Počasí dnes16 °C, zítra14 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

V Ujčově na Žďársku lidé sebrali pět tun jablek, výtěžek z prodeje jde na kroje

V Ujčově na Žďársku sesbírali dobrovolníci 5,1 tuny jablek. Výtěžek z jejich prodeje dají na obnovu krojů, které se v obci používají při hodech. Stejná jablečná brigáda před čtvrt stoletím vynesla peníze na pořízení krojů, aby si je tamní mládež nemusela složitě půjčovat odjinud. K letošnímu dobrému výdělku pomohlo to, že výkupní cena jablek byla vyšší než minulé roky.

Tři desítky lidí koncem letošního září sbíraly jablka v sadě, který jim nezištně poskytla jeho majitelka. Výdělek z prodeje jablek byl skoro 18 000 korun, výkupní cena byla 3,50 koruny za kilogram.

Kvůli dubnovým mrazům byla na řadě míst v Česku špatná úroda ovoce. V kopcovité krajině kolem Ujčova se dopad mrazu na zahrádkách lišil podle nadmořské výšky. „Tady to bylo půl na půl, jsou lokality u řeky, kde není nic. V těch vyšších polohách jablka zůstala," uvedl František Bureš (nestraník), starosta obce s 500 obyvateli. Nadmořská výška se na území obce s pěti místními částmi pohybuje od 330 metrů v údolní nivě Svratky po 626 metrů na vrchu Babylon.

V Ujčově se hody se stavěním máje tradičně konají třetí neděli v říjnu. Dřív chodila mládež do hodového průvodu ve vlastních šatech. Později si kroje půjčovala z Brna, Bystřice nad Pernštejnem, Rožné nebo sousedního Lískovce. „Půjčování však přinášelo mnoho starostí, od dopravy krojů, přes jejich úpravu na míru až po jejich praní a škrobení," zavzpomínala Jitka Loukotová, dcera Ludmily Pavelkové, která se o kroje léta stará. Kroje jsou jednodušší než v úrodnějších oblastech Moravy. Děvčata nosí kratší sukně s bílou zástěrkou a halenou a červenou vestu, chlapci tmavé kalhoty s bílou halenou, vestu mají modrou.

Aby mohl mít Ujčov vlastní kroje, zorganizovali v roce 1997 dobrovolní hasiči první brigádu na sběr jablek, díky svolení vlastníka mohli do stejného sadu jako letos. Tehdy se vydělalo přes 9000 korun na látky, krajky, stuhy, nitě, bavlnky a další materiál, z něhož Ludmila Pavelková ušila osm párů krojů pro mládež a oblečení pro další hodové postavy - kata a sluhu. Doma střihala, šila a vyšívala celý rok. Po letech je potřeba sváteční oblečení obnovovat. Kroje by potřebovaly také děti, které mají v posledních dvou letech na hodech taneční vystoupení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením obec Ujčov

Štítky Ujčov, sbírka na kroje, prodej jablek, sklizeň jablek, dobročinná akce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ujčově na Žďársku lidé sebrali pět tun jablek, výtěžek z prodeje jde na kroje | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.