Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tip na výlet: Za historií počáteckého soukenictví a k nejčistšímu pramenu Pelhřimovska

Zhruba tři hodiny zabere procházka naučnou stezkou nazvanou Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých. Ta by se mohla líbit těm, které zajímá historie řemesla, které bylo v tomto regionu rozšířené.

Návštěvníci během vycházky uvidí významnou dominantu okolí Počátek na Pelhřimovsku - Valchovskou alej, jež tvoří lípy a jírovce. Cesta vede kolem rybníků až k prameni svaté Ludmily, který byl kdysi poutním místem. Tento pramen s křišťálovou vodou byl odpradávna zastávkou místních občanů na cestě do Polesí a stal se poutním místem počáteckých občanů. Právem patří k nejčistším pramenům Pelhřimovska.

Na stezce je pět zastavení, kde si můžete počíst na informačních tabulích. Naučná stezka je zaměřena na historii soukenictví v Počátkách a vlastivědné zajímavosti v městečku a jeho blízkém okolí. Měří zhruba pět kilometrů a vede nenáročným terénem, takže si na ni rozhodně mohou troufnout i rodiny s dětmi. Vhodná je přitom jak pro pěší, tak pro cyklisty.

Kde začít? 

Stezka Cestou starých soukenických mistrů Počáteckých začíná v Počátkách u kostela Božího Těla. Není okružní, takže kdo přijede do Počátek autem, bude se muset vrátit zpět. Pokud nemáte auto, tak to ničemu nevadí, můžete jet autobusem, který sem zajíždí. 

Zastávka na zámku 

V rámci výletu se můžete zastavit ještě i na žirovnickém zámku, který se může pyšnit největší freskovou výzdobou u nás.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto kudyznudy, vysocina.eu | Zdroj navylet.cz, kudyznudy.cz

Štítky tip, výlet, víkend, naučná, stezka, soukeník, mistři, Počátky, historie, okres Pelhřimov, Polesí, Slavnost Těla a Krve Páně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tip na výlet: Za historií počáteckého soukenictví a k nejčistšímu pramenu Pelhřimovska | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.