Jihlava opět hostila prestižní kulinářskou soutěž Trophée Mille ČR. Národní porotu nejvíce zaujalo dvouchodové menu připravené z vepřové pečeně, bramborových škubánků, kadeřavé kapusty, piva, dýně a rakytníku. Autory této vítězné kombinace jsou Věra Schusterová a Martin Havlíček z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.
Postupují do mezinárodního kola Trophée Mille International v Remeši, které je naplánováno na jaro příštího roku a účastní se ho pouze 15 vybraných týmů ze všech světadílů.
„Veřejné vaření osmi týmů českého finále organizoval Kraj Vysočina ve spolupráci se školou OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. Na přípravu soutěžního menu složeného ze slaného i sladkého pokrmu měly dvoučlenné týmy dvě hodiny a dvacet minut a jejich povinností bylo využít povinné suroviny od regionálních výrobců z Kraje Vysočina: bio vepřovou pečeni, kysanou smetanu, tmavý ležák a 100% rakytníkovou šťávu," jmenuje Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina.
Kombinace vůní, které doprovázely soustředěnou přípravu jídel, dávaly tušit, že se před porotu dostanou zajímavé kulinářské variace. Porotu nakonec nejvíce zaujal připravený recept dvojice Věra Schustrová a Martin Havlíček.
V porotě zasedli uznávaní šéfkuchaři nejlepších českých restaurací – Jan Horký, Ondřej Slanina, Pavel Mareš, Tomáš Popp a členka české cukrářské elity Helena Fléglová. „Supervizi nad sobotním národním kolem soutěže celou dobu držel sám michelinský kuchař Philippe Mille z Francie. Stejně jako před dvěma lety, kdy Vysočina pořádala první národní kolo, byly nejlepší týmy oceněny originálními skleněnými plastikami z dílny Valner Glass Přibyslav," dodává Neuwirthová.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.