Počasí dnes14 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

VIDEO: Chvilkové ochlazení pod sprchou. Podívejte se, jak alpaky v Zoo Jihlava zvládají horko

Během pracovního týdne, který je ve svém závěru, jsme si po vlně veder užívali chladnějšího počasí. O víkendu se ale léto znovu přihlásí o slovo. Horké letní dny jsou náročné nejen pro lidi - zejména pro malé děti, chronicky nemocné a seniory. Těžko je snáší i zvířata v Zoo Jihlava.

Chovatelé je proto kontrolují i několikát za den. „Abychom měli jistotu, že jsou v pořádku. Zvířata tráví více času ve stínu nebo vnitřních ubikacích. Některé druhy jako třeba tapír, kabypara nebo hrošík, jsou teď často ve vodě," nastínila za jihlavskou zoologickou zahradu Simona Kubičková, vedoucí marketingového oddělení. 

Kromě toho pracovníci jihlavské zoo zvířata často osvěžují sprchováním. Kubičková prozradila, že některé druhy zvířat jsou na to zvyklé, jiné si na pravidelnou sprchu zvykají, jako třeba alpaky ve svém výběhu. 

„Nejdřív byly nejisté, ale když zjistily, že se jedná o příjemné ochlazení, tak si sprchování užívaly," popsala Simona Kubičková. 

Nežehlit, nepéct, větrat jen ráno. Hygienici radí, jak přežít vedra

Čeká nás tropický víkend s teplotami přes třicet stupňů. Abychom ho přečkali v co největším pohodlí, sepsali hygienici několik tipů. Důležité je například nežehlit, nepéct a ochlazovat si ruce vodou.

Osvěžení ve výbězích zvířat bude určitě třeba po celý nadcházející víkend. Jak předpovídají meteorologové, teploty opět vystoupají nad tropickou třicítku, v sobotu 24. srpna bude až 35 stupňů. V neděli pak v Česku začne pršet a meteorologové očekávají i silné bouřky. „Tlaková výše se bude přesouvat přes střední nad východní Evropu. Kolem ní k nám bude postupně proudit teplý vzduchu od jihozápadu až jihu. V neděli postoupí nad naše území studená fronta od západu," uvedli meteorologové ve své předpovědi na nadcházející dny. 

Oblačné počasí s přeháňkami a bouřkami bude pokračovat i začátkem příštího týdne, od úterý se začne opět oteplovat.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Zoo Jihlava

Štítky teplo, horko, teplota, léto, sprcha, výběh, zvířata, příroda, zoo, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Chvilkové ochlazení pod sprchou. Podívejte se, jak alpaky v Zoo Jihlava zvládají horko | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.