Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče

Tato zpráva určitě nepotěší rodiče malých i větších dětí. S novým rokem v Jihlavě končí dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětských pacientů tak skončí bez lékařské péče. Podle informací, které má redakce Jihlavské Drbny k dispozici, jde o dvě pediatričky, jež mají ordinaci na Bedřichově.

„Ve své péči mám nyní přes 800 pacientů. O některých vím, že jsou registrováni již jinde. Náhradu za sebe nemám, protože dětští lékaři nejsou. A myslím, že výhledově ani nebudou,“ sdělila na dotaz Jihlavské Drbny pediatrička Hana Caklová, která od ledna 2022 odchází do důchodu.

Podle dat Odborné společnosti praktických dětských lékařů České lékařské společnosti J. E. Purkyně byl v roce 2017 průměrný věk dětských praktiků 58 let a při současném trendu může být v roce 2030 téměř 62 let. Více než třetina dětských praktiků zvažuje v dohledné době ukončení praxe, přičemž dvě třetiny z nich za sebe nemají náhradu.

Problém s nedostatkem lékařů by podle ní mělo řešit hlavně Ministerstvo zdravotnictví. „Oni nám neustále nakládají, teď děti v lednu, únoru budou potřebovat přihlášky do škol. Tohle všechno moji kolegové nemohou pobrat, takže řada dětí bude bez lékaře,“ říká Caklová.

Dodala, že každý rok se dělají statistiky, kde je uvedeno, kdo kdy půjde do důchodu. Politici podle Caklové musí přesně znát věkové složení lékařů. „My, dětští lékaři, vlastně nikoho nezajímáme. Jen se nám nakládají povinnosti – například sluchové a zrakové screeningy. Co vím, tak by výhledově mělo končit asi 16 procent pediatrů,“ upozornila Caklová.

Jemnice je dodnes bez pediatra

Rodičům, kteří zatím nesehnali jiného dětského lékaře, podle Caklové nezbývá nic jiného, než se obrátit na zdravotní pojišťovnu. Ne vždy se ale situace vyřeší v takovém čase, jak by bylo potřeba. „Třeba v Jemnici dodnes chybí dětský lékař. Je to nový podnět pro novou koalici, ať to řeší,“ vzkazuje Hana Caklová.

„Přísun mladých není tak rychlý, jak bychom potřebovali. Jsou samozřejmě lokality, kde se generační výměna daří, ale jsou také lokality, kde už jsou výpadky této péče," řekla předsedkyně odborné společnosti Alena Šebková.

Pokud praktik odejde do důchodu a nenajde se za něj náhrada, jeho pacienty mohou převzít okolní ordinace. Ale pokud už nemají další kapacitu, lidé zůstanou bez zajištění péče dětského lékaře.

Do zaslouženého důchodu od ledna odchází také dětská lékařka Ivana Svítilová. Její kartotéka obsahuje asi 1200 dětských pacientů. „Z toho zhruba 300 pacientům je více než 14 let. Vím, že někteří kolegové byli natolik laskaví, že některé moje pacienty vzali do své péče. Ani já po dvouletém úsilí nemám za sebe náhradu,“ sdělila Jihlavské Drbně Ivana Svítilová.

Rodičům, kteří mají děti ve věku čtrnáct a více let, radí, aby se obrátili na praktické lékaře pro dospělé. „Legislativně, podle vyhlášky je možné, že by do své péče vzali i tyto pacienty,“ radí Svítilová. Samozřejmě to ale záleží na vůli každého lékaře. „Záleží i na jejich kapacitách,“ dodává lékařka Svítilová. Podle svých slov chtěla jít do důchodu už dříve, kvůli náročné covidové době se ale rozhodla zůstat ještě do konce tohoto roku.

„Je to, s prominutím, bordel. Zajímá v tomto státě vůbec někoho, že naše děti brzy nebude mít kdo léčit? Modlím se, aby nás nějaký pediatr vzal do své péče. Protože si vůbec neumím představit, že by moje děti zůstaly bez lékaře. To bych s nimi musela lítat na pohovotost, nebo kam?“ ptá se jedna z oslovených maminek z Jihlavska, která si nepřála být jmenována. Dodala, že aktuálně obvolává, koho může, a věří, že její dva syny nějaký lékař vezme do své péče.

Do výběrového řízení se nikdo nepřihlásil

Co na nastalou situaci říkají zdravotní pojišťovny? Jak zjistil senátor za obvod č. 51 Žďár nad Sázavou a zároveň krajský zastupitel Josef Klement (KDU – ČSL), tak do výběrového řízení zdravotních pojišťoven se nikdo nepřihlásil. Z analytické zprávy Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR navíc vyplývá, že je to pouze začátek hluboké generační krize, která se dotkne až milionu dětských pacientů. Pouze jedna třetina bude mít zajištěnou lékařskou péči.

„Na jednání s VZP jsem získal informaci o tom, že pro více než 2000 dětí se nenašel nový lékař či lékařka. VZP bude vypisovat nové výběrové řízení, ale šance jsou fakticky nulové,“ dodává senátor Josef Klement.

Až 30 tisíc dětí na Vysočině bez pediatra

Z analytické zprávy Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost ČR vypracované v říjnu 2018 ve spolupráci s Katedrou demografie a geodemografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy navíc vyplývá, že je to začátek hluboké generační krize, která se dotkne až 700 ordinací dětských lékařů.

Z výsledků dotazníkového šetření je zřejmé, že problematika poměrně masivního odchodu lékařů ze systému, a to především v důsledku dosažení důchodového věku, je vysoce aktuální a do jisté míry alarmující. V mnoha regionech může již v horizontu tří let ukončit svou praxi až čtvrtina současných pediatrů, a v horizontu již pouhých pěti let se může jednat o třetinu lékařů, v některých krajích podíl přesahuje podíl současného počtu lékařů 40 %.

„Závěry analytické zprávy jsou děsivé, po třech letech od jejího zpracování zažíváme předpovídaný bod zlomu. V horizontu desítek měsíců bude hledat lékaře na Vysočině cca 30 tisíc dětí, v Praze přes 100 tisíc, atd. Celorepublikově může jít i o 1 milion dětských pacientů,“ shrnuje dostupné informace Luboš Kliment, advokát a pověřenec pro ochranu osobních údajů. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky pediatr, dětský, lékař, zdraví, péče, Jihlava, pacient, pediatrie, Drbna.cz, Bedřichov, Josef Klement, KDU-ČSL, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od Nového roku v Jihlavě končí bez náhrady dvě dětské lékařky. Skoro dva tisíce dětí budou bez péče | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.