Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

FOTO: Radost v Zoo Jihlava. Koncem týdne se narodily dvě alpaky, na nohou jsou do 90 minut od narození

Jihlavská zoologická zahrada má další přírůstky. Veselo je nyní ve výběhu alpak. Ve středu 4. září a ještě i následující den se tam narodila dvě mláďata. A obě se mají čile k světu.

Jak informovala Zoo Jihlava, obě mláďata se nedlouho po porodu postavila na nohy a pila mléko od matky.

„Samice je březí zhruba 11,5 měsíce. Rodí se jedno mládě, dvojčata jen velmi vzácně. Mládě váží zhruba 6 až 9 kilogramů a je schopné se postavit během 30 až 90 minut po narození," popisuje za jihlavskou zoologickou zahradu Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení. 

Alpaky (Vicugna pacos) jsou domestikovaná zvířata pocházející z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And, kde byla chována původními obyvateli již před tisíci lety. Alpaky mají hustou srst, která může mít různé barvy, od bílé, hnědé až po černou, přičemž existuje více než 20 barevných odstínů. Srst se stříhá jednou ročně a využívá se k výrobě vlny, která je hypoalergenní a jemnější než ovčí vlna, což ji činí vysoce ceněnou v textilním průmyslu.

Kubičková dodala, že alpaky se živí hlavně trávou a senem. Alpaky žijí ve stádech, jde o velmi společenská zvířata. „Komunikují mezi sebou pomocí různých zvuků, nejčastěji jemného mručení, ale umí také výstražně plivat, pokud se cítí ohrožené," říká Simona Kubičková. 

Alpaky nejsou jedinými mláďaty, která dělají radost chovatelům i návštěvníkům. Na začátku letošního května se v jihlavské zoologické zahradě narodila například dvě mláďata levharta perského. Jedno ale, bohužel, nepřežilo.

VIDEO: Poprvé ve výběhu. Čtyřměsíční samička lehvarta v jihlavské zoo si užívá léto

Na začátku letošního května se v jihlavské zoologické zahradě narodila dvě mláďata levharta perského. Jedno ale, bohužel, nepřežilo. Z dvojice mláďat zůstala jen jedna samička, která se několik týdnů schovávala v bezpečí svého výběhu. A před pár dny...

Z dvojice mláďat zůstala jen jedna samička, která se několik týdnů schovávala v bezpečí svého výběhu. A před pár dny se poprvé ukázala návštěvníkům ve venkovním výběhu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Zoo Jihlava | Zdroj Zoo Jihlava

Štítky mládě, narození, alpaka, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Radost v Zoo Jihlava. Koncem týdne se narodily dvě alpaky, na nohou jsou do 90 minut od narození | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.