Počasí dnes21 °C, zítra13 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Město nechá opravit vany na bazénu Evžena Rošického. Je to málo, upravme prostory i pro handicapované, žádá opoziční zastupitel Kuchyňa

Jedním z témat, které probírali na svém úterním zasedání zastupitelé Jihlavy, byla rekonstrukce bazénových van na bazénu Evžena Rošického. Přesněji řečeno, rozhodovali o tom, zda město bude žádat o finanční podporu od Národní sportovní agentury.

Městská investice v hodnotě 50 milionů korun by měla být podpořena částkou 30 milionů korun a začít by měla v příštím roce.

„Věříme, že bychom mohli uspět,“ řekl zastupitelům primátor Petr Ryška (ODS) k žádosti o dotaci.

Stavba plaveckého bazénu ve Vodním ráji pokračuje rychlým tempem. Na podzim bude hotovo

Stavbaři již dokončují hrubou stavbu plaveckého bazénu ve Vodním ráji, který se má otevřít letos na podzim. Bude mít pětadvacet metrů na, tři dráhy a bude zastřešený.

Za výše zmíněnou rekonstrukci během následné diskuze poděkovat opoziční zastupitel Libor Kuchyňa (STAN). Jak se vyjádřil, přijde mu to ale málo. „Vím, že vany jsou ve špatném stavu a že se to udělat musí. Jen se mi zdá, že to je málo. Budova je ve velmi špatném stavu a je hodně využívaná. A to jak dospělými, mládeží, dětmi i postiženými lidmi. Podmínky tam jsou neadekvátní,“ zmínil Libor Kuchyňa.

Upozornil třeba na to, že handicapované ženy se musí převlékat v pánských šatnách a třeba na invalidním vozíku projíždět pánskými šatnami. „Protože nejsou peníze na to, aby se udělal bezbariérový přístup na obou stranách. To mi ve 21. století přijde naprosto nedůstojné. Není tam ani úplně čisto. A také v bazéně nesvítí část světel. Na to jsem opakovaně apeloval,“ a dodal, že „někdo jezdí ve Ferrari a někdo v Trabantu." Tohle sportoviště by si podle Kuchyni zasloužilo větší pozornost. „ A my ty finance na to máme,“ myslí si Kuchyňa. Upozornil i na chybějící rameno pro handicapované. „Třeba postiženého muže tahají dva lidé z vody,“ upozornil na další příklad.

„Ferrari koupíme třeba i dalším." 

„My nemůžeme všem teď koupit Ferrari. Na to teď Jihlava prostě nemá. Takže někdo musí pořád jezdit ve Škodovce, někdo bude mít to Ferrari a to pak postupně třeba koupíme i těm dalším. Jsem moc rád, že k rekonstrukci na bazénu dochází. A nebudou to jen vany, budou to i technologie, které jsou tam zastaralé,“ reagoval primátor Jihlavy. A na svou omluvu sdělil, že si neuvědomuje, že by pro handicapované byly na bazénu tak špatné podmínky. „Protože, když jsem tam trénoval, tak se tam takto žádná postižená žena nedostávala. Tohle jsou věci, které se asi dají doplnit,“ přislíbil Ryška.

O tom, že o rekonstrukci budovy, kde sídlí hojně navštěvovaný bazén, uvažovalo už i předchozí vedení města, v krátkosti promluvila bývalá primátorka Karolína Koubová (PiFo). „Mnoho parády ale udělá i to, že tam je funkční informační systém, že se tam lidé cítí dobře, že to tam třeba jen líp vypadá. K tomu ale zatím nedošlo, a já to takto dávám ke zvážení. Pokud se to bude teď rekonstruovat, tak, prosím, mysleme i na pohodlí toho zákazníka v tom, že může pomoct třeba i drobná vizuální úprava, třeba jen rozmístění služeb tak, jak jsou po tom baráku,“ přidala svůj názor za opozici Karolína Koubová.

Na to Ryška reagoval tak, že vše bude záležet na výši dotace.

Pro to, aby město žádalo o zmíněnou finanční podporu, zvedlo ruku 35 zastupitelů, dva z nich nehlasovali. Zastupitelé se také na včerejším zasedání zavázali k tomu, že do deseti let město revitalizuje sportovní areál Bedřichov.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jihlava

Štítky bazén, vany, oprava, rekonstrukce, sport, plavání, radnice, zastupitelstvo, Evžena Rošického, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město nechá opravit vany na bazénu Evžena Rošického. Je to málo, upravme prostory i pro handicapované, žádá opoziční zastupitel Kuchyňa | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.