Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jihlavě ode dneška funguje krajské centrum pomoci. Ukrajincům je k dispozici tlumočník, občerstvení i dětský koutek

, aktualizováno 2. března 2022, 15:18

Od dnešního dne začalo v Jihlavě fungovat Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Sídlí v přízemí administrativního objektu na Toslého ulici 15. Potřebným se otevřelo v pravé poledne. Lidé prchající z Ruskem napadené Ukrajiny by se v něm měli registrovat do tří dnů od příchodu do České republiky.

„Centrum postupně nabídne kompletní servis od zajištění víza, na které je navázána možnost využívat systém sociální pomoci a dávek, přes koordinaci ubytování, nabídnuty zde budou služby Všeobecné zdravotní pojišťovny tedy zdravotního pojištění,“ uvedla Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje s tím, že služby centra budou postupně doplňovány dle aktuálních potřeb, například o služby úřadu práce. V místě je zajištěno tlumočení.

Služby zajišťované v rámci KACPU (místo prvního kontaktu pro uprchlíky)
a) Registrace, kontrola dokladů, identifikace (lustrace)
b) Udělení víza, doklady apod.
c) Registrace zdravotního pojištění
d) Zdravotní zabezpečení
e) Humanitární pomoc – základní jednorázová pomoc, voda, občerstvení
f) Psychosociální pomocg) Zajištění ubytováníh) Doprava na ubytování

Provoz Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Jihlavě zajišťuje dle pokynů Ministerstva vnitra Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočina. První dny budou podle slov členů řídicího týmu pro všechny zatěžkávací zkouškou. Provoz centra bude kapacitně upravován dle potřeby. Lidé prchající před válkou na Ukrajině mají k dispozici ukrajinsky hovořící asistenty, občerstvení nebo dětský koutek. „Centrum bude otevřeno nepřetržitě," řekl dnes ředitel krajských hasičů Jiří Němec.

Prostor je logisticky upraven, je zde zaveden internet a k dispozici je požadovaná technika. Na provozu se budou dozorem a nabídkou služeb podílet nebo ve službách pokračovat dále: Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra, Všeobecná zdravotní pojišťovna, Krajské ředitelství Policie Kraje Vysočina, případně další organizace jako Český červený kříž nebo Centrum na podporu integrace cizinců pro Kraj Vysočina.

„Občané Ukrajiny, kteří nemají v Česku žádné zázemí, míří většinou nejprve do uprchlického zařízení ve Vyšních Lhotách u Frýdku-Místku na území Moravskoslezského kraje, kde je s nimi vedeno řízení o udělení azylu. Zde setrvají po dobu nezbytných úkonů, registrace včetně lékařské prohlídky, a následně budou rozvezeni do připravených ubytovacích kapacit na území celého Česka,“ uvedl náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Na vyřízení nezbytných formalit, především k získání ročního víza na území České republiky mají uprchlíci 90 dní. Nejprve se ale musí do tří dnů nahlásit cizinecké policii. To však neplatí pro režim turistických víz.

Na Vysočině 5 tisíc lidí z Ukrajiny 

Na Vysočinu z Ukrajiny jen do úterý podle náměstka hejtmana Vladimíra Novotného (ČSSD) přijelo okolo 5000 lidí. V pondělí mezi nimi byly tři matky s pěti dětmi, které na své chalupě ubytoval Roman Petr z Havlíčkova Brodu. Dnes je do jihlavského centra doprovodil, aby jim pomohl s formalitami. „Mám kamaráda na Ukrajině, který tady dělal. Teď sem poslal tři ženy a pět dětí, tak jsem je ubytoval. Byly asi tři kilometry před hranicemi, na které musely dojít pěšky i s dětmi. Tomu nejmladšímu je devět měsíců, nejstarší je třináctiletá holčička. Na slovenských hranicích byly v nějakém stanu, kde dostaly čaj a jídlo, a pak je autobus převezl až k nám," řekl Petr. Ženy jsou podle něho ze Zakarpatské oblasti. Petrův kamarád Ivan zůstal na Ukrajině a šel bojovat, zatím je v pořádku.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oblastní charita Jihlava, Kraj Vysočina

Štítky pomoc, asistence, kraj, Ukrajina, migranti, válka, Jihlava, Vysočina, Kraj Vysočina, Česko, Rusko, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Ministerstvo vnitra České republiky, Hana Hajnová, Vladimír Novotný, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě ode dneška funguje krajské centrum pomoci. Ukrajincům je k dispozici tlumočník, občerstvení i dětský koutek | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.