Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Děkuji všem za pomoc a obrovskou podporu. Musím být silný pro své dvě děti, říká třebíčský policista Vojta Votava

Obrovskou vlnu solidarity nejen mezi policisty, ale i mezi veřejností vyvolal smutný příběh třebíčského policisty – kynologa – praporčíka Vojtěcha Votavy. Před několika měsíci se dostal do nelehké životní situace, kdy ho potkal krutý osud. Kolegové policisté zřídili transparentní účet, díky kterému Vojtovu rodinu může kdokoliv podpořit. Pro velký zájem nakonec až do konce září.

Třebíčský policista Vojta se těšil ze spokojeného manželství s manželkou Evičkou. V průběhu těhotenství dostala Evička epileptický záchvat a po několika vyšetřeních lékaři zjistili arteriovenózní malformaci v mozku. Po komplikovaném porodu přivedla na svět zdravého chlapečka Matěje a začala s léčbou. Po dvou letech od porodu vše vypadalo v naprostém pořádku, a proto lékaři povolili Evičce další těhotenství. To se podařilo a oba dva se těšili na druhé miminko.


Třebíčský policista má těhotnou ženu připojenou na přístrojích, miminko bojuje o život. Kolegové vyhlásili sbírku

Policisté na Vysočině se rozhodli pomoci svému kolegovi z Třebíče, který se ocitl v nelehké životní situaci. Jeho žena Eva těžce onemocněla, v této chvíli je napojena na přístroje a lékaři se snaží o to, aby jejich druhé miminko, které manželé...

Jejich radost ale překazilo náhlé bezvědomí u Evičky. I když pomoc přišla okamžitě, zhoršující se zdravotní stav si vyžadoval její okamžitý transport do brněnské nemocnice, kde ji lékaři dlouhé hodiny vyšetřovali. Zpráva, kterou lékařka Vojtovi sdělila, byla tou nejkrutější zprávou v jeho životě – praskla malformace způsobila masivní krvácení do mozku a už při převozu sanitkou byla prakticky mozkově mrtvá a nebylo jí už pomoci.

Zázrak jménem Eliška 

Miminko bylo podle prvotních vyšetření v pořádku, i kdy teprve v 16. týdnu těhotenství, a tedy příliš malé na přežití. Přesto existovala malá naděje udržet Evičku na přístrojích a pokusit se o zázrak. A ten zázrak se stal  - těhotenství se podařilo udržet až do 34. týdne a 15. srpna přivedli lékaři v brněnské nemocnici císařským řezem na svět zdravou holčičku, která dostala jméno Eliška.

Na svět přišel malý drobeček, který ale nikdy nespatří svoji maminku. Vojtu v ten okamžik čekala ta nejtěžší životní chvíle - přivítal na svět dceru a musel se navždy rozloučit se svou milovanou manželkou. Vojtěch si začátkem minulého týdne miminko odvezl z nemocnice domů a chopil se role táty dvou malých dětí na plný úvazek.

Poděkování i za přístup médií 

„Nezávislý odborový svaz Policie České republiky ve spolupráci s Krajským ředitelstvím Kraje Vysočina vyhlásil v červnu veřejnou sbírku, jejímž cílem bylo našemu kolegovi a kamarádovi pomoci. Na transparentní účet se scházely příspěvky od lidí napříč republikou. Vybrané finanční prostředky již byly poukázány ve prospěch Vojtěcha Votavy,“ uvedla ke sbírce Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Podpora ze strany veřejnosti ale neutichala ani po skončení sbírky. Lidé posílali peníze i po jejím ukončení, proto se organizátoři sbírky rozhodli, že sbírku na jeden měsíc  - tedy do 30. září 2019 – znovu otevřou.


Zázraky se opravdu dějí. Jeden takový velký zázrak se stal v brněnské fakultní nemocnici, kde lékaři udrželi po rekordně dlouhou dobu vitální funkce u těhotné ženy s mozkovou smrtí. Díky tomu pak mohli v srpnu přivést na svět její dítě.

„Jen těžko dnes nalézám slova, kterými bych mohl vyjádřit své hluboké a upřímné poděkováni za obrovskou podporu a vlnu solidarity, které se mi ze všech stran dostávalo. Poděkování směřuje za všemi lékaři a zdravotníky, kteří se o Evičku a malou Elišku starali. Právě ta silná podpora mi často dodávala další životní energii, abych to dokázal všechno zvládnout. Pravidelně každý možný volný den jsem jezdil do Brna a seděl u nemocniční postele mé milované manželky a doufal v zázrak.  Když jsem nemohl jet já, byl u Evičky každý den někdo z naší rodiny. Především nyní musím být silný a musím tady být pro Elišku a Matýska, kteří mě budou moc potřebovat,“ řekl Vojtěch Votava s tím, že by chtěl současně velmi poděkovat také zástupům sdělovacích prostředků za pochopení, slušnost a především za korektnost, s jakou přistupovali ke zveřejňování zpráv, ve kterých popisovali jeho smutný životní příběh.

Zájemci mohou libovolnou částku posílat na transparentní účet č. 4200555535/6800. Je nutné uvést variabilní symbol 326027. Tato sbírka bude ukončena 30. září 2019.

Dovolím si vás nyní požádat, abyste mi i v dalších dnech a týdnech dopřáli klid, který teď potřebuji při plnění zcela nové role – role táty dvou malých dětí na plný úvazek. Neberte to jako moji neochotu, ale moje rodina se nyní musí naučit žít bez maminky Ke klidu, který celá moje rodina potřebuje, by přílišný zájem médií nepřispíval,“ dodal závěrem třebíčský policista.

Foto pixabay.com

Štítky pomoc, Vojtěch Votava, sbírka, policie, lékař, rodina, transparentní účet, Policie České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Děkuji všem za pomoc a obrovskou podporu. Musím být silný pro své dvě děti, říká třebíčský policista Vojta Votava | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.