Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lidé na Jihlavsku byli štědří, tříkráloví koledníci vybrali rekordní částku. Kde všude peníze pomohou?

Rok 2023 i na Vysočině zahájila nejznámější sbírka, která přinesla rekordní výtěžek. Oblastní charita Jihlava po ukončení letošní Tříkrálové sbírky hlásí rekordní výtěžek. Na území své působnosti ve spojení s doprovodnými akcemi se koledníkům ve 468 pokladničkách podařilo vybrat rekordní částku.

Tříkrálová sbírka je společenskou událostí a slouží primárně jako žehnání domácnostem a předání radostné zprávy a přání všeho dobrého. Lidé se těší na Tři krále, že přijdou a požehnají jejich domu. Hezkou tradici někde umocní i pohlazení nebo sladká odměna pro malé koledníky.

Skupiny koledníků byly v ulicích měst a obcí k vidění od 1. do 15. ledna. Koleda se nyní přesunula do virtuálního prostředí a lidé mohou ještě do konce dubna přispět do online pokladničky„Máme radost, že se podařilo kolednické skupinky rozšířit, a to především v Jihlavě. Celkem se koledování zúčastnilo asi okolo 1 200 koledníků, v terénu se pohybovalo přes 450 pokladniček, některé skupinky koledovaly i dva nebo tři dny,“ uvedl Roman Mezlík, hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky na Jihlavsku.

Dnes opravdově končí křesťanské Vánoce. Víte, proč Tři králové obchází domy a přejí krásný nový rok?

Dnes je 6. leden a u tohoto data v kalendáři najdeme Tři krále. Řada lidí má tento den spojený s tříkrálovou sbírkou, kdy skupinky koledníků s kasičkou na krku obchází domy a přejí krásný nový rok. Víte, co se vlastně skrývá za touto tradicí? A...

Konečný výtěžek 2 553 388 korun je pro jihlavskou Charitu překvapivý a rekordní. „Vážíme si důvěry lidí a to, že dokážou podpořit charitní činnost i v této nelehké finanční době,“ vyjádřil velké poděkování Roman Mezlík.

A na co letošní výtěžek sbírky poputuje? „Vykoledované finanční dary využije Oblastní charita Jihlava, která Tříkrálovou sbírku organizuje, k naplnění několika vypsaných záměrů. Darované peníze pomohou lidem se zdravotním postižením, mentálním i kombinovaným, lidem nevyléčitelně nemocným, lidem ohroženým sociálním vyloučením a samozřejmě část půjde i na zkvalitnění poskytovaných služeb,“ dodává Marek Mašát, koordinátor propagace Oblastní charity Jihlava.

Tříkrálová sbírka 2023 pomůže v následujících záměrech:

  • Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy včetně přilehlé zahrady Centra sociálních služeb Mahenova 16 v Jihlavě dle potřeb cílové skupiny Odlehčovací služby Adapta. Adapta je odlehčovací služba pro osoby s tělesným, mentálním a kombinovaným postižením. Poskytuje individuální podporu a pomoc prostřednictvím ambulantní, terénní i pobytové formy.
  • Podpora investičního záměru rekonstrukce budovy Centra sociálních služeb Mahenova 16 v Jihlavě. Přizpůsobení prostoru pro rozšiřující se multidisciplinární tým služby, jehož součástí jsou lékaři, zdravotní sestry, pečovatelky, psychiatr aj.
  • Příspěvek na úhradu části provozních nákladů služby Charitní záchranné sítě, určené pro lidi v nouzi.
  • Zajištění materiálu a provozních nákladů střediska Dobrovolnické centrum. 
  • Zajištění materiální pomoci (hygienické a domácí potřeby, oblečení) a potravin pro lidi v nouzi.
  • Udržení dostupnosti a kvality služeb, které jsou nepříznivě ovlivněny rostoucími cenami (především energií a PHM).
Co je K+M+B+? 

Většina lidí si myslí, že K+M+B jsou první písmena jmen oněch králů. Ale je to omyl. KMB neboli latinské CMB ve skutečnosti znamená Christus mansionem benedicat – Kristus, ať obydlí žehná po celý rok, i proto se za písmena píše letopočet. A co křížky mezi písmeny? To nejsou žádná plus jako ve školní rýmovačce. Jsou to opravdové kříže na znamení Svaté trojice – Otce, Syna a Duch svatého.

Ohodnoť článek

Foto Oblastní charita Jihlava, kudyznudy.cz | Zdroj Oblastní charita Jihlava

Štítky sbírka, tříkrálová, výtěžek, Tři králové, charita, Jihlava, Jihlavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé na Jihlavsku byli štědří, tříkráloví koledníci vybrali rekordní částku. Kde všude peníze pomohou? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.