některých kategorií zlevnit, ale asi ne tak, jak navrhují kolegové z SPD. Předpokládám, že o změnách tarifu budeme jednat letos v říjnu také ve vztahu k propojení jihlavské MHD s veřejnou dopravou Vysočiny. Tuto integraci se snažíme odstartovat od 1.1.2024,“ řekl Petr Ryška a dodal, že koalice předpokládá, že nejenom žáci základních, ale i studenti středních škol by mohli mít celoroční jízdenku za zlevněné jízdné ve výši 2 koruny za den, tedy za 730 korun ročně.

FOTO: Jihlava má třetí menší dopravní terminál. Cestující zde zaujme původní červený sloup z roku 1948

Po jedenácti měsících se dnes v Jihlavě slavnostně otevřel dopravní terminál u hlavního vlakového nádraží. Přestavba vyšla na necelých 25 milionů korun, město má na ni slíbenou dotaci 14,2 milionu korun z evropského programu IROP. Řidičům přibyla...

„Další eventuální změny jsou k diskusi, je ale naprosto nereálné a špatné cokoli schvalovat na tomto zastupitelstvu, neboť na příštím zastupitelstvu bychom se k problematice jízdného museli znovu vracet,“ nastínil primátor Jihlavy.

Měli by jihlavskou MHD senioři a studenti jezdit zdarma?

Celkem hlasovalo308 čtenářů

Vymazal: Za službu by se mělo platit

Pro MHD zdarma není ani oslovený koaliční zastupitel Jaroslav Vymazal, který byl v předchozím volebním období radním pro dopravu. „Pokud někdo čerpá nějakou službu, tak by za ni měl zaplatit. Otázkou jsou pak slevy pro určité skupiny obyvatel. Zastupitelstvo schválilo hodnotu ročního kupón pro seniory na MHD v Jihlavě ve výši 365 korun, tedy 1 korunu na den oproti předchozím 30 haléřům/den. Při hodnotě průměrného důchodu 20 188 korun k 1.7.2023 je to 30 Kč/měsíc … I tato malá částka, při značném počtu cestujících důchodců, přispívá k snížení ztráty Dopravního podniku Jihlava. Osobně jsem moc rád, že se podařilo naopak prosadit výrazné snížení jízdného pro žáky, a tím podpořit mladé rodiny a současně přilákat více dětí do MHD,“ vyjádřil svůj názor Jaroslav Vymazal.

FOTO: Je to 114 let ode dne, kdy Jihlavou projela první tramvaj. Trať tehdy spojovala centrum s nádražím

26. srpen 1909. Velký den pro Jihlavu, který si určitě připomínají všichni příznivci městské hromadné dopravy (MHD). Před 114 lety se totiž první cestující v krajském městě Vysočiny svezli tramvají. Městem tehdy vedla jediná trať, která spojovala...

K návrhu jihlavských zastupitelů z SPD se vyjadřují také lidé na sociálních sítích. „Manipulační poplatek je manipulační. Důchodci i dárci neplatí jízdné,ale manipulační poplatek. Já vím, že je trapné se tomu smát, ale ono už to jinak nejde. Máme, co jsme chtěli aneb tedy přesněji, co jsme si zvolili, i třeba pana Vystrčila v Senátu,“ napsal Libor Miksche. O MHD zdarma pro seniory a studenty zapřemýšlel například Vladimír Havlíček. „Jihlava si to bohužel nemůže dovolit. Proč asi?“

Nad otázkou MHD zdarma pro tyto dvě vybrané skupiny se zamyslela i seniorka Anna Tůmová. „Víte, je mi 71 let, trolejbusem jezdím skoro každý den a koruna na den vlastně při tom všem zdražování nic není. Každý chce moderní trolejbusy a autobusy, kde ale na to vzít, kdyby všichni jezdili zadarmo? Dejte to radši zdarma maminkám samoživitelkám,“ vyjádřila se pro Drbnu seniorka Anna Tůmová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky doprava, jízdné, senior, student, žák, tarif, zdarma, zastupitelstvo, opozice, koalice, MHD, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opoziční SPD: Chceme MHD pro seniory a studenty zdarma. S tím nesouhlasíme, budeme ale jednat o slevě, reaguje primátor Jihlavy | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.