Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavu čeká dopravní peklo, už za týden odstartuje dvouměsíční uzavírka Jihlavského tunelu. Kudy po objížďce?

Už za týden začne avizovaná úplná uzavírka Jihlavského tunelu, která bude trvat dva měsíce. Řidiče tak čeká objízdná trasa a musí se obrnit trpělivostí, protože vzhledem k dalším stavebním pracím se v Jihlavě mohou tvořit kolony. V důsledku náročné dopravní situace může nabírat zpoždění také jihlavská MHD.

Jihlavský tunel se pro veškerou dopravu uzavře v úterý 19. dubna. Znovu průjezdný by měl být za dva měsíce. Důvodem uzavření tohoto vytíženého úseku je plánovaná rekonstrukce, kterou má na starosti Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD). Jednotubusový tunel se dvěma jízdnímu pruhy, který je součástí silnice I/38 na obchvatu Jihlavy, je dlouhý 304 metrů a byl uvedený do provozu v roce 2004. „Některé jeho technologické části jsou na konci životnosti, například hlavní osvětlovací soustava,“ vysvětlil již dříve Martin Buček z ŘSD.

Jihlavský tunel je jednotubusový, sypaný, délku má 304 metrů a zahájil svůj zkušební provoz již 1. 7. 2004. Projíždějí jim zejména osobní a nákladní vozidla, která směřují po přivaděči na D1 nebo v obráceném směru na Znojmo a Vídeň.

Opravy provede společnost Energovod CZ, a.s., která ze sedmi uchazečů o zakázku předložila nejvýhodnější ekonomickou nabídku a práce provede za 53 735 384,76 korun bez DPH, přičemž předpokládaná hodnota dle zadávací dokumentace činila téměř 62,5 milionu korun bez DPH.

V průběhu prací dojde k sanaci závad na stavební a technologické části tunelu. Konkrétně bude provedena oprava stavební části tunelu, úprav svodidel a doplnění tlumičů nárazu. „Technologická část zahrnuje sanaci rozvodny NN, kabelových rozvodů NN, zdrojů nepřerušované dodávky energie, uzemňovací soustavy, osvětlení, řídicího systému, dopravního systému, televizního CCTV systému, elektronického požárního systému, elektronického zabezpečovacího systému a SOS hlásek,“ jmenuje za ŘSD Buček.

Zmíněné opravy se neobejdou bez dopravního omezení pro všechny řidiče. Práce budou probíhat za úplné uzavírky tunelu po dobu osmi týdnů. 

Objízdná trasa pro automobily do 3,5 tuny je plánována takto: Směr ze severu na jih: Jiráskova > Hamerníkova > U Cvičiště > Žižkova > I/38. Směr z jihu na sever: Žižkova > Dvořákova > Jiráskova > I/38. Pro vozidla nad 3,5 tuny je stanovena objízdná trasa ve směru od Havlíčkova Brodu na Znojmo po dálnici D1. Vozidla najedou ze silnice I/38 na exitu 112 na dálnici D1, poté budou pokračovat po dálnici směrem na Prahu a na exitu 90 Humpolec vozidla sjedou a budou pokračovat po silnici I/34 do Pelhřimova a odtud po silnici II/602 do Jihlavy, kde se vrátí na silnici I/38 a budu pokračovat směrem na Znojmo. „Ve směru od Znojma na Havlíčkův Brod povede objízdná trasa ze silnici I/38 na silnici II/602 do Pelhřimova, poté po silnici I/34 do Humpolce, kde vozidla najedou na dálnici D1 a budou pokračovat na exit 112 - Jihlava, kde se vrátí na silnici I/38 a budou pokračovat ve směru na Havlíčkův Brod. Ve směru od Havlíčkova Brodu na Třebíč pojedou vozidla ze silnice I/38 na exitu 112 na dálnici D1, po ní pojedou až k exitu 134 Měřín a budou pokračovat dle místního značení do Třebíče,“ dodává mluvčí policie Dana Čírtková.

Pozor na rychlost 

V dubnu 2019 bylo v Jihlavském tunelu zahájeno měření rychlosti. Nejvyšší povolená rychlost, kterou řidiči smí tunel projet, je 60 km/h. Na začátku roku 2021 v Jihlavě přibylo další místo, kde se měří rychlost - na silnici II/602 na frekventovaném úseku u Hosova. To, jestli v Jihlavě přibudou další místa s úsekovým měřením rychlosti, zatím nelze říct. O měření rychlosti opakovaně žádají například občané žijící na Rantířovské ulici. „Další místa se připravují, ale zatím nebyla projednána s policií ani s dopravní komisí, teprve poté bude možné je zveřejnit, ale není to otázka nejbližší budoucnosti," nastínil již dříve redakci Drbny Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Zpoždění v MHD

Stavební sezona se rozjíždí, a je to znát také v Jihlavě, kde aktuálně běží hned několik dopravních staveb. A s tím jdou ruku v ruce zpoždění, která nabírá městská hromadná doprava. 

Zdržení nyní řidiči zaznamenávají na cestách mezi Bedřichovem a Antonovým Dolem. Také linky MHD č. 3 a 12 nabírají zpoždění v době přepravních špiček při obsluze průmyslové zóny. V ulicích Sokolovská a Pávovská a také v části města Červený Kříž komplikují dopravní situaci uzavírky. „Některé autobusy mají až 15 minut zpoždění, omlouváme se za to, ale nemáme možnost to jakkoli ovlivnit, silnice je potřeba opravit,“ žádá cestující o shovívavost předseda představenstva DPMJ Radim Rovner.  

Stavební dělníci jsou aktuálně k vidění na Sokolovské ulici, kde se rozšiřuje trolejové vedení do průmyslové zóny, stejně jako na ulici 5. května, kde je v plném proudu rekonstrukce zastávek MHD. K tomu se dokončuje oprava kanalizace v části města Červený Kříž a ŘSD rekonstruuje dálniční přivaděč, kde se nyní jezdí od ulice Romana Havelky až k dálnici D1 jen jedním jízdním pruhem.

Jihlava se teď pustila do řady dopravních staveb, MHD kvůli kolonám nabírá zpoždění

Stavební sezona se rozjíždí, a je to znát také v Jihlavě, kde aktuálně běží hned několik dopravních staveb. A s tím jdou ruku v ruce zpoždění, která nabírá městská hromadná doprava. Za to se Dopravní podnik města Jihlavy (DPMJ) cestujícím omlouvá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto www.smp.cz

Štítky tunel, uzavírka, doprava, údržba, omezení, objížďka, Jihlava, silnice, městská hromadná doprava, Ředitelství silnic a dálnic, Dálnice D1, Znojmo, Havlíčkův Brod, Martin Buček, Červený kříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavu čeká dopravní peklo, už za týden odstartuje dvouměsíční uzavírka Jihlavského tunelu. Kudy po objížďce? | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.