Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Dvě světla pár metrů od sebe. Lidé v Hruškových Dvorech řeší nezvyklé umístění nových sloupů

Obyvatelé jihlavské městské části Hruškové Dvory na jedné z facebookových skupin před pár dny řešili nezvyklé umístění sloupů veřejného osvětlení. V blízkosti jednoho z bytových domů totiž stojí dva sloupy se dvěma lampami velmi blízko sebe. Tuto estetickou neobvyklost najdeme v nejnovější části Hruškových Dvorů poblíž probíhající výstavby nových domů.

Redakce Drbny dnes na místě zastihla čtveřici řemeslníků, kteří zrovna na místě parkoviště pokládali dlažbu. „Jedná se o akci soukromého developera. Není to akce města a ještě jde stále o staveniště. Každopádně to není technické řešení dle standardů města,“ sdělil na dotaz redakce Drbny Radovan Daněk, mluvčí Jihlavy.

Pověřeným správcem veřejného osvětlení v krajském městě Vysočiny jsou Služby města Jihlavy (SMJ). Jak jsme zjistili, jeden sloup je pro osvětlení ulice a druhý pro nasvětlení přechodu pro chodce. Mluvčí SMJ Martin Málek Jihlavské Drbně sdělil, že SMJ s přisvětlením přechodu pro chodce nesouhlasily. „Takto jsme se vyjádřili k projektu. Důvodem bylo to, že frekvence průjezdu vozidel a průchodu chodců je v této lokalitě minimální, a dle našeho názoru je tedy přisvícení zbytečné,“ vyjádřil se mluvčí Martin Málek.

Parametry nelze obejít 

Přidal vysvětlení, že přisvětlení přechodů, které se poslední dobou v Jihlavě stává „módní záležitostí“, podléhá speciální normě, která říká, kde má být přesně umístěn světelný bod nad přechodem. „Uvádí se, v jaké výšce, s jakým tvarem přisvětlení a jakou chromatičností a tak dále. Tyto parametry obejít nelze, protože před uvedením do provozu musí být provedeno speciální měření kvality přisvětlení přechodu. Na základě výsledků se buď přechod či křižovatka uvede do provozu, nebo nikoliv,“ vysvětluje mluvčí jihlavských služeb a dodává, že o přisvětlování přechodů vždy rozhoduje Policie ČR.

Lidé ve zmíněné facebookové skupině sloupy s lampami, jenž stojí velmi blízko sebe a jsou otočené na stejné místo, hodnotí jako estetický nepříliš povedené. Debatu na Facebooku otevřel autor příspěvku Karel Pernička. „Pan projektant je teda hlava. Tohle nevymýslíš. Několik let žádná lampa, tak teď hned dvě za sebou a stejným směrem.“ Na příspěvek zareagoval třeba Ladislav Bláha. „Tohle snad nikdo nemůže myslet vážně, ne?“ zamyslel se. „Již dávno jsem pojal podezření, že tady na Hruškových Dvorech musí působit nějaké geopatogenní zóny či nějaká zlá síla.....Lidé se tady chovají iracionálně a dělají nesmysly,“ přidává svůj názor Vojtěch Švestka.

To, že umístění sloupů velmi blízko sebe, není esteticky příliš povedené, potvrdil také Martin Málek. „Esteticky to není ideální, ale technicky je to správně. I stožáry veřejného osvětlení mají svá pravidla. Jedná se například o plynulost nasvícení komunikace, jako je světlo a stín, které se musí dodržet. Pravdou je, že se už při projektování tohoto veřejného osvětlení a přechodu mohly tyto dva projekty sloučit a nainstalovat obě svítidla na jeden stožár, který by musel být parametrově ale úplně jiný,“ zamyslel se Málek.

To, že lampy šly navrhnout lépe, si myslí oslovená obyvatelka Petra, která si nepřála uvést příjmení. „Osobně si myslím, že je to nešťastné řešení, vypadá to ošklivě a určitě to šlo navrhnout lépe. Mám ale pocit, že má člověk větší starosti než škaredé a hloupě navržené lampy," sdělila redakci Jihlavské Drbny Petra. 

Další místa v Jihlavě 

Mluvčí SMJ Málek nakonec dodal, že Hruškové Dvory nejsou jediným místem, kde bylo zvoleno toto netradiční umístění sloupů s osvětlením. „Takových míst je v Jihlavě asi dvacet,“ podotknul na závěr mluvčí Málek.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky osvětlení, světlo, veřejné, sloup, umístění, přechod, SMJ, Hruškové Dvory, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Dvě světla pár metrů od sebe. Lidé v Hruškových Dvorech řeší nezvyklé umístění nových sloupů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.