Čtyři roky v Jihlavě v dolní části Masarykova náměstí funguje jediná bezlepková kavárna v Jihlavě, jež nese název Posezení U Vážky. Začátkem tohoto týdne se na facebookových stránkách kavárny, která nabízí kromě sladkých dobrot i obědové menu, objevila informace o tom, že se od 1. prosince bude zavírat. Obrátili jsme se proto na majitelku s otázkou, co stojí za ukončením provozu této vyhledávané jihlavské kavárny.
„Kavárnu provozují od 5. prosince 2018. Důvodem je zdražování surovin. Je to pro všechny těžká situace, a je vidět, že lidi začínají přemýšlet o tom, co si koupí nebo zda si kávu uvaří doma, nebo si někam dojdou. Každý týden se něco zdraží, a hodně se to pak ukazuje na dortech, které jsou dražší a dražší. Proto jsem se rozhodla kavárnu zavřít a mít jen výrobnu,“ vysvětlila redakci Drbny majitelka kavárny Eva Havlíková s tím, že „Vážka“ je nyní v pronájmu.
Náročné období kavárna Evy Havlíkové zažívala už v době covidové pandemie, ostatně jako všechny podobné podniky. Vážka byla ve svých nejlepších časech vyhledávaným podnikem, hlavním důvodem bylo to, že v nabídce byly zákusky a dorty bez lepku, což v Jihlavě chybělo.
„Před covidem jsem jeden čas měla až 12 brigádníků, kteří se různě střídali, poslední rok to byly už jen zaměstnanci, těch dohromady bylo pět, pro mě to byla nová zkušenost, ale přitom velký závazek, člověk musí víc přemýšlet o tom, jak vydělat na všechny zaměstnance, a když přišla krize, tak jsme se některými museli rozloučit,“ vzpomíná Eva Havlíková.
Majitelka Vážky svůj milovaný obor, kterým je pečení dortů a zákusků, určitě zavřením kavárny neopouští. Jak dodala, tak v budoucnu si chce zařídit výrobnu a péct do kaváren. „Zatím peču pro pár kaváren a do pekáren, snad se okruh ještě rozšíří a já budu péct třeba i do jiných měst. Pečení se chci stále věnovat, protože mě to neskutečně baví. Mám velkou pekařskou pec, kterou používám na pečení pečiva, ta půjde samozřejmě se mnou,“ dodala Havlíková s úsměvem.
Čtvrtek, 6. října 2022, 13:50
Restauratéři mají za sebou kvůli covidové epidemii těžké měsíce, v současné době jim podnikání ztěžuje všudypřítomné zdražování a také rostoucí míra inflace. Možná i proto se v Jihlavě šušká o tom, že se bude zavírat Radniční restaurace, která má...
Jak již zaznělo, kavárna nabízí kromě sladkých dobrot také polední menu, toho řada lidí využívala v době covidu, kdy byly restaurace zavřené. Vážka tehdy nabízela rozvoz jídel. Dnes ve Vážce prodají zhruba 20 menu denně, i když se to každý den mění. „Někdy přijde víc lidí, někdy míň,“ říká Havlíková.
Ta již několik měsíců provozuje ještě jednu kavárnu v obchodním centru na Kollárově ulici. „Kavárna Tři Slunečnice se nezavírá. Od prosince tam zákazníci pravidelně najdou dobroty z Vážky,“ vzkazuje Eva Havlíková.
Na facebookových stránkách Vážky se objevují komentáře, v nichž lidé vyjadřují lítost na tím, že se tento oblíbený podnik bude zavírat.
„Bezlepková cukrárna s takovým krásným koutkem pro děti, musíme se přijít s dcerkou řádně rozloučit. Měly jsme to u vás vážně moc rády. Ten krásný pocit, když si dcerka ukáže na jakýkoliv dort a já jí nemusím říkat: „Ne, to nemůžeš, tam je lepek,“ poznamenala v diskuzi Milena Lázničková. „Neee, vždyť jste jediná gluten free kavarna/restaurace, to je strašná škoda,“ povzdechla si Iva Pakostová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.