Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

VIDEO: Poprvé ve výběhu. Čtyřměsíční samička lehvarta v jihlavské zoo si užívá léto

Na začátku letošního května se v jihlavské zoologické zahradě narodila dvě mláďata levharta perského. Jedno ale, bohužel, nepřežilo. Z dvojice mláďat zůstala jen jedna samička, která se několik týdnů schovávala v bezpečí svého výběhu. A před pár dny se poprvé ukázala návštěvníkům ve venkovním výběhu.

Levhart perský je ve volné přírodě ohrožený kvůli ztrátě přirozeného prostředí, pytláctví a nedostatku kořisti. Obývá především horské oblasti Kavkazu, Íránu a Střední Asie. Je známý schopností přizpůsobit se různému prostředí, od lesů po skalnaté oblasti a polopouště. Je to samotářské zvíře, které preferuje skrytá místa a loví převážně v noci. Jeho kořistí bývají srnci, divoké kozy, divoká prasata, ale také ptáci a menší plazi.

Zdroj: Zoo Jihlava 

Se svými rodiči si užívá teplého letního počasí. „Hraje si, zlobí mamku anebo zkouší svoje lezecké dovednosti ve výběhu. Návštěvníci mohou samici s čtyrměsíčním mládětem vidět v dopoledních hodinách. Odpoledne chodí do výběhu samec," informovala za Zoo Jihlava Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení. 

Podívejte se na video z prvního dne, kdy mládě šlo poprvé do venkovního výběhu

Jedno mládě kritický první měsíc nepřežilo 

Matkou mláděte je třináctiletá samička. Jak již dříve uvedl ředitel Zoo Jihlava Jan Vašák, přeživší mládě představuje významný příspěvek k záchraně tohoto kriticky ohroženého druhu. „Samici se narodila dvě mláďata, ale slabší nepřežilo první měsíc," doplnil Jan Vašák. Od počátku bylo drobnější a pravděpodobně nebylo ani dostatečně vyvinuté, proto nepřežilo. „Umělý odchov na láhev se v moderních zoo již nedělá, tato zvířata se pak neumí zařadit mezi jedince svého druhu," vysvětlil Vašák.

Přírůstek je podle chovatelů o to cennější, že se už téměř nepočítalo s tím, že by třináctiletá samice mohla zabřeznout a porodit. Zoo Jihlava chová levharty perské od roku 1982.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Zoo Jihlava

Štítky zoo, mládě, levhart, výběh, ubikace, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Poprvé ve výběhu. Čtyřměsíční samička lehvarta v jihlavské zoo si užívá léto | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.