Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Jihlava bude potřebovat ve vedení města vzdělané, odborně zdatné a zkušené lidi, myslí si lídr ODS a KDU-ČSL Ryška

Už za necelý měsíc naši zemi čekají komunální volby. Redakce Jihlavské Drbny chce svým čtenářům postupně představit jednotlivé lídry kandidátek v Jihlavě, kde budou voliči moci vybírat z celkem dvanácti kandidujících subjektů. Dnes si můžete přečíst vizitku Petra Ryška, lídra koalice ODS a KDU-ČSL.

Profil lídra

Petr Ryška, lídr koalice ODS a KDU-ČSL, se narodil v roce 1967 v Jihlavě, v tomto městě prožil kus života. Ten se točí zejména kolem sportu. Prošel sportovními plaveckými třídami na ZŠ Rošického, střediskem vrcholového sportu RH Brno, vystudoval FTVS Univerzity Karlovy a stal se profesionálním trenérem plavání. Vychoval několik desítek reprezentantů České republiky, získal několik městských, krajských i státních ocenění a prošel mnoha funkcemi včetně předsedy Českého svazu plaveckých sportů, člena Českého olympijského výboru či hlavního trenéra juniorské reprezentace ČR. Aktuálně je náměstkem primátorky na jihlavské radnici, kde má na starosti úsek sportu a také rozvoj města. 

Komunální volby se uskuteční 23. a 24. září. V Jihlavě budou voliči opět vybírat 37 zastupitelů. 

Programové priority

Podle Ryšky koalice ODS a KDU – ČSL chce především řešit problémy, které v současné době Jihlava a její obyvatelé mají a dokončovat rozdělané projekty. „Bohužel se těžko hledají tři prioritní. Cílem je pojmenovat problémy, které město dlouhodobě zatěžují a mohou způsobit obyvatelům komplikace. V oblasti investic se jedná především o obnovu a rozvoj vodohospodářské infrastruktury. Vedle opravy vodovodů a kanalizací je to i zajištění dalšího zdroje pitné vody ze Želivky. Prioritu mají také opravy chodníků, komunikací, mostů, domů i dalšího majetku. Důležité je také realizovat projekty Horácké multifunkční arény a Centrálního dopravního terminálu. Z neinvestičních projektů jsou prioritou například nový systém parkování, sociální služby či přívětivé prostředí a digitalizace úřadu," jmenuje na dotaz Drbny lídr Petr Ryška. 

Celý program koalice ODS a KDU-ČSL je ke zhlédnutí ZDE. 

Hodnocení dosluhujícího zastupitelstva

Také Petr Ryška zhodnotil práci stávajícího vedení města, jehož je součástí coby náměstek primátorky. „Drobnějších věcí, na které by bylo dobré navázat je více, ale na některé projekty se navázat v podstatě musí. Podařilo se převzít vodohospodářskou infrastrukturu a nyní se musí pracovat na její obnově a rozvoji. Podařilo se dokončit jednání se Správou železnic a podepsat smlouvu o modernizaci stanice Jihlava město a vybudování Centrálního dopravního terminálu. Nyní se musí pokračovat v realizaci tohoto projektu i vzhledem k budoucí vysokorychlostní trati se zastávkou v Jihlavě," jmenuje jednička jihlavské kandidátky koalice ODS a KDU-ČSL.

Petr Ryška si pochvaluje i to, že se podařilo vyjednat dotace z programů EU pro další programové období do roku 2027 v objemu cca jedné miliardy korun. Jak dále Ryška řekl, nyní je potřeba realizovat smysluplné projekty, které Jihlavě pomohou v rozvoji. „Z neinvestičních projektů je potřeba pokračovat v podpoře školství, sportu, kultury i cestovního ruchu," dodává Ryška. 

Hnutí ANO teď má v Jihlavě deset zastupitelů z 37. Fórum Jihlava drží v městském zastupitelstvu sedm míst, ODS šest a Žijeme Jihlavou čtyři. Lidovci mají stejně jako KSČM tři zastupitele a ČSSD a SPD po dvou.

Lídr jihlavské kandidátky ale jen nechválí to, co se povedlo. Přidává také kritičtější pohled na práci dosluhujícího zastupitelstva. „Přes vytvoření velikého množství studií, analýz i strategických dokumentů, nebyly tyto dostatečně využity. Také je rozpracováno příliš mnoho koncepcí, projektů či vizí a v dohledné době není reálné většinu z nich realizovat. Skoro každý politický subjekt a v některých subjektech skoro každý zastupitel, má svoje priority. Realizovat se může ale jen část z nich. Tyto vize by měly být přehodnoceny a záběr města by se měl soustředit především na projekty, které město nyní primárně potřebuje a které jsou reálné v nejbližších letech realizovat. V některých dalších projektech pak dát prostor soukromému sektoru," myslí si Ryška. 

Volební výsledek, vzkaz čtenářům 

Koalice ODS a KDU-ČSL bude za úspěšný výsledek podzimních voleb považovat ten, který jí zajistí hlavní slovo při sestavování budoucí vládní koalice v Jihlavě a při sestavování programu. „Jihlava bude potřebovat v následujícím čtyřletém období ve vedení města vzdělané, odborně zdatné a zkušené lidi. Vznikem naší koalice ODS a KDU-ČSL máme velmi kvalitní odborníky ve všech zásadních oblastech života. Chceme přebrat zodpovědnost za další rozvoj města a mít zásadní vliv na řešení problémů, které Jihlavu v současnosti trápí i v projektech jejího rozvoje," dodává Petr Ryška. 

A co lídr Ryška vzkazuje čtenářům Jihlavské Drbny? „Rádi bychom vyzvali voliče, aby přišli k volbám v co největším počtu a dali hlas těm, kteří budou schopni vytvořit jednotnou, odborně zdatnou a pracovitou koalici. ODS a KDU - ČSL se bude snažit po volbách sestavit koalici, kde budou muset všichni koaliční partneři kvalitně pracovat a řešit vše, co je důležité pro město. Nechceme připustit koalici, ve které budou prosazovány osobní zájmy či zájmy přátelských skupin. Také nechceme koalici, kde by bylo pro některé prioritní budování PR, zatímco další budou řešit skutečné problémy města i občanů," říká Ryška závěrem. 

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava (redakčně upraveno)

Štítky volby, komunální, zastupitelstvo, primátor, kandidát, profil, lídr, Petr Ryška, KDU-ČSL, ODS, Jihlava, koalice, projekt, radnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Novak

Tou "potřebou, mít ve vedení města vzdělané, odborně zdatné a zkušené lidi" myslí pan Ryška ty kmotry a politické dinosaury, kteří se s drobnými změnami střídají na jihlavské radnici již od devadesátek? Ti "odborní, vzdělaní, zdatní a zkušení", kteří rozprodali městské pozemky, takže nejsou parkoviště? Ti, kteří umožnili Kronospanu se rozrůst do neskutečných rozměrů, bez jakéhokoli ohledu na zdraví obyvatel oblasti dotčených jeho provozem? Ti, kteří promrhali desítky milionů za studie megalomanské multifunkční arény? Ti, kteří z centra města udělali ghetto pro nepřizpůsobivé, a tak by se dalo pokračovat do nekonečna... Není konečně čas na změnu?

Pondělí, 29. srpna 2022, 07:21Odpovědět

VOLBY 2022: Jihlava bude potřebovat ve vedení města vzdělané, odborně zdatné a zkušené lidi, myslí si lídr ODS a KDU-ČSL Ryška | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.