Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V třebíčském babyboxu našli dnes narozenou holčičku. Dostala jméno Elizabeth, na počest britské královny

, aktualizováno 14. září 2022, 12:45

Dnes dopoledne deset minut před 11. hodinou vrzla dvířka babyboxu v Třebíči. Dětský lékař Jaroslav Belvončík tam našel holčičku, tu ihned prohlédl a o holčičce ihned informoval Ludvíka Hesse, zakladatele Babyboxů v ČR.

„Je to holčička, dnes narozená, pupečník má ošetřený tkaničkou, je vykoupaná a oblečená," sdělil Hessovi dětský lékař Jaroslav Belvončík. 

Babybox pro odložené děti chce pomáhat dětem, ale i rodičům a matkám, které se v tísnivé situaci nedokážou postarat o novorozence. Odložení dítěte do babyboxu není trestné a je zcela anonymní.

Klimatizované a ventilované babyboxy jsou opatřené mnohonásobně jištěnou signalizací.

Ludvík Hess přišel s nápadem, že by se novorozená zdravá holčička mohla jmenovat Elizabeth, na počest královny Elizabeth II., která zemřela 8. září. „Vzápětí to lékař i sestřičky odsouhlasili. Tedy na počest královny Elizabeth II. Dívenka zvýšila skóre holky versus kluci na 133:110 ve prospěch holčiček," informoval novináře dnes dopoledne Ludvík Hess. 

Podle informací z Nemocnice Třebíč holčička váží 3310 gramů a měří 49 centimetrů. „Zabalená byla v bílo-růžové dece,“ doplnila k holčičce ředitelka třebíčské nemocnice Eva Tomášová.

Dukát do kolébky 

Malá Elizabeth dostane jako již tradičně zlatý dukát do kolébky od České mincovny. Elizabeth je dvanáctým letošním dítětem odloženým do některé ze schránek v Česku a 243. dítětem za dobu existence babyboxů.

Babybox v areálu třebíčské nemocnice

Babybox v Třebíči 

Babybox byl v Nemocnici Třebíč uveden do provozu 19. března 2010 jako 34. v České republice. Z důvodů demolice pavilonu R došlo k přestěhování Babyboxu do pavilonu M. Tam je přímo napojen na dětské oddělení, konkrétně na novorozeneckou JIP. Ke stěhování došlo 30. května 2017.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto christianabella / pixabay, Nemocnice Třebíč

Štítky Babybox, nález, holčička, Elizabeth, Třebíč, Ludvík Hess, Česko, Alžběta II., Nemocnice Třebíč, Česká mincovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V třebíčském babyboxu našli dnes narozenou holčičku. Dostala jméno Elizabeth, na počest britské královny | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.