Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

FOTO: Podívejte se na výlov rybníka u Zborné. Rybí dobroty a slunečné počasí přilákaly stovky lidí

V těchto dnech, převážně o víkendech, se konají oblíbené výlovy rybníků, a to i v našem kraji. V sobotu 29. října probíhal výlov rybníka u Stříbrného Dvora v blízkosti Zborné u Jihlavy. Ten má za sebou už mnoho ročníků, a i letos se těšil velkému zájmu návštěvníků. Přišlo jich několik stovek.

Výlov tohoto rybníka včetně doprovodného programu má na starosti už deset let Irena Matějková. „Lidé zde letos mohli ochutnat rybí řízek, rybí škvarky, uzeneho kapra. K tanci a poslechu hrála retro hudba 60. a 70. let," sdělila redakci Drbny Irena Matějková. 

Co je to vlastně výlov rybníka?

Jde o proces, při němž rybáři přemísťují ryby z rybníků. Vlastnímu rybníku předchází takzvané strojení rybníka, což je zjednodušeně řečeno příprava rybníka na výlov. Jedná se především o vypouštění vody z rybníka, které musí být pozvolné, aby se ryby soustředily pouze do loviště. Rychlost odtoku vody se musí velmi pozorně kontrolovat.

Kdo rybímu masu příliš neholduje, ten si během sobotního dopoledne mohl pochutnat na kančím guláši, dančím řízku, ze zvěřiny byla dále v nabídce jelení směs.

Výlov rybníka začal pro veřejnost v 10 hodin. Rybáři se svého náčiní chopili víckrát, v sítích vždy skončilo poměrně velké množství ryb. Lidé se po samotném výlovu mohli procházkou kolem dalšího rybníka přesunout ke stánkům s občerstvením.

Výlov rybníka u Zborné

Neděle, 30. října 2022, 08:15

Výlov rybníka u Zborné
Výlov rybníka u Zborné

Kromě hotových pokrmů si zájemci mohli odnést domů také čerstvou rybu. Toho využila Jana Půlkrábková z Jihlavy, která na sobotní výlov vyrazila s manželem a dvěma vnuky. „Jsme tu opakovaně, vždy se nám tu líbí. V kombinaci s dnešním sluníčkem to tu nemá chybu. Už jsem ochutnala rybí polévku a řízek, vystojíme další frontu a ještě ochutnáme kapří hranolky. Manžel na ryby moc není, tak ten si dá zvěřinu," usmívá se jedna z návštěvnic Jana Půlkrábková s tím, že dva čerstvé kapry si určitě odnesou i domů. 

Kam na výlov v listopadu? 

Výlovy rybníků na Vysočině budou pokračovat i v listopadu. Například ve Světlé nad Sázavou je na sobotu 5. listopadu nachystán výlov rybníka Svojsík a rybníka Zlatokopy. A dále například v Rantířově bude výlovu rybníka patřit sobota 12. listopadu. „Pochutnat si budete moci hned na místě na rybích specialitách, polévce, škvarkách nebo třeba rybách na grilu. K tomu všemu bude hrát živá hudba. Počasí se bát nemusíme, postavíme velký stan," vzkazují organizátoři. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Výlov, ryby, podzim, říjen, kapr, Zborná, Vysočina, rybník, řízek, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Podívejte se na výlov rybníka u Zborné. Rybí dobroty a slunečné počasí přilákaly stovky lidí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.