Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Na Vysočině je sečteno. Vyhrála koalice SPOLU před ANO a koalicí PirSTAN

, aktualizováno 9. října 2021, 18:57

Je dobojováno a kompletně sečteno. Úderem 14. hodiny se uzavřely volební místnosti a začalo sčítání. Voliči v České republice mohli v pátek 8. října a v sobotu 9. října vybírat budoucí poslance. Voliči na Vysočině mohli vybírat z devatenácti kandidujících subjektů. O přízeň voličů se ucházelo celkem 311 kandidátů. Vysočina krátce před 19:00 hlásí sečteno sto procent okrsků. Vyhrála koalice SPOLU před ANO a koalicí PirSTAN. Volební účast byla 68,93 %

V 18:30 se čeká na výsledky v posledním okrsku, a to v Přibyslavicích na Třebíčsku. Poté bude mít Vysočina kompletně sečteno. 

Krajské město Jihlava má sečteno. Volební účast vě městě byla 67,0 %. Těchto 25 996 hlasů rozhodlo o vítězství koalice SPOLU (29,2 %) před ANO (25,2 %) a koalicí PirSTAN (14,7 %). Kandidáti SPD obdrželi 9,8 %, Přísaha 5,2 %, ČSSD 5,1 %, KSČM 3,6 % a TSS 3,4 %. 

Poslední z Jihlavy odevzdával své výsledky okrsek 27 - sídliště Za Prachárnou.

O půl páté zbývá na Vysočině sečíst už jenom desetina hlasů ze 1139 okrsků. Na průběžném prvním místě se stále drží koalice SPOLU s 27,9 %, následuje ji ANO s 26,9 % a koalice PirSTAN s 13,3 %. Narozdíl od celorepublikového trendu by se zde do Poslanecké Sněmovny dostaly politické strany ČSSD (6,7 %) a Přísaha (5,2 %).

Po sečtení 80 % hlasů na Vysočině (čas 16:13) se průběžné pořadí na prvních třech místech nemění: SPOLU 27,7 %, ANO 26,8 %, PirSTAN 13,4 %.

Dvě třetiny hlasů na Vysočině byly sečteny těsně pře 16. hodinou. Na průběžném prvním místě se stále drží koalice SPOLU s 27,6 %, následuje ji ANO s 27,0 % a koalice PirSTAN s 13,3 %. Volební účast v kraji je v tuto chvíli 68,9 %.

Naštvání a znechucení. Tak popisuje svou situaci osmadvacetiletá lékařka Eva Kučerová, která nyní bydlí v Kroměříži a trvalé bydliště má v Dolní Cerekvi na Jihlavsku. Ve svém současném bydlišti chtěla jít volit, proto si, dle pravidel, minulý...

Krátce po půl čtvrté je sečtena polovina odevzdaných hlasů. Stále vede vede uskupení SPOLU s 27,5 %, druhé je ANO s 27,1 %, třetí PirSTAN s 12,9 %. 

Čtvrtina hlasů byla v Kraji Vysočina sečtena před 15:15, vede SPOLU s 27,8 %, následuje ANO s 27,3 % s a PirSTAN s 12,7 %.  

Krátce před 15:00 bylo na Vysočině sečteno 10 % hlasů, volební účast byla v tu chvíli 72,8 %. Vedla koalice SPOLU s 28,7 % před ANO 27,1 % a PirSTAN 12,7 %.

VOLBY 2021: Dnes poprvé jinak. Jak se rozdělí mandáty politickým stranám?

Letošní změna volebního zákona nijak neovlivnila rozdělení poslaneckých mandátů mezi jednotlivé kraje. Stejně jako třeba v předešlých parlamentních volbách tedy rozhoduje počet platných hlasů, které byly v krajích odevzdané.

Ve 14:45 jsou známy i první výsledky z jihlavského okrsku (č. 44 - Kosov), s volební účastí 78,3 % zde s 21 hlasy vyhrála koalice SPOLU. 

Rychle hotovo měli během sčítání v nejmenší obci v České republice - ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku. V seznamu je zde zapsáno 21 voličů, k volbám se dostavilo 17 z nich. Vítězem letošních voleb se zde stala koalice SPOLU (7 hlasů), ANO podpořilo pět voličů a tři lidé hlasovali pro ČSSD. Po jednom hlasu získalo SPD i koalice Pirátů a Starostů.

