Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Konečné výsledky kontrol táborů na Vysočině: Špinavá kuchyň, prošlé potraviny a výskyt štěnic na pokojích

Zhruba 130 kontrol zotavovacích akcí pro děti neboli táborů mají na svém kontě hygienici na Vysočině. Ti během letní sezony zjistili nedostatky u 18 provozovatelů a celkem bylo zjištěno 20 závad. Hygienici si vzali na mušku i stravovací zařízení, která zajišťují jídlo pro letní tábory.

Dohromady se zaměřili na 15 stravovacích zařízení, z toho hygienici našli čtyři závady. Na základě zjištěných nedostatků byly provozovatelům uděleny sankce.

V letní sezóně proběhlo na Vysočině v rámci zotavovacích akcí 272 táborů s 386 běhy a účastí 26 300 dětí. V rámci jiných podobných akcí se uskutečnilo 50 táborů se 67 běhy a s účastí 1 500 dětí.

Kraj Vysočina patří díky čisté přírodě a příhodným podmínkám k regionům, kde se koná každoročně velký počet dětských rekreací. „Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ uvádí Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých (HDM) Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV).

Chyby ve zdravotní dokumentaci 

Závady se nejčastěji týkaly chyb ve vedení zdravotní dokumentace, a to jak účastníků táborů, tak i organizátorů. „V oblasti ubytování dětí jsme na třech táborech zjistili, že opakovaně používané matrace nejsou povlečeny vyměnitelným povlakem. Na jednom táboře nebyl prováděný řádný úklid. Dokonce jedenkrát bylo zjištěno, že ve stanu pro dvě osoby jsou ubytováni tři táborníci,“ popisuje nedostatky v ubytování Hodačová. Co se stravování týče, tak hygienici zjistili například chyby v uskladnění potravin či používání vajíček z nekontrolovaných chovů.

„Jedenkrát bylo kontrola odhalila, že provozovna stravování nebyla udržována v čistotě a dobrém stavu. Na zdech a stropu byla viditelná plíseň, na oknech a okenních parapetech se vyskytovaly pavučiny a mrtvý hmyz,“ jmenuje mluvčí KHSV Jana Böhmová. Podle ní zde byly znečištěné dveře, konvektomat, pečicí trouby, hnětací stroj i podlaha. „Bohužel ve třech případech jsme museli nařídit i likvidaci zdravotně závadných pokrmů a surovin z důvodu prošlé doby spotřeby,“ doplňuje ředitelka Hodačová.

Nevolnosti a zvracení 

Pracovníci HDM společně s odborem protiepidemickým letos vyjížděli do terénu řešit epidemický výskyt gastroenteritidy u účastníků celkem pěti zotavovacích akcí. „Jednalo se o případy zvracení, nevolnosti, bolesti břicha, zřídka i teploty či průjem. Epidemiologickým šetřením bylo zjištěno, že onemocnění byla virového původu. Provozovatelé přijali protiepidemická opatření,“ přidává mluvčí KHSV další výsledky kontrol.

V letošním roce při státním zdravotním dozoru byla dle metodiky Ministerstva zdravotnictví podrobněji kontrolována také vyváženost jídelníčků. Zároveň organizátoři letních táborů dostali edukační materiály s informacemi, jak správně jídelníček sestavovat.

Mrtvé štěnice 

„Letos jsme společně s kolegy z protiepidemického odboru řešili také výskyt štěnic v jednom rekreačním středisku, kde se pořádají zotavovací akce. V rámci státního zdravotního dozoru jsme provedli šetření a na místě objevili v několika pokojích mrtvé štěnice,“ říká Hodačová.

Provozovatel rekreačního zařízení kontaktoval odbornou firmu zabývající se dezinfekcí, dezinsekcí a deratizací. Firma provedla dezinsekci objektu a probíhal pravidelný monitoring výskytu štěnic. „Provozovatel zrušil po nezbytně nutnou dobu všechny adaptační a víkendové pobyty. Na všech pokojích byla umístěna monitorovací zařízení a pokoje byly pravidelně kontrolovány,“ ujišťuje Jana Böhmová.

Padaly i pokuty 

Drobná pochybení byla řešena na místě domluvou a byla na místě odstraněna. Ostatní pochybení byla řešena formou uložení pokuty.

„Celkově lze sezónu letních táborů 2023 v Kraji Vysočina zhodnotit jako klidnou. Při kontrolách bylo zjišťováno jen minimum nedostatků. Nemusela být provedena evakuace ani transport účastníků tábora z důvodu mimořádných událostí,“ dodává závěrem mluvčí Böhmová.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kontrola, hygiena, tábor, čistota, štěnice, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Zkurvený prasata!!!!!!!!A za to rodiče platí dětem tábory?!Fuj!!!!!!!!!!!

Úterý, 10. října 2023, 07:35Odpovědět

Konečné výsledky kontrol táborů na Vysočině: Špinavá kuchyň, prošlé potraviny a výskyt štěnic na pokojích | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.