Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vysočina nabízí medikům pravidelné stipendium. Podmínkou je otevření praxe pro děti v kraji

Kraj i nadále pokračuje v tom, aby získal nové lékaře. Tentokrát je řeč o speciálním stipendiu pro budoucí pediatry, kteří uvažují o otevření vlastní praxe na Vysočině. Ve hře je částka ve výši 100 tisíc korun.

„Každý z nich bude mít nárok po dobu maximálně dvou let na pravidelnou stotisícovou krajskou stipendijní podporu. Na stipendia pro letošní rok rada z rozpočtu vyhradila celkem dva miliony korun. Stipendijní motivací chce vedení kraje pomoci nejen vlastním nemocnicím, ale nově v konkrétních případech i terénu s nedostatkem lékařů,“ informoval v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Výše zmíněné stipendium je určené pro mediky v pátém a šestém ročníku. Po ukončení vysoké školy a následného několikaletého povinného specializačního vzdělávání by v regionu měli zůstat pracovat minimálně tak dlouho, jak dlouho budou pobírat stipendium.

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští...

„Nově nabídnutá stipendia mají pomoci k přirozené obměně dětských lékařů, kteří jsou v kraji často v důchodovém věku. V současné době jich chybí na Vysočině přibližně dvě desítky," vyčíslila Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. I přesto, že kraj i obce hledají možnosti, jak zdravotnickou péči personálně zajistit, povinnost získat pro své klienty platící zdravotní pojištění dostupnou péči mají především zdravotní pojišťovny.

„Kraj Vysočina prostřednictvím stipendijní politiky už několik let podporuje studium budoucích zdravotních sester a praktických lékařů. Od ledna letošního roku mohou stipendium získat také budoucí zubaři. Další motivací pro nástup do kmenového stavu krajských nemocnic jsou krajské náborové příspěvky, na které má Kraj Vysočina v rozpočtu v letošním roce až 5 miliónů korun. Jsou vypláceny prostřednictvím krajských nemocnic,“ doplnil náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný.

Jihlava bez dvou pediatriček 

V Jihlavě od 1. ledna 2022 do penze odešly hned dvě dětské lékařky. Bez pediatra se tak ocitly skoro dva tisíce dětských pacientů. „Ve své péči mám nyní přes 800 pacientů. O některých vím, že jsou registrováni již jinde. Náhradu za sebe nemám, protože dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila v listopadu na dotaz Jihlavské Drbny pediatrička Hana Caklová, která nyní odešla do důchodu. Problém s nedostatkem lékařů by podle ní mělo řešit hlavně Ministerstvo zdravotnictví. „Oni nám neustále nakládají, teď děti v lednu, únoru budou potřebovat přihlášky do škol. Tohle všechno moji kolegové nemohou pobrat, takže řada dětí bude bez lékaře,“ říká Caklová.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

Podle Kraje Vysočina není dobře nastavený systém vytváření sítě poskytovatelů zdravotních služeb, chybí motivace, aby lékaři působili i v menších městech a obcích, což je odpovědností zdravotních pojišťoven. Uvedl to ve svém materiálu o zajištění dostupnosti poskytované zdravotní péče zveřejněné na webu kraje.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky pediatr, dětský, lékař, podpora, stipendium, Kraj Vysočině, Kraj Vysočina, motivace, Vítězslav Schrek, Jihlava, Vladimír Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina nabízí medikům pravidelné stipendium. Podmínkou je otevření praxe pro děti v kraji | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.