Vysočina hlásí první výsledky. Jako první (cca 14:30) měli sečteno na Telčsku, konkrétně v obci Zvolenovice, kde byla volební účast 63,5 %. Vyhrála zde koalice SPOLU. 

Vůbec první zpracovaný volební okrsek byl v obci Žimutice na Českobudějovicku. Data Český statistický úřad převzal ve 14:22.

Volby na Vysočině

Voliči na Vysočině mohli vybírat celkem z 307 kandidátů, z toho bylo 199 mužů a 108 žen. Průměrný věk kandidátů na Vysočině je 47,82 let.

Pro hejtmana Vysočiny Vítězslava Schreka (ODS) jsou průběžné výsledky voleb na Vysočině důkazem dobře sestavené kandidátní listiny a dobře vedené kampaně. Koalice Spolu, ve které jsou vedle ODS lidovci a TOP 09, byla vedle Prahy v průběžném sčítání dlouho vítězná jen na Vysočině. S přibývajícím procentem sečtených okrsků získala převahu i v jiných krajích.

Lepší výsledek očekával hejtman u koalice Pirátů a hnutí STAN. Rozhodování voličů podle něho mohla ovlivnit negativní kampaň proti České pirátské straně. „Na lidi prostě funguje strach, a když někoho vykreslíte jako velkou zrůdu, tak prostě některé lidi to ovlivnit může. Kampaň proti Pirátům byla velmi drsná," řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek.

Po zpracování dat z více než 99 % volebních okrsků j e již jasné, že volební účast v těchto sněmovních volbách přesáhne 65 %, a bude tak nejvyšší od roku 1998.

Referendum ve Velkém Beranově

Voliči ve Velkém Beranově na Jihlavsku se kromě parlamentních voleb mohli vyjádřit také v referendu. V něm místní obyvatelé rozhodovali o tom, jestli může na území obce společnost Penny Market postavit logistické centrum. Obyvatelé výstavbu nakonec odmítli. 

Foto z jihlavského volebního okrsku č. 36. Zdroj: Radovan Daněk 

Voliči ve Velkém Beranově na Jihlavsku se dnes kromě parlamentních voleb mohli zúčastnit také místního referenda, které se týkálo případné výstavby logistického centra společnosti Penny Market v katastru obce. Proti výstavbě centra bylo 561...

Sledujte s námi aktuální výsledky v Kraji Vysočina. Získáte je obnovením stránky.

Celkové předběžné výsledky 

Do volebních štábů v Praze také přicházejí první kandidáti. „Do štábu v Truhlářské ulici začínají přijíždět první politici koalice SPOLU. Objevil se tu například Marek Benda jako první příchozí,“ popisuje zpravodaj Drbny Jan Faltus.


Ivan Bartoš ve volebním štábu.

Také do volebního štábu PirSTANu v holešovické La Fabrice přichází první kandidáti. "Právě dorazil Petr Gazdík, do deseti minut je očekáván příjezd Ivana Bartoše," doplnila po hodině sčítání zpravodajka Drbny Markéta Plešková. Podle Gazdíka nezáleží jen na tom, kolik získá hlasů jejich koalice, ale také kolik hlasů získá SPOLU, se kterými chtějí spolupracovat.

"Pro nás je klíčové, abychom dali s koalicí Spolu 101 mandátů. O to se hraje v těchto volbách, udělali jsme pro to maximum," řekl poslanec Pirátů Mikuláš Ferjenčík. To podle něj znamená, že obě koalice dohromady potřebují získat asi kolem 45 procent hlasů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Faltus, Markéta Plešková, Radovan Daněk, Petr Bezděk | Zdroj volby.cz, ČTK, ČSÚ, Twitter, Facebook

Štítky volby, parlament, poslanecká sněmovna, 2021, lídr, strana, volič, sčítání, výsledky, Vysočina, koalice, Kraj Vysočina, ANO 2011, Piráti a Starostové, volební účast, Česko, Česká pirátská strana, ČSSD, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Na Vysočině je sečteno. Vyhrála koalice SPOLU před ANO a koalicí PirSTAN | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.