Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O obnovu poutního kostela na Zelené hoře se zasloužil i Matěj Josef Sychra. Odneslo to však jeho zdraví

Přesně před 246 lety se narodil římskokatolický kněz, jazykovědec a obrozenecký spisovatel Matěj Josef Sychra. Tento muž je spjatý s poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. V době, kdy byla tato významná památka ve špatném stavu a dokonce hrozilo, že půjde k zemi, Sychra velkou měrou přispěl k její obnově.

Dětství a studium 

Sychra se narodil v Ústí nad Orlicí 21. prosince 1776, jeho rodiče zemřeli a on vyrůstal se třemi bratry. V Ústí vystudoval základní školu a už v mládí se u něj projevoval hudební talent. Poté přešel do Prahy na Piaristické gymnázium v Novém Městě. Jelikož se zde vyučovalo v německém jazyce, začínala mu čeština dělat potíže. Proto se později při studiu teologie na filosofické fakultě věnoval také češtině.

Stavba poutního kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře probíhala v letech 1720–1722. Smyslem stavby bylo především oslavit Jana Nepomuckého jako mocného patrona a světce. Základní kámen stavby byl položen 16. května 1720, chrám byl vysvěcen 27. září 1722.

Tento vrcholný Santiniho výtvor byl roku 1994 zařazen na Seznam světových kulturních a přírodních památek UNESCO. 

V roce 1801 byl vysvěcen na kněze. V dnešní Bělé nad Svitavou onemocněl tyfem, který se v obci rozšířil. O necelý rok později si při pádu působil v oblasti žeber těžké zranění, po kterém musel být operován. Po návratu z nemocnice se jej pokusil duševně nemocný člověk shodit z pavlače. Sychra si při pádu poranil koleno a od té doby kulhal.

Plodné období v Jimramově 

Od roku 1808 působil na faře v Jimramově, kde vytvořil svoje stěžejní jazykové, vzdělávací a další práce.

Stěhování na Vysočinu 

O šestnáct let později se přesídlil do našeho kraje, konkrétně na faru v klášterním domě ve Žďáře nad Sázavou. V té době Žďárem zmítaly spory mezi vyznáními. Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře byl k tomu ve velmi špatném stavu.

Před příchodem Sychry to dokonce vypadalo, že poutní kostel půjde k zemi. O jeho opravu se neúspěšně pokoušel Bonifác Procházka. V jeho práci po svém příchodu na Vysočinu pokračoval právě Matěj Josef Sychra. Opravám věnoval veškeré své úsilí i finance. Vše se nakonec podařilo, a 16. května 1829 byla tato jedinečná barokní stavba slavného stavitele  Jana Blažeje Santini-Aichela opět vysvěcena.

Stavitel Santini kvůli svému postižení nebyl kameníkem jako otec. Připomeňte si jeho dílo na Vysočině

Jan Blažej (Johann Blasius) Santini Aichel. Jméno slavného stavitele, které obyvatelům Vysočiny, hlavně na Žďársku, asi netřeba dlouho představovat. Jeho stavitelské a umělecké nadání můžeme dodnes obdivovat hned v 17 obcích a městech Vysočiny. A...

Práce na opravách kostela však stály Sychrovo zdraví. Tento kněz a literát onemocněl, a necelý rok po znovu vysvěcení poutního kostela, konkrétně to bylo 19. března 1830, zemřel. Matěj Josef Sychra je pohřben v areálu poutního kostela.

V areálu hřbitova je dnes zachovaný pouze jediný hrob, v němž odpočívají dvě významné osobnosti. Podle idnes.cz je zde ve společném hrobě kromě Sychry pohřbený i cisterciácký mnich a farář, který se také zasloužil i záchranu kostela, Bonifác Procházka (1754 – 1813).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto osobnostiregionu.cz, UNESCO | Zdroj Zelená hora, wikipedia, idnes.cz

Štítky kostel, poutní, Zelená hora, Josef Matěj Sychra, výročí, narození, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O obnovu poutního kostela na Zelené hoře se zasloužil i Matěj Josef Sychra. Odneslo to však jeho zdraví | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.