Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do jihlavské čistírny odpadních vod jdou i plínky či vlhčené ubrousky. Po 25 letech se proto budou měnit česle

Tři týdny budou trvat opravy, stavební úpravy a výměna česlí na jihlavské čistírně odpadních vod (ČOV). Práce nyní provádí Služby města Jihlavy (SMJ) společně se specializovanou firmou. Ty původní česle slouží již 25 let.

„Z domácností se do čistírny odpadních vod dostávají kromě toaletního papíru i vlhčené ubrousky, dětské plínky, dámské hygienické potřeby, hadry a jiné pevné látky. Tyto hrubé nečistoty nemají v odpadní vodě co dělat. Jedná se bohužel o problém, který prozatím nelze jinak odstranit. Proto musí být na vstupu do čistírny osazeny takzvané česle, které tyto nečistoty zachytávají. Zjednodušeně si to můžeme představit jako síto, které tyto předměty zachytí. Následně je mechanické hrábě ze síta vyhrnou ven," popisuje mluvčí SMJ Martin Málek. 

Česle, které teď po 25 letech čeká výměna, jsou i kvůli výše vyjmenovaným předmětům, které musí zachytávat, značně opotřebované a poruchové. A proto je nahradí nový stroj, ten bude fungovat na stejném principu. „Spolu s vlastními česlemi dojde také k výměně lisu na shrabky a šnekového dopravníku, který proprané a slisované shrabky vynáší na vozík. Budou nutné udělat i drobné stavební úpravy, výměnu řídicího rozvaděče a části elektroinstalace," doplňuje Málek. 

Nákres česlí, zdroj: Služby města Jihlavy 

Pracovníci SMJ museli na ČOV provést havarijní obtok, aby se veškeré práce související s výměnou česlí mohly dělat za plného provozu a chod čistírny nebyl nijak omezen. „Všechny tyto práce vyjdou zhruba na 1,8 milionu korun," vyčíslil závěrem mluvčí Málek s tím, že nové česle se budou instalovat v týdnu od 25. do 29. září. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Služby města Jihlavy

Štítky česle, voda, čistírna, odpad, výměna, SMJ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jihlavské čistírny odpadních vod jdou i plínky či vlhčené ubrousky. Po 25 letech se proto budou měnit česle | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.