Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Kraj Vysočina by měl brzo dostat ze Sberbank 2,4 miliardy. Dá je asi do rezervního fondu

Kraj Vysočina by měl v ze svých peněz zadržovaných ve Sberbank CZ v nejbližší době dostat 2,396 miliardy korun. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) předpokládá, že částka bude po vyplacení zřejmě uložená do krajského fondu strategických rezerv. Přípravu nového krajského rozpočtu to neovlivní, plán investic na příští rok je v podstatě připravený, řekl Schrek novinářům.

Městský soud v Praze schválil výplatu 57 miliard korun zhruba 16 tisíc  věřitelů zkrachovalé Sberbank CZ v pondělí. V patnáctidenní lhůtě je možné proti rozhodnutí podat odvolání.

Věřitelé, mezi které patří kraje a obce, by měli dostat 95 procent pohledávky u Sberbank. Částka, již by měla podle zveřejněného rozpisu dostat Vysočina, podle hejtmana obsahuje zadržené peníze a 27 milionů korun z úroků, které byly připsané do loňského července. Ve zkrachovalé bance podle rozpisu kraji ještě zůstane 126 milionů korun. „Očekáváme, že samozřejmě zbytek těch úroků dostaneme taky," řekl Vítězslav Schrek.

Hejtman se pozastavil nad tím, že insolvenční správkyně Sberbank nenavrhla rozdělit také zhruba 5,5 miliardy korun, které má ještě k dispozici, zdůvodnila to potřebami dalšího vedení insolvenčního řízení. Zároveň Schrek uvedl, že kraj toto rozhodnutí nebude napadat. „Předpokládáme, že z toho počtu věřitelů se nikdo nebude odvolávat, protože v podstatě všichni čekají na to, až ty peníze přijdou, takže by to bylo kontraproduktivní," řekl.

Konkurz koncem srpna 

Soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem loňského srpna. Česká národní banka (ČNB) na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci a pražský městský soud poté poslal banku do likvidace. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Peníze ve Sberbank CZ zůstaly více samosprávám na Vysočině. Statutární město Jihlava by nyní mělo mít podle rozpisu vyplaceno 152,6 milionu korun z celkových 160,6 milionu korun, které u banky má. Například město Chotěboř by teď mělo dostat 106,6 milionu, Žďár nad Sázavou 55,5 milionu a Havlíčkův Brod 32,5 milionu korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dalibor Mašek

Štítky ČR, hospodářství, banky, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina by měl brzo dostat ze Sberbank 2,4 miliardy. Dá je asi do rezervního fondu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.