Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žáci jihlavské školy zazářili na lidické prestižní výtvarné soutěži. Tématem byl robot

Základní škola speciální a Praktická škola v Jihlavě se zapojila do 49. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže Lidice. Tématem letošního ročníku bylo „Robot a umělá inteligence“.

Za kolekci obrazů získali žáci Základní školy speciální a Praktické školy Jihlava na Mezinárodní dětské výtvarné výstavě Lidice medaili. Na kolekci se podíleli Lucie Aldorfová, Kamil Farkaš, Kateřina Kazdová, Daniel Mengler a Samuel Patkaň, které výtvarně vedly Dagmar Zelená a Helena Belatková.

Práce žáků jsou od 1. července vystaveny v Lidické galerii, denně od 9 do 17 hodin, v listopadu do 16 hodin. Na webových stránkách výstavy zde jsou uveřejněny také fotografie expozice a všechny další informace o výstavě. Celkem se shromáždilo  11 200 výtvarných prací od dětí 72 zemí světa, odborná porota udělila 952 ocenění včetně 156 medailí.

„Letošní rok byl pro MDVV Lidice i pro většinu účastníků výjimečně náročný, přesto se účastníci s komplikacemi dokázali vyrovnat a do Lidické galerie dorazila celá řada velmi kvalitních prací. Lidickou galerii zaplnili roboti nejrůznějších technik a materiálů, výtvarná díla nabízející pohled dovnitř strojů i ta inspirovaná otázkami soužití pokročilých technologií s člověkem. Součástí výstavy jsou také díla věnovaná Karlu Čapkovi a slavným vynálezcům,“ uvedla kurátorka výstavy Táňa Válková.

Od roku 1973 mezinárodní výstavou 

Mezinárodní dětská výtvarná výstava Lidice (MDVV Lidice) byla založena v roce 1967 k uctění památky dětských obětí z české obce Lidice, zavražděných německými nacisty, a všech dalších dětí, které zahynuly ve válečných konfliktech.

Tato původně národní výstava se stala v roce 1973 výstavou mezinárodní a během své historie se stala dobře známou nejen mezi dětmi a učiteli u nás, ale doslova v celém světě. V posledních letech do výstavy přichází pravidelně více než 25 tisíc velice kvalitních výtvarných děl od dětí nejen z České a Slovenské republiky, ale i z dalších 70 - 80 států světa.

V roce 2018 získala výstava významné ocenění GRATIAS AGIT (dříve Cena Jana Masaryka Gratias agit) od ministra zahraničních věcí České republiky za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky soutěž, výtvarná, Lidice, Jihlava, robot, výstava, galerie, Česko, Karel Čapek, Jan Masaryk, základní škola, Slovensko, Gratias Agit

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci jihlavské školy zazářili na lidické prestižní výtvarné soutěži. Tématem byl robot | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.