Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlava přichází se změnami v dopravě. Řidiči musí oprášit přednost zprava, přibudou jednosměrky

Krajské město Vysočiny čekají změny v dopravním značení. Tento týden se začne úpravou značek zakazujících průjezd náměstím. V souvislosti s novým systémem parkování postupně začne na některých křižovatkách v Jihlavě začne platit přednost zprava, z některých ulic se stanou „jednosměrky".

Průjezd Masarykovým náměstím 

První změna začne již tento týden na již zmíněném Masarykově náměstí, tam se objeví nové výraznější značky. „Z důvodu zpřehlednění dochází ke zvýraznění, sjednocení a změně všech tří dopravních značek zakazujících vjezd všech motorových vozidel na komunikaci ve východní části náměstí. Současně je odstraněna výjimka pro vjezd vozidel s parkovacím průkazem O7, která byla často zneužívána. Zároveň se letos výrazně snížil počet vydaných povolení Magistrátu města Jihlavy," vysvětluje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Průjezd aut přes Masarykovo náměstí je omezen od roku 2008, a to z důvodů vysokého hluku v Křížové ulici a zklidnění dopravy v centru města. Dopravní značení je umístěno z jihu za vjezdem na náměstí ze Znojemské ulice a u Sklípku, ze severu pak před kostelem sv. Ignáce.

Změny se netýkají vozidel dopravujících zdravotně postiženou osobu. Taková auta mohou do zákazu vjezdu vjet dle obecných pravidel, a to v jednotlivých naléhavě nutných případech.

Zjednosměrnění ulic 

S dalšími změnami v dopravě musí řidiči v Jihlavě počítat od května. Na několika křižovatkách se nově zavede přednost zprava, vybrané ulice budou zjednosměrněny. „Například ulice Na Hliništi bude od května nově jednosměrná, a to ve směru ze Štefánikova náměstí až po ulici U Cvičiště. Zjednosměrnění se týká také části Mahlerovy ulice od Žižkovy k ulici U Pivovaru, Malátovy nebo Židovské ulice," jmenuje mluvčí Jihlavy Daněk. 

Novinka čeká motoristy v ulici Tyršova kolem gymnázia. Zůstane jednosměrná, ale opačně od kina Dukla k malému zimáčku a Sokolovně. „Mezi hlavní výhody změny směru jednosměrky patří zlepšení šikmého parkování v Tyršově ulici. Některá auta zde dosud často stála pravým zadním kolem na zeleni, levé přední kolo si řidiči pohlídají snáz. Také hluk v ulici se sníží, když auta nebudou jezdit do kopce, ale z kopce na volnoběh," doplňuje Radovan Daněk. 

Přednost zprava 

Na dalších 14 křižovatkách v Jihlavě se řidiči budou řídit takzvanou předností zprava, konkrétně to bude třeba na křížení Kosmákovy a Palackého ulice, kříženích Husovy ulice s ulicemi Věžní, Palackého a Komenského ulice nebo na kříženích Brněnské ulice s ulicemi Lazebnická, Joštova a Křižíkova. Jak vyčíslil Daněk, v širším centru Jihlavy se přednost zprava nyní uplatňuje na 56 křižovatkách.

„Účelem přednosti zprava je zklidnit dopravu a učinit ji bezpečnější, když řidiči budou před křižovatkami více obezřetní a sníží rychlost. Snížení počtu dopravních značek pak povede k větší přehlednosti těch zbývajících," dodává mluvčí jihlavské radnice. 

Emotivní setkání s veřejností 

Doprava a změny v parkování v Jihlavě byly tématem setkání vedení města s veřejností, to se konalo na konci února. S představiteli města zodpovědnými za dopravu debatovala asi třicítka lidí, další diskuzi sledovali on-line. 

Chceme snížit počet značek. Budeme si muset zopakovat pravidla z autoškoly, znělo dnes na jihlavské radnici

Zhruba třicítka lidí přišla dnes diskutovat s vedením Jihlavy o dopravě ve městě. Dvouhodinová debata, kterou mohli zájemci sledovat také on-line, se točila hlavně kolem plánované koncepce parkování. Diskutující se ale dotkli i dalších témat,...

Podle dostupných informací mělo krajské město Vysočiny v roce 2020 dvaadvacet tisíc parkovacích míst, podle koordinátora parkovací koncepce Dalibora Pitucha teď chybí zhruba čtyři tisíce parkovacích míst. „Pro mnoho zájemců o vydání rezidentní karty bude určitě praktické to, že ji bude možno vyřídit také on-line přes Portál občana," nastínil Dalibor Pituch. 

Tématem dvouhodinové diskuze byla třeba i bezpečná cesta dětí do škol nebo i problematické zásobování Benešovy ulice, kde je pěší zóna. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky doprava, značení, značka, změna, parkování, přednost, jednosměrná, ulice, křižovatka, centrum, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava přichází se změnami v dopravě. Řidiči musí oprášit přednost zprava, přibudou jednosměrky | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.