Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Noví pediatři a zubaři by mohli zmírnit nedostatek lékařů na Vysočině. Kraj přispěje na vybavení ordinací

Nedostatek stomatologů nebo pediatrů na Vysočině by částečně mohli zmírnit noví lékaři, kteří si ve třech městech v kraji otevřou ordinaci. Konkrétně to bude v Hrotovicích na Třebíčsku, Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a také v okresním městě Žďár nad Sázavou.

S financováním části nákladů na nové ordinace jim pomůže i dotace Kraje Vysočina. Prostřednictvím fondu Vysočiny si mohou provozovatelé požádat až o 300 tisíc korun.

„Pro letošní rok Fond Vysočiny nabízí na zajištění dostupnosti primární ambulantní zdravotní péče v oboru zubní nebo praktické lékařství pro děti a dorost u registrujících poskytovatelů podporu celkem 1,5 milionu korun. Aktuálně jsme vyčerpali 1,1 miliónu korun. Pokud o spolufinancování nových nebo navazujících ordinací požádá do konce roku více subjektů, je kraj připraven podporu přiměřeně ještě dále navyšovat,“ potvrdil náměstek hejtmana Kraje Vysočina Vladimír Novotný.

Bližší informace k získání finanční podpory v rámci dotačního titulu Fondu Vysočiny na vybudování nových nebo navazujících ordinací stomatologů a pediatrů jsou k dispozici ZDE. „Příjemci dotace mohou být jak obce, svazky obcí nebo nově také přímo konkrétní poskytovatelé zdravotních služeb v oboru zubní lékařství nebo pediatrie. Ordinace musí vzniknout na území Kraje Vysočina," upřesnila mluvčí Kraje Vysočina Jitka Svatošová. 

Lékaři pro děti v Pelhřimově 

Až tisíc dětských pacientů se bude moci zaregistrovat do nové dětské ambulance, která se od letošního 11. září otevře v Pavilonu péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov. Lékařská péče bude určena primárně dětem s trvalým pobytem na Pelhřimovsku.  

FOTO: Vysočina bude mít novou ambulanci pro dětské pacienty. Podívejte se, jak to v ordinaci vypadá

Až tisíc dětských pacientů se bude moci zaregistrovat do nové dětské ambulance, která se od letošního 11. září otevře v Pavilonu péče o rodinu Nemocnice Pelhřimov. Lékařská péče bude určena primárně dětem s trvalým pobytem na Pelhřimovsku.

„V současné době máme s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou nasmlouvanou odbornost této zdravotní péče. Nová služba bude neocenitelnou příležitostí pro rodiče hledající odbornou péči pro své děti. Zvýší se kapacita péče o dětské pacienty v regionu Pelhřimovska,“ řekl ředitel pelhřimovské nemocnice Jan Mlčák.

Pacienti s migrénou 

V České republice trpí zhruba milion lidí migrénou. Více pacientům s tímto onemocněním nyní budou pomáhat neurologové v havlíčkobrodské nemocnici. Tam se včera otevřelo nové centrum. Nese název Certifikované centrum pro diagnostiku a léčbu bolestí hlavy.

Do havlíčkobrodské nemocnice dorazilo nové „cétéčko

Kvalitnější a rychlejší vyšetření umožní nové CT, které má od 21. srpna havlíčkobrodská nemocnice. Pořízení nového CT - počítačového tomografu vyšel toto zdravotnické zařízení na téměř 27 milionů korun.

Neurologické oddělení v havlíčkobrodské nemocnici tak bude moci nabídnout pacientům s migrénou specializovanou léčbu monoklonálními protilátkami, jde o nejmodernější způsob, který cílí přímo na specifické receptory v mozku. „Tato terapie je převratem v léčbě této nemoci, která je statisticky jednou z nejvíce hendikepujících nemocí na světě. Celosvětově se odhaduje, že migrénou trpí miliarda lidí na celém světě. V České republice je odhadem kolem milionu pacientů s migrénou," říká mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod Petra Černo s tím, že biologická profylaktická léčba výrazně snižuje počet migrenózních záchvatů a zlepšuje kvalitu života nemocného.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky lékař, péče, ordinace, zdraví, pediatrie, stomatologie, zubař, praxe, pacient, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Noví pediatři a zubaři by mohli zmírnit nedostatek lékařů na Vysočině. Kraj přispěje na vybavení ordinací | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.