Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2021: Lidé ve Velkém Beranově v referendu odmítli výstavbu skladů Penny Marketu. Proti bylo 561 voličů

, aktualizováno 9. října 2021, 19:34

Voliči ve Velkém Beranově na Jihlavsku se dnes kromě parlamentních voleb mohli zúčastnit také místního referenda, které se týkálo případné výstavby logistického centra společnosti Penny Market v katastru obce. Proti výstavbě centra bylo 561 hlasujících, pro výstavu se vyslovilo 232 lidí. V referendu hlasovalo 78,8 procenta oprávněných voličů, kterých bylo v obci 1052. Referendum je platné a pro obec závazné, řekl starosta Milan Pulicar (nestraník).

Lidé ve Velkém Beranově se do referenda mohli zapojit už podruhé, poprvé to bylo před třemi lety, kdy výstavbu centra také odmítli. Mezitím kraj postavil silniční obchvat, který by sklady odděloval od obytné zástavby. Podle starosty to ale lidi nepřimělo změnit na logistické centrum názor.

V referendu lidé odpovídali, zda souhlasí s tím, aby orgány obce Velký Beranov činily takové kroky ke změně územního plánu, aby na vyjmenovaných pozemcích mohlo dojít k výstavbě logistického centra. „Měli bychom se řídit tím, co rozhodli občané, takže bychom neměli měnit územní plán kvůli Penny Marketu," řekl starosta Milan Pulicar.

Starosta Milan Pulicar (nestraník) již dříve řekl, že návrh na vyhlášení referenda podpořila pracovní skupina, která s investorem jednala. Odpůrci nového vyhlášení referenda z řad zastupitelů i veřejnosti oponovali tím, že obyvatelé už o záměru jednou rozhodli. Poukazovali na to, že kvůli skladům bude zničená zemědělská půda. Připomínali i to, že minulé referendum obecní zastupitelstvo vyhlásit nechtělo, rozhodl o něm až soud. 

Jednorázově 8 milionů korun, další peníze pak každý rok 

Vedení obchodního řetězce Velkému Beranovu nabídlo jednorázově 8 milionu korun. K tomu navíc ročně 400 tisíc korun pro chod spolků a zhruba 500 tisíc korun jako daň z nemovitosti. „Dále pomoc při konání akcí a údržbě veřejných prostor,“ sdělil již dříve redakci Jihlavské Drbny Milan Pulicar. 

Logistické centrum Penny Marketu by mělo vyrůst mezi kruhovým objezdem a dálnicí D1. „Zabíralo by plochu včetně skladu, zeleně a retenční nádrže cca 120 tisíc m2. Nabízet by mělo zhruba 200 pracovních míst a jednalo by se o skladové logistické centrum,“ popsal starosta Velkého Beranova. 

Referendum v roce 2018

V roce 2018 rozhodl o konání referenda v termínu komunálních voleb krajský soud. Obecní zastupitelstvo návrh přípravného výboru nepřijalo. Proti výstavbě hlasovalo 417 obyvatel, tedy 62,5 procenta z 667 platných hlasů. Volební účast byla 64 procent.

Vedení společnosti má vytipované další lokality

„Chtěli bychom poděkovat obyvatelům Velkého Beranova za to, že jsme měli možnost jim náš projekt představit a mluvit s nimi o vzájemné spolupráci. Děkujeme především těm, kteří nám vyjadřovali podporu, a plně respektujeme rozhodnutí většiny obyvatel. Nyní se budeme soustředit na jednání s obcemi, kde máme vytipované další pozemky,“ okomentoval výsledek referenda Radek Hovorka, jednatel společnosti Penny.

Dodal, že společnost má vytipováno několik dalších lokalit. „Předpokládáme že v následujících týdnech zahájíme s dotčenými obcemi jednání o budoucí spolupráci a možnostech výstavby v jejich katastru. Jsme přesvědčeni, že podmínky, které nabízíme, jsou férové a vstřícné,“ dodal závěrem jednatel Hovorka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky referendum, stavby, trh, Penny, Velký Beranov, stavba, Penny Market, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Lidé ve Velkém Beranově v referendu odmítli výstavbu skladů Penny Marketu. Proti bylo 561 voličů | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.