Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Kvůli velké nemocnosti dětí jsou zavřené první školy

Kvůli narůstajícímu počtu chřipkových onemocnění jsou od dneška na Vysočině zavřené některé základní a mateřské školy. Ve škole v obci Strážek na Žďársku dosáhla nemocnost dětí takřka 60 procent, řekla její ředitelka Anna Knoflíčková. Škola by měla být znovu v provozu v pondělí, stejně jako mateřská škola v Lukách nad Jihlavou, která dnes také zavřela. Na Vysočině připadá podle posledních údajů hygieniků na 100 tisíc obyvatel 1356 nemocných, nejvíc na Žďársku.

Na Žďársku už je hranice epidemie, která je asi 1700 nemocných na 100 tisíc  obyvatel, překročena. Nemocných je tam ještě o 157 víc. Za týden tam přibylo asi 49 procent nemocných, řekla už dříve ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková. Jeden starší muž (ročník 1946) ze Žďárska musel být kvůli vážnému průběhu nemoci hospitalizován.

Základní školu v obci Strážek navštěvuje 87 dětí, do mateřské jich chodí 40. Podle ředitelky jsou nemocné především ty nejmenší. „Zaměstnanců školy se to tak netýká. Asi z dvaceti onemocněl jeden," řekla Anna Knoflíčková.

Zavřené návštěvám už je kvůli zvýšené nemocnosti jihlavské Alzheimercentrum a oddělení následné péče soukromé Vysočinské nemocnice v Humpolci na Pelhřimovsku. Ve čtvrtek se k nim podle informací na webu krajských hygieniků přidá také Domov důchodců Proseč u Pošné na Pelhřimovsku.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, školy, chřipka, epidemie, okres Žďár nad Sázavou, Kraj Vysočina, Strážek, Luka nad Jihlavou, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, okres Pelhřimov, Vysočinské nemocnice s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Kvůli velké nemocnosti dětí jsou zavřené první školy | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.