Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě vzniknou dvě zubní kliniky. Jedna na Březinkách, druhá na Bedřichově

, aktualizováno 30. března 2022, 11:02

Nejen Jihlava se už několik let potýká s nedostatkem zubařů. Problém by mohla částečně vyřešit dvě stomatologická pracoviště, která by během několika let měla v krajském městě zahájit provoz. Prodej potřebných pozemků včera „odklepli" jihlavští zastupitelé na svém zasedání.

První pozemek se nachází při ulici Stavbařů na sídlišti Březinova, kde v minulosti byla školka se zahradou. „Nyní se tam počítá se zubní klinikou s ordinacemi stomatologického centra, parkovištěm a rezidenční částí pro zaměstnance centra," jmenuje Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. Na zbývající ploše pozemku bude zeleň. Zájemce za něj zaplatí 6 750 000 korun.

„Záměrem Jihlavy je vybudovat ve městě dostatečně velké, moderní stomatologické pracoviště, které by mělo dostatečnou kapacitu a odbornou úroveň, která by odpovídala stávajícím i budoucím potřebám krajského města,“ vysvětlil na zasedání zastupitelstva náměstek primátorky Martin Laštovička.

Milionová pokuta

Součástí smlouvy je i termín, do kdy musí stomatologické pracoviště zahájit provoz, a ten je šest let ode dne nabytí vlastnického práva k pozemku kupujícím. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta ve výši 1 milion korun.

Druhým místem, kde v budoucnu vznikne stomatologická a stomatochirurgická ordinace, je pozemek v ulici Na Růžku na Bedřichově. „Zájemce za něj zaplatí více než 2,9 milionu korun bez DPH," vyčíslil mluvčí Daněk. V tomto případě musí začít provoz do pěti let ode dne nabytí vlastnického práva k pozemku kupujícím. Pokud zájemce smlouvu nedodrží, bude mu vystavena pokuta ve výši 550 tisíc korun.

Málo pediatrů 

Rodiče dětí v Jihlavě trápí i nedostatek dětských lékařů, a to zejména po odchodu dvou pediatriček do důchodu na konci roku 2021. Tyto dvě lékařky měly v péči dohromady kolem dvou tisíc dětských pacientů. 

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě...

Město Jihlava se snaží řešit i tento problém. „Jihlava nachystala volné byty, připravený je i prostor pro ordinaci a zůstává v kontaktu také s krajskou předsedkyní Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR Evou Matouškovou ohledně dalších možností, jak pediatry do města přilákat," sdělil ke konci roku 2021 mluvčí Jihlavy Radovan Daněk. 

Od 1. ledna bez dvou pediatrů. Jihlava lékařům nabízí byt v centru a ordinaci

Jak jsme vás v listopadu již informovali, více než dva tisíce dětských pacientů v Jihlavě se od Nového roku ocitnou bez dětského lékaře. Do penze totiž odchází dvě dětské lékařky, které ordinují na Bedřichově. Podle odborníků se bude problém...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com, Město Jihlava | Zdroj Ježkovy oči

Štítky zubař, klinika, stomatologie, stomatolog, zdraví, ordinace, prodej, pozemek, zastupitelstvo, Jihlava, Bedřichov, Březinka, Eva Matoušková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě vzniknou dvě zubní kliniky. Jedna na Březinkách, druhá na Bedřichově | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.