Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Obce na Vysočině: Parlament mohl dát rozhodování o hlubinném úložišti větší důvěryhodnost

Kontrola parlamentních komor při rozhodování o úložišti jaderného odpadu, již v úterý neschválila Sněmovna, mohla procesu navrátit větší důvěru, řekl Zdeněk Dvořák (nestraník), starosta Dolní Cerekve na Jihlavsku. Podle něj se stát k obcím dotčeným tímto záměrem obrací zády a ty musí být velmi obezřetné. Na Vysočině jsou dvě ze čtyř území vytipovaných v ČR správou úložišť pro úložiště, Horka a Hrádek. Obce v obou místech se úložišti dlouhodobě brání.

O umístění a vybudování úložiště bude podle schváleného zákona rozhodovat jen vláda. Poslanci odmítli podmínit realizaci rozhodnutí kabinetu souhlasem obou parlamentních komor, což chtěl v souladu s původním vládním návrhem Senát.

SÚRAO chce kvůli úložišti prověřovat čtyři území, kromě Vysočiny jde o Janoch u jihočeského Temelína a Březový potok na Klatovsku.

Místo úložiště vyhořelého paliva z jaderných elektráren by mělo být vybráno v roce 2030, podle platformy proti úložišti má zákon lhůtu o dva roky zkrátit.

V úložišti mají být půl kilometru pod zemí trvale uložené tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren.

Dolní Cerekev patří do lokality Hrádek. „Doufali jsme ve větší podporu poslanců, bohužel, ta podpora byla velmi malá. Ač se nás zastali senátoři, tak poslanci ne," řekl Zdeněk Dvořák. Dodal, že v záležitostech úložiště tak zůstalo jen direktivní rozhodnutí vlády.

Materiály, co mají přes 1000 stran 

Zákon má dát obcím 140 dnů na vyjádření stanoviska k návrhu vlády na umístění úložiště. Podle Dvořáka je prodloužení lhůt potřeba. „Třeba ty materiály, které teď přišly naposled, měly přes 1000 stran a to opravdu ve třicetidenní lhůtě nemá jeden člověk šanci přečíst," řekl.

Nesouhlas se stavbou úložiště trvá i v lokalitě Horka. „Forma, že to bude schvalovat jen vláda, je pro nás nepřijatelná," řekl Petr Piňos (SOCDEM), starosta Budišova na Třebíčsku.

Podle starosty Rudíkova na Třebíčsku Zdeňka Součka (nestraník) ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) nesplnil slib, který dal na setkání se starosty. „Jsme z toho rozhořčení, že to takhle dopadlo," řekl k tomu, že k rozhodnutí o úložišti nebude potřeba souhlas parlamentních komor.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) nyní projednává žádosti Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) o stanovení průzkumných území pro úložiště. Obce z Vysočiny v tomto procesu podaly námitku možné podjatosti kvůli spolupráci České geologické služby spadající pod MŽP se SÚRAO. „Podjatost nám teď ministr (životního prostředí) zamítl. Takže povolovací proces pro ty průzkumy pokračuje dál," řekl Souček. Uvedl, že lokalita se pokusí získat právo na vyjádření veřejnosti k úložišti pomocí evropské legislativy.

VIDEO: Do lokality Hrádek přijeli zástupci z ministerstva a SÚRAO. Právník Kliment vznesl námitku možné podjatosti

Zhruba stovka lidí přišla dnes dopoledne do kulturního domu v Dolní Cerekvi na Jihlavsku, kde se konalo veřejné projednání ohledně stanovení průzkumného území pro zvláštní zásahy do zemské kůry na lokalitě (Čertův) Hrádek. Jde o jednu z finálních...

Společné memorandum

Dotčených obcí z lokality (Čertův) Hrádek je celkem osm, konkrétně je to Boršov, Cejle, Dolní Cerekev, Hojkov, Milíčov, Mirošov, Nový Rychnov a Rohozná. Obce se úložišti brání dlouhodobě. Obce z obou lokalit na Vysočině – tedy z Hrádku a Horky – 31. ledna 2023 podepsaly společné memorandum. Celkem se přidalo 17 dotčených obcí a doplnili je zástupci Kraje Vysočina.

Stavbu hlubinného úložiště, v němž by měly být trvale uloženy tisíce tun vyhořelého paliva z jaderných elektráren, připravuje SÚRAO. Místo pro trvalé uložení radioaktivního odpadu se hledá od 90. let minulého století. Nyní je výběr zúžený na čtyři lokality - Janoch v Jihočeském kraji, Březový potok v Plzeňském kraji, Horka na Třebíčsku a Hrádek na Jihlavsku.

Den se SÚRAO: Odborníci na Křemešníku mluvili s veřejností. Drahá zbytečná taškařice, myslí si aktivistka

Správa úložišť radioaktivního odpadu (SÚRAO) v těchto dnech pořádá sérii setkání s veřejností. Den se SÚRAO představuje uplynulé i další plánované práce v oblasti výstavby hlubinného úložiště na čtyřech místech. Dnes se konal v jedné ze čtyř...

Náklady na vybudování komplexu, jehož stěžejní část má být přibližně půl kilometru pod povrchem, podle starších odhadů přesáhnou 100 miliard korun.

Zdroje pitné vody 

Dotčené obce ve čtyřech lokalitách se vybudování úložiště dlouhodobě brání. Třeba zástupci z Hrádku na Jihlavsku argumentují případnými negativními dopady na tamní zdroje pitné vody. 

VIDEO: Ochranné obleky, polévka v horké komoře, jodové tablety. Lidé v Hrádku přišli na Den proti úložišti

Zhruba stovka lidí na Jihlavsku se dnes připojila k celonárodní akci Den proti úložišti, ta má na svém kontě již sedmý ročník. Kromě lokality Hrádek se zúčastnili zástupci lokality Horka na Třebíčsku. Na Jihlavsku se zástupci dotčených obcí i...

Zástupci obcí poukazují na to, že jejich územím prochází evropské rozvodí. Voda podle nich odtud odtéká jak do vodárenské nádrže Hubenov zásobující Jihlavu, tak směrem do povodí Želivky. Jejich právník Luboš Kliment navíc v roce 2022 našel dokument, kde je zanesené ochranné pásmo v povodí řeky Jihlavy. V minulých suchých letech pomáhala voda z řeky zásobovat obyvatele Jihlavy.

„Je evidentní, že stát na straně jedné uvažuje o umístění hlubinného úložiště radioaktivních odpadů do lokality Hrádek, a na straně druhé se v této lokalitě nachází klíčové zdroje pitné vody národního významu a stát stanovil ochranná pásma, za účelem ochrany a zachování těchto klíčových národních zdrojů pitné vody specifikovaných shora," uvedl již dříve právní zástupce lokality Hrádek Luboš Kliment.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky úložiště, energie, odpady, obce, jaderná, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce na Vysočině: Parlament mohl dát rozhodování o hlubinném úložišti větší důvěryhodnost | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.