Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Archeologové na jihlavském náměstí našli neprozkoumanou šachtu. Je nejspíš napojena na další chodby v podzemí

Archeologové, kteří jsou nyní k vidění v horní části Masarykova náměstí v Jihlavě, nalezli přibližně tři metry hlubokou neprozkoumanou šachtu, která doplňuje současné jihlavské podzemní chodby.

Archeologové jsou na místě od 14. února. Na místě, které se v budoucnu bude nazývat pokojíčkem, bude na jaře zasazeno pět vzrostlých japonských jerlínů. Ty v boudoucnu zároveň poskytnou stín a také kolem nich vznikne posezení.

Nalezená, zhruba tři metry hluboká šachtice, do které se spustili pověření správci jihlavského podzemí, pravděpodobně fungovala jako odvětrávací a podle zazděné klenby na dně je nejspíš napojena na další chodby, které ještě nebyly prozkoumány. V dalších dnech správci podzemí zeminu z chodby vytěží a budou dál odhalovat jak je veliká, kam vede a k čemu sloužila.

Pokojíček v Jihlavě: Část náměstí bude od pondělí krýt oplocení. Budou za ním pracovat archeologové

Část jihlavského Masarykova náměstí bude od pondělí 14. února krýt oplocení. Důvodem je archeologický průzkum, který znamená první etapu plánované revitalizace.

„Dne 22. 2 bylo provedeno situační zaměření ústí ventilační šachtice na povrchu a po srovnání s mapovými podklady na oddělení bylo zjištěno, že se jedná o původní odvětrání podzemních prostor, které jsou vedeny z objektu radnice k Mariánskému sloupu na Masarykově náměstí. Uzavření ventilační šachtice bylo patrně z důvodu zřízení krytu civilní obrany v 50. letech minulého století.  V období tzv. „studené války“ se některé části jihlavského podzemí stavebně upravovaly, aby byly vhodné pro zřizování krytů CO (civilní ochrany), neboť se k tomu podzemí samo nabízelo,“ uvedl vedoucí oddělení technické správy Jan Šustr.

Masarykovo náměstí budou archeologové z Brna okupovat zhruba do konce března, případně podle povětrnostních podmínek. „První, co jsme našli, byla masivní betonová konstrukce, která zabírá celou plochu určenou pro archeologický výzkum, ta by pravděpodobně mohla souviset se stavbou Prioru. Jinak jsme provedli sondáže a našli několik zahloubených objektů různého stáří. Největším objevem ale zatím zůstává právě zmíněná šachtice,“ doplil Jakub Těsnohlídek z archeologické organizace Archaia Brno.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky archeologové, nález, šachta, náměstí, Jihlava, chodba, Masarykovo náměstí, studená válka, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové na jihlavském náměstí našli neprozkoumanou šachtu. Je nejspíš napojena na další chodby v podzemí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.