Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: ZŠ Seifertova oslavila 50 let. Nechybělo divadlo, tanec a retro hodina se soudružkou učitelkou

Jihlavská ŽŠ Seifertova v Jihlavě funguje už 50 let a v sobotu 22. října toto významné jubileum náležitě oslavila. Dveře školy se otevřely netradičně o víkendu, a to nejen všem zájemcům z řad žáků, učitelů, absolventů, ale i široké veřejnosti.

 Oslavy byly zahájeny už od 9 hodin, konec byl nachystán na 17. hodinu. Lidé si mohli školu volně prohlédnout, případně si šlo vybrat z předem nachystaného doprovodného programu. Na výběr byla divadelní představení, taneční představení, porovnání toho, jak se učilo před 50 lety a jak se učí dnes, kdy můžeme využívat nejmodernější technologie.

V učebně fyziky proběhla ve dvou časech retro výuka, kterou pro pionýry vedla soudružka učitelka. Kontrastem byla moderní výuka, tu mohli návštěvníci vidět v učebně zeměpisu. 

ZŠ Seifertova v Jihlavě slaví 50 let

Sobota, 22. října 2022, 18:33

ZŠ Seifertova v Jihlavě slaví 50 let
ZŠ Seifertova v Jihlavě slaví 50 let

Každý příchozí si mohl z oslav odnést dobovou fotografii, na níž je budova školy z roku 1972. Případně se lidé mohli vyfotit ve fotokoutku a pak vše zakončit kávou a zákuskem v kavárně, kde obsluhovali žáci školy. 

Netradičně v sobotu přišla „do práce" i jedna z učitelek Eva Běhounková. Tentokrát ale v roli návštěvnice oslav. „Dnešní oslavy se mi moc líbily. Musím říct, že kdo se zúčastnil příprav, šel do toho srdcem a bylo to vidět. Všechna vystoupení, divadla i „příklady" hodin... I ta děcka v bufetu zářila a dělala milou atmosféru... A nutno říct, že během toho dnešního upršeného, povětšinou zataženého dne, to bylo opravdu pohlazení na duši!" vzkázala svým kolegům a žákům Eva Běhounková. 

Zdeněk Wohlhöfner řediteluje už deset let 

Současný ředitel Zdeněk Wohlhöfner stojí v čele školy deset let a navázal na práci své předchůdkyně Stanislavy Prokešové, které dělal několik let zástupce. „Právě paní Prokešová se zasloužila o modernizaci školy, a to jak samotné budovy, tak i vzdělávání žáků. V posledních letech se navíc díky našemu zřizovateli – statutárnímu městu Jihlava – podařilo opravdu hodně věcí. Máme už zmíněný nový sportovní areál, počítačové učebny, hernu školní družiny, nový design interiéru i moderní webové stránky. Zrekonstruovali jsme také školní kuchyni, odhlučnili chodby a zajistili parkování pro zaměstnance,“ vyjmenoval Zdeněk Wohlhöfner.

Základní školu Seifertova aktuálně navštěvuje 925 žáků, o které se stará 75 učitelů a 24 provozních zaměstnanců. V každém ročníku je jedna sportovní třída zaměřená na lední hokej, moderní gymnastiku a synchronizované bruslení.

Náročná covidová doba 

Stejně jako ostatní základní školy v Jihlavě, také ZŠ Seifertova musela ustát náročné období v době pandemie. „Moderní technologie naštěstí umožnily poměrně kvalitní on-line vzdělávání. Na druhou stranu se ale ukázalo, že prezenční výuka a osobnost učitele jsou nenahraditelné a dodnes u dětí upevňujeme sociální vazby a ztracené návyky,“ přiznal ředitel.

Po covidu přišla válka na Ukrajině, která k nám přinesla řadu uprchlíků, i s třicítkou dětí z Ukrajiny si tato základní škola poradila. Zajistila pro ně dvě hodiny výuky českého jazyka denně, aby se co nejrychleji zapojili do běžné života ve škole. „Přestože jsme s cizinci pracovali už dříve, byl to pro nás na jaře poměrně velký skok. Naštěstí ale máme většinou hodné a snaživé děti a jejich rodiče si možností, které nabízíme, váží,“ poznamenal Zdeněk Wohlhöfner, s tím, že do budoucna by chtěl pokračovat ve zvyšování komfortu dopravy žáků ke škole a v plánu má i vybudování venkovní učebny.

Sportovkyně a dlouholetá ředitelka Prokešová 

Již zde zaznělo jméno Stanislavy Prokešové, předchůdkyně současného ředitele školy Zdeňka Wohlhöfnera. Ta škole „šéfovala dlouhých 17 let. Právě ona má hlavní podíl na tom, že škola má dodnes v každém ročníku sportovní třídu zaměřenou u chlapců na lední hokej a u dívek na moderní gymnastiku a synchronizované bruslení. V lednu 2021 přišla z jihlavské radnice smutná zpráva, která informovala o úmrtí této oblíbené ředitelky a sportovkyně. 

Z jihlavské radnice přišla dnes odpoledne smutná zpráva. Informuje o úmrtí Stanislavy Prokešové, která byla dlouhých 17 let ředitelkou ZŠ Seifertova. Právě díky ní má škola do dnes v každém ročníku sportovní třídu zaměřenou u chlapců na lední...

V roce 2008 byla Stanislavě Prokešové udělena tehdejším primátorem města Jaroslavem Vymazalem Cena primátora statutárního města Jihlavy. V minulosti jí byla také udělena medaile J. A. Komenského II. stupně, a to za její tvůrčí a obětavou pedagogickou práci spojenou s rozsáhlou sportovní činností.

Stanislava Prokešová zemřela ve věku nedožitých 76 let. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky oslava, škola, výročí, výuka, vzdělání, Seifertova, Jihlava, učebna, slavnost, základní škola, ruská invaze na Ukrajinu, Jaroslav Vymazal, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: ZŠ Seifertova oslavila 50 let. Nechybělo divadlo, tanec a retro hodina se soudružkou učitelkou | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.