Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Krizový štáb Vysočiny: Hygiena hlásí rekordní čísla. Covid trápí i policisty, Vysočina má nová odběrová místa

Ve čtvrtek 27. ledna na Vysočině opět zasedl ústřední krizový štáb, aby se zabýval aktuální epidemiologickou situací v souvislosti s onemocněním covid-19. Pojďme si nyní projít ty nejdůležitější závěry, které ze včerejšího zasedání vzešly.

Informace z krajské hygienické stanice 

Varianta omikron už plně převládla. Týdenní incidence - 1 063 případů na 100 tisíc obyvatel, nejvíce v okrese Havlíčkův Brod (1165), nejméně v okrese Pelhřimov a Třebíč (1001). Rekordní čísla v počtu pozitivně testovaných.

Situace v krajských nemocnicích 

K 27. lednu je na jednotkách intenzivní péče pět pacientů, stejně jako na umělé plicní ventilaci. „O dalších 74 pozitivních pacientů je postaráno na standardních lůžkách, zde se jedná o mírný nárůst. V nemocnicích roste počet pozitivně testovaných zaměstnanců nebo zaměstnanců v karanténě - 120 pozitivních a 58 v karanténě," uvedla Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. Podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného se dá očekávat, že čísla nadále porostou.

S rostoucím počtem pozitivně testovaných zaměstnanců se potýká i Policie ČR, pokrytí služeb a dalších činností je však zajištěno v plném rozsahu. Činnost kritické infrastruktury je zatím plně zabezpečena. „Hlavním důvodem pozitivity a karantén zaměstnanců kritické infrastruktury je šíření nákazy ve školách, a to ve věkové skupině do 19 let," dodává Neuwirthová. 

Pomoc od armády

Ještě do 31. ledna vypomáhají dva příslušníci armády na covidových odděleních v Nemocnici Havlíčkův Brod. O prodloužení pomoci nebo nové žádosti o výpomoc armády se v krajských nemocnicích nyní neuvažuje.

Příspěvek na testy 

Nově si mohou územní samosprávy požádat u zdravotních pojišťoven o příspěvek na provedení antigenních testů v rámci povinného testování. Toto se vztahuje na testy provedené od 17. ledna 2022.

Testování na Vysočině 

V našem kraji je nyní denně provedeno zhruba 3 800 PCR testů, to je o 1 200 více než v minulém týdnu, kapacity se postupně zaplňují. „Dostupné termíny jsou nyní za 3 až 4 dny, dá se očekávat, že se lhůta prodlouží až na týden a více," upozorňuje mluvčí kraje. Na Vysočině také vznikla nová odběrová místa soukromých společností, konkrétně v Třebíči, Žďáru nad Sázavou, Havlíčkově Brodě, Humpolci a Ledči nad Sázavou. „Tato nová místa by postupně měla být zařazena do krajského rezervačního systému na webu," ujišťuje Eva Neuwirthová. 

Situace ve školách

Žádná krajem zřizovaná škola není úplně uzavřena, pouze u Gymnázia, SOŠ a VOŠ v Ledči nad Sázavou došlo z personálních důvodů k omezení stravovacího provozu. 

Vakcína Novawax

Podle informací z Ministerstva zdravotnictví bude v úterý 1. února zahájena předregistrace zájemců o vakcínu Novavax, a to prostřednictvím rezervačních stránek na webu Ministerstva zdravotnictví. „Na základě projeveného zájmu bude následně vakcína rozdělena do jednotlivých krajů. Zásoba 370 tisíc dávek by měla do České republiky dorazit 21. února," dodává mluvčí Kraje Vysočina. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky krizový štáb, Vysočina, zasedání, koronavirus, covid, Kraj Vysočina, Ústřední krizový štáb, karanténa, armáda, Třebíč, Havlíčkův Brod, Krajská hygienická stanice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Vladimír Novotný, Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krizový štáb Vysočiny: Hygiena hlásí rekordní čísla. Covid trápí i policisty, Vysočina má nová odběrová místa | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.