Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Jihlavě mluví o konci Radniční restaurace. Situace ani doba není snadná, ale nechci to vzdát, říká majitel

Restauratéři mají za sebou kvůli covidové epidemii těžké měsíce, v současné době jim podnikání ztěžuje všudypřítomné zdražování a také rostoucí míra inflace. Možná i proto se v Jihlavě šušká o tom, že se bude zavírat Radniční restaurace, která má adresu v centru města na Masarykově náměstí. S otázkou, zda tomu tak skutečně je, se na nás obrátilo i několik čtenářů. Oslovili jsme proto majitele, jednatele a šéfkuchaře v jedné osobě Petra Vološčuka s otázkou, jak to vypadá s touto restaurací, která zároveň provozuje i pivnici.

Podle něj ekonomická situace v podniku moc příznivá není, jeho podnikání se aktuálně v zelených číslech nepohybuje. „Bohužel o plusu se hovořit nedá. Vzhledem k tomu, že jsem restauraci koupil, a dosud splácím, v listopadu 2019, činnost zahájil v polovině ledna 2020 s několika investicemi a v březnu 2020 přišla corona, nestačila se vygenerovat částka ani na splácení investice, natož vytvořit zásobu na táhlou dvouletou corona krizi. Kdo mohl něco takového na začátku tušit? Ale nechtěl jsem to vzdát hned na začátku, tak jsme museli přistoupit k další půjčce s vizí, že bude lépe,“ vrací se Petr Vološčuk na začátek svého podnikání.

„Ani nájem není úplně zanedbatelný." 

Jak ale vzápětí dodává, bohužel to „lépe" nepřišlo. Přišla válka, energetická krize, zdražování surovin, a stávající náklady tak nestačí pokrývat stávající příjmy. „Vzhledem k celému komplexu Radniční restaurace a pivnice ani nájem není úplně zanedbatelný. Je také vidět, že návrat lidí do restaurace po corona krizi nebyl stoprocentní a s příchodem zdražování potravin jich logicky ještě ubylo. Firemní akce a večírky se nehrnou jako dříve, a nezmění-li se stav energií, přiznáváme, že to může být opravdu hřebíček do rakve,“ posmutnil s výhledem do budoucna majitel restaurace Vološčuk.

Co je tedy pravdy na tom, že by měla restaurace údajně ukončit svůj provoz? „Jak jsem říkal, nevzdal jsem to na nešťastném začátku, nechci to vzdát ani teď,“ je odhodlaný šéfkuchař a zároveň majitel restaurace v centru Jihlavy. 

Řada podniků, Radniční restauraci v Jihlavě nevyjímaje, z velké části finančně těží z nabídky poledních menu. Podle Vološčuka je denní bilance prodaných menu v jeho podniku neskutečně kolísavá. „Rozhodně jich denně prodáme několikanásobně méně než před corona krizí, dokonce by se dalo říci, že někdy byl i prodej přes okénko v coroně silnější než prodej v restauraci nyní. V období corona krize jsme rozváželi jídlo sami, nyní spolupracujeme s Dáme jídlo, jelikož mají vytvořenou lepší síť a systém objednávek. Ale každá taková služba nese další provize, které bohužel odtékají, jako například i provize za stravenky či zvýšené procento platby kartou. Ale má to tak každá restaurace,“ dodává Vološčuk.

Úprava otvírací doby 

Jeho restaurace aktuálně není v plném personálním obsazení, další zaměstnance by ale těžko uživila, proto byl nucen přistoupit k úpravě otvírací doby obou provozů. Jak uvádí podnik na svých webových stránkách, například v pondělí restaurace zavírá už v 15 hodin. Podobně jako v neděli, kdy je otevřeno pouze do 16 hodin. Co se týče pivnice, tak ta má také omezenou otvírací dobu, od neděle do úterý je otevřená pouze po předchozí domluvě pro větší skupiny. V ostatní dny pivnice funguje ve standardním režimu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dalibor Mašek

Štítky restaurace, provoz, energie, výdaje, náklady, Radniční, Jihlava, pivnice, podnikání, DámeJídlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Jihlavě mluví o konci Radniční restaurace. Situace ani doba není snadná, ale nechci to vzdát, říká majitel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